Začátek schůze Poslanecké sněmovny
30. srpna 2011 ve 14.00 hodin
Přítomno: 187 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení pánové poslanci, vážení členové vlády, dovolte mi, abych zahájila 21. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní přivítala.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 21. schůze dne 18. srpna roku 2011, pozvánka vám byla rozeslána tentýž den.

Nejprve vás všechny jako vždy požádám, abyste se přihlásili svými registračními kartami a ti z vás, kteří mají vydanou kartu náhradní, mi to oznámili. Zatím tedy ohlašuji, že náhradní kartou číslo 3 bude dnes disponovat pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Dále vás seznámím s tím, že budeme určovat ověřovatele této schůze. Prosím všechny o pozornost. Za ověřovatele 21. schůze je navržena paní poslankyně Gabriela Pecková a paní poslankyně Marta Semelová. Má někdo jiný návrh na ověřovatele schůze? Pokud tomu tak není, budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s tím, aby ověřovateli této schůze, tedy 21. schůze, byly paní poslankyně Marta Semelová, paní poslankyně Gabriela Pecková. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1. Přítomno 119. Pro 99, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovatelkami 21. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Gabrielu Peckovou a paní poslankyni Martu Semelovou.

 

Teď k omluvám. Do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednáním dnešním tito naši kolegové: pan poslanec Jaroslav Foldyna - zdravotní důvody, Petr Jalowiczor - zdravotní důvody, Václav Klučka - též zdravotní důvody, Patricie Kotalíková - pracovní důvody, Ivan Ohlídal - rodinné důvody, Jiří Paroubek - osobní důvody, Jiří Šlégr neuvádí důvod, Jaroslava Wenigerová - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Kamil Jankovský - osobní důvody, Karel Schwarzenberg od 14.30 do 16 hodin a od 18 do 19 hodin pro pracovní důvody.

Tolik k omluvám, které mi byly doručeny.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 21. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Prosím, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili nyní vy. O slovo k návrhu pořadu zde mám již čtyři písemné přihlášky. Nejprve pan poslanec Bohuslav Sobotka, poté místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, dále pan poslanec David Rath a pan poslanec Jan Hamáček. Paní místopředsedkyně vlády Karolína Peake se hlásí také.

Slovo má pan poslanec Bohuslav Sobotka. Všechny vás žádám o klid.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Hezké odpoledne, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych předložil celkem dva návrhy na rozšíření schůze Poslanecké sněmovny. Ten první návrh se týká zařazení nového bodu. (V sále je stále velmi hlučno.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane kolego. Já ještě jednou důrazně všechny žádám, aby zasedli do svých lavic a věnovali pozornost tomu, jemuž bylo uděleno slovo.

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Ano, děkuji.

Ten první návrh se týká zařazení nového bodu. Navrhuji tedy zařadit po projednávaných návrzích, které byly Poslanecké sněmovně vráceny ze Senátu, nový bod a tento bod by zněl "Stanovisko předsedy vlády ke kritické sociální a bezpečnostní situaci v Ústeckém kraji".

Dámy a pánové, chtěl bych vás informovat o tom, že dne 30. května roku 2011 se na předsedu vlády obrátilo Sdružení pro rozvoj Šluknovska, což je sdružení, které sdružuje samosprávy obcí a měst, které působí v takzvaném Šluknovském výběžku. Já bych vám citoval velmi stručně alespoň pár pasáží z tohoto dopisu, abyste pochopili, do jaké míry to byla skutečně velmi naléhavá výzva adresovaná právě předsedovi vlády.

"Vážený pane předsedo vlády, obracíme se na vás s naléhavou žádostí o pomoc při řešení zhoršené bezpečnostní situace ve městech a obcích Šluknovského výběžku a zároveň vás žádáme o vaši osobní návštěvu v tomto regionu a setkání se zástupci místních samospráv.

Dovolte nám, abychom vám ve stručnosti nastínili současnou situaci v tomto regionu, v němž v osmnácti městech a obcích žije více než 53 000 obyvatel. Nachází se na samotné severní hranici České republiky. Nezaměstnanost zde dosahuje až 22% a vyhlídky na zlepšení jsou v nedohlednu. Vzdělanostní struktura obyvatelstva je velmi nízká. Mladí vzdělaní a schopní lidé odtud odcházejí. Region žije především z turistiky a zemědělství.

Když před časem první senátor Parlamentu České republiky za okres Děčín nazval tento výběžek Náhorním Karabachem, netušil ještě, jak je tento příměr trefný a výstižný.

V posledních měsících zaznamenala se znepokojením města a obce Šluknovského výběžku značný příliv nepřizpůsobivých občanů z Teplicka, Mostecka a dalších větších měst Ústeckého kraje, ale i ze Slovenska. Je nepochybné, že se jedná o organizovaný exodus financovaný pravděpodobně třetí stranou. Problém je v tom, že region Šluknovska není v tuto chvíli schopen nabídnout kvalitní životní podmínky ani pro stávající obyvatele, natož pro tisíce obyvatel odjinud. Chybí zde školy a školky, učitelé, chybí řada praktických lékařů, chybí pracovní místa. V souvislosti s přenesením agendy sociálních odborů na úřady práce přestává - "

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, ještě jednou - promiňte pane kolego ještě jednou, že jsem vás přerušila - opravdu vás všechny žádám, cokoliv máte k projednání, přeneste mimo jednací síň. Slovo patří pouze tomu, jemuž bylo uděleno. Prosím, abyste to všichni respektovali. Žádám znovu všechny kolegy, aby zasedli do svých lavic.

Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: "- přestává fungovat i práce sociálních pracovníků s rodinami sociálně slabých osob. Vytvářejí se zde nepřehledná ghetta, v nichž nelze zmapovat ani počty jejich členů, ani jejich skutečné sociální poměry. Nelze zjistit, jaká minulost tyto občany provází.

Vzhledem k tomu, že s tímto masivním přílivem lidí, který během prvních čtyř měsíců dosahuje tisíců, značně ve městech vzrostl i nápad trestné činnosti, například ve Šluknově o 200 %, a lze předpokládat, že budoucnost bude více než komplikovaná."

V další části tohoto dopisu předsedovi vlády starostové z těchto obcí píší: "Vážený pane premiére, dovolujeme si upozornit, že plošné snížení počtu příslušníků Policie České republiky by mohlo být značně nebezpečné. Snížení počtu příslušníků Policie České republiky v regionu Šluknovského výběžku by mohlo být až destruktivní a mohlo by ohrozit bezpečnost, stabilitu a ochranu obyvatel. Dovolujeme si proto důrazně požádat o zajištění bezpečnostních zájmů našich měst a obcí a současně vás také zveme na setkání se zástupci našich obcí k osobnímu projednání této problematiky."

To byl dopis, který odeslali starostové obcí a měst Šluknovského výběžku 30. května letošního roku.

Já myslím, že nám všem a veřejnosti jsou také známy události, ke kterým došlo v uplynulých dnech v Rumburku, Varnsdorfu a dalších městech. Musím říci, že mě skutečně velmi zarazila odpověď předsedy vlády, která se mi dostala v uplynulých dnech do rukou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP