(15.40 hodin)

 

Poslanec Josef Novotný st.: Děkuji, paní předsedkyně.

Novela naprosto arogantně zachovává limitaci správního poplatku. Já potřebuji z tohoto místa oznámit všem realitním kancelářím, developerským firmám atd., ať si také požádají na zastropování správních poplatků nějakou částkou. Přece není možné, aby platily více než 10 milionů korun, když loterijní firmy mají tento strop. Takže všechny malé firmy daní deseti procenty, protože podle výkladu Ministerstva financí správní poplatek má charakter daně, nicméně jak dosáhnou částky 100 milionů obratu, tak už se to procento začne snižovat a ty největší společnosti, které jsou pod ochrannou rukou pana ministra a předkladatelů této normy, už je to třeba 1 až 2 %, protože jejich obrat je miliarda a strop 10 milionů znamená 1 %. Čili takhle se snižují daně. Velké loterijní společnosti mají zdanění nižší a norma, která je předložena, toto zachovává nadále.

Co je podstatné, a nechal jsem si to na konec, že novela nedává šanci obcím hazard regulovat. To, že mají odteď čtyři roky, to je naprosto směšné. To, že budou muset postupovat podle návodu Chrastavy, aby si vysoudily analogii ústavního rozsudku a dosáhly toho, že se zrovnoprávní ve vyhlášce zakázané výherní hrací přístroje nebo IVP z VHP rychleji, to je přece k smíchu. Jak takovouhle věc může prosazovat zejména skupina starostů, kteří podporují stranu TOP 09? Jak mohou v době, kdy volají po změně rozpočtového určení daní ve prospěch menších obcí nebo menších měst, zároveň tolerovat, že se zachovávají daňové úlevy pro hazard a že se tyto věci neřeší? Ani možnost obcím hazard regulovat.

Pak bych chtěl říct, že my jenom nechceme bořit, to znamená - avizuji - že ani jeden z těchto návrhů Věci veřejné nepodpoří, ale chceme dát návrh řešení. Pokud Sněmovna tuto normu odmítne jako naprosto nadbytečnou, nebezpečnou a ve světle těch arbitráží škodící našim rozpočtům a budoucím škodám, které vzniknou z arbitráží, tak chceme do připravované novely loterijního zákona - v rámci změny rozpočtových pravidel - tam chceme zamontovat nejdůležitější věci, jako umožnění obcím hazard regulovat podle nálezu Ústavního soudu a další. Takže takto bychom mohli to, co je v té novele dobré, opět nechat, aby platilo od 1. 1. příštího roku.

Dále chci říct, že Věci veřejné budou v rámci koaličních jednání trvat na tom, aby nová forma zdanění byla nastavena tak, aby v součtu přinesla veřejným rozpočtům nejméně 10 miliard korun. To je částka, která vychází z těch osmi, které už byly v roce 2008, a k tomu připočtené výjimky tehdy platné. Čili není to nic nového, je to částka, která není problémem Věcí veřejných, je to velký kompromis. My jsme chtěli 13 miliard plus 5, nicméně je to kompromis, který jsme ochotni přinést, a v tom nastavení té loterijní daně by se měla zohlednit nebezpečnost těch her, zejména zdanění toho horšího než kasinového hazardu, interaktivních videoterminálů a samozřejmě také výnosovost her ostatních, aby ta procenta byla nastavena vhodně.

Dále bychom chtěli, abychom v rámci protikorupčního boje vyšetřili ten povolovací proces, o kterém jsem už tady mluvil, a aby okamžitě Ministerstvo financí začalo konat v odebírání licencí po té hrůze, kdy včera zase noviny přinesly, jak se to tady vede, jak zase peníze někde mizí. A už je to poněkolikáté - hahaha, jedeme dál. Pozítří se už zase bude psát úplně o něčem jiném a další rok to bude zase stejné. Ministerstvo financí v tom nic nedělá, trestuhodně někoho chrání při lití peněz do černé díry.

Chtěl bych osobně - premiéra tady nevidím - ale jeho garanci, že požadavky, které Věci veřejné tady přes mé vystoupení vznášejí, budou vyslyšeny. Já totiž slovům ministra Kalouska nevěřím, jeho slibům, protože ministr Kalousek je lhář. Lhal mi v Senátu, když jsme s hazardem bojovali, že nikdy nepovolí internetový hazard, takže toto je první lež, kterou tady veřejně prezentuji. To, že lhal podruhé, když zdůvodňoval nějaké evropské souvislosti a další věci, to je další záležitost, která se mi nelíbí a která není pravda. Myslím si, že ještě na jaře nám lhal potřetí, když říkal, že norma bude řádně projednávána, a teď jsme zase ve stresu, že do konce roku musíme cosi formou mimořádných schůzí projednat, takto závažnou věc, když rok a půl nejsme schopni vůbec svolat ani podvýbor pro loterie.

A co je poslední, a to se mi nelíbilo vůbec, protože když jsem posledně vystupoval k loteriím, tak neměl žádné věcné argumenty, aby vyvrátil to, co jsem tady řekl, tak řekl lež, že jsem se hlásil do TOP 09 jako lídr za Vysočinu, a protože jsem neuspěl, přes jeho mrtvolu jedině bych byl nominován, tak že proto jsem naštvaný na něj a na hazard. Prosím vás, není to pravda, nikdy jsem se nehlásil do TOP 09 jako lídr. Pan ministr s tím vystoupil až po skončené rozpravě, nemohl jsem na to reagovat. Je to lež. A já jsem v té době už dávno vedl s ministrem financí válku kolem hazardu. Neumím si představit, že bych se hlásil do strany, kterou on zajišťoval, její financování. To je nesmysl.

Takže to, co tady teď budeme řešit, skutečně jsou hrozící arbitráže. Pokud to schválíme v této podobě, tak je to výsměch právu, který v současné době - zákonu, který v současné době platí, i nálezu Ústavního soudu. A pokud tuto normu neschválíme a urychleně začneme jednat k nápravě, tak můžeme snížit škody, které hrozí až 15 miliardami korun. Proto apeluji na vás, máte osobní zodpovědnost za to, že teď s hazardem konečně něco uděláme a že v krátké době zjednáme nápravu stavu, který zde léta dělaly politické strany, chlívek, který byl evidentně spojený s financováním politických stran a s tím, že hazard tím, jak daňové náhražky mohl směřovat kam chtěl, tak skutečně udělal chlívek, který v současné době hrozí, že výnosy z hazardu, které představují už jenom 6 miliard, dopady hazardu jsou 30 až 40 miliard a díky neschopnosti Ministerstva financí nemáme ani studii o dopadech hazardu na veřejné rozpočty, takže tyto peníze směšné, které jsou a které nejsou cílem Věcí veřejných - cílem Věcí veřejných je potlačení hazardu a jeho dopadu na společnost. A že tyto peníze nebudou stačit ani na arbitráže v následujících letech. Tak si tuhle závažnou věc, prosím vás, uvědomte.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní faktická poznámka pan poslanec Pavel Svoboda. Faktická poznámka má přednost před normální. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Děkuji. Dámy a pánové, já chci reagovat tady na vyjádření kolegy Novotného, že k loterijním zákonům se nesešel podvýbor pro loterie, daně a cla. 4. 11. 2010 se tento výbor sešel ve vší parádě, byli přizváni všichni reprezentanti navrhovatelů zákona, které jsme tady ve Sněmovně probrali. To, že pan Novotný, přestože byl pozvaný, se nezúčastnil, neznamená, že tady bude lhát a že bude prohlašovat věci, které nejsou pravdou. Já si myslím, že jestliže chce někdo kohokoliv obviňovat ze lži, tak si musí nejdřív zamést před svým prahem. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. Pan ministr financí Kalousek má slovo nyní. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Neobávejte se, paní předsedkyně, nebudu reagovat na pochvalná slova koaličního partnera, nebudu se pitvat v tom, zda jsem, či nejsem lhář, patří to zřejmě ke vřelým koaličním vztahům, stále více a více se proteplujícím. Nicméně jakkoliv pan poslanec Novotný nemusí věřit mým slovům, tak si může ověřit v psaných dokumentech následující fakta. U vládního návrhu stanovisko kterékoliv koaliční strany, tedy i Věcí veřejných, formuluje postoj ministrů příslušné strany na vládě. Ten postoj byl sdělen a vyjádřen hlasováním.***




Přihlásit/registrovat se do ISP