(12.50 hodin)

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Jak jste již avizovala, rozpočtový výbor projednal se zpravodaji tento tisk na 16. schůzi 26. května 2011. Kromě usnesení kontrolního výboru projednal všechny kapitoly se zpravodaji a doporučuje Sněmovně, tak jak je v tisku 147, o kterém jste mluvila, aby vzala na vědomí státní závěrečný účet. V mezidobí i kontrolní výbor projednal tento tisk a doporučil též, aby Sněmovna vzala tento státní závěrečný účet na vědomí. Takže můžeme hlasovat vlastně o usnesení rozpočtového výboru, že Sněmovna bere tento tisk, státní závěrečný účet za rok 2010, na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru kontrolního pan poslanec Vladimír Koníček a aby nás o jednání kontrolního výboru informoval.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, kontrolní výbor projednal návrh státního závěrečného účtu, kapitoly 381, dodatečně po jednání rozpočtového výboru a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby státní závěrečný účet, kapitola 381, vzala na vědomí, a také potvrzuji, že projednal stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu a vzal toto stanovisko na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Otevírám všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Pan poslanec Koníček se hlásí do všeobecné rozpravy a já mu dávám slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, při jednání kontrolního výboru a při projednávání stanoviska Nejvyššího kontrolního úřadu k státnímu závěrečnému účtu se každoročně ukazuje, že s tímto stanoviskem vláda České republiky vůbec nepracuje, protože ve stanovisku Nejvyššího kontrolního úřadu se opakovaně konstatuje porušování zákonů České republiky a vláda s tím nic nedělá.

Já jsem tu včera interpeloval pana premiéra v souvislosti s jednou drobností, a to je jenom zveřejňování kapitol státního závěrečného účtu. Chtěl bych poděkovat panu premiérovi, protože kapitola Úřadu vlády se objevila na webu a Úřad vlády tedy dodržuje zákon o rozpočtových pravidlech, ale není tomu tak u jednotlivých správců kapitoly. Třeba ve stanovisku v roce 2009 bylo napsáno, že toto nedodrželo 20 správců kapitol, ve stanovisku za rok 2009 (2010?) je tam napsáno, že to 25 správců kapitol nedodržuje. Jestli to tak bude pokračovat dál, tak za chvilku nebude státní závěrečný účet zveřejňovat žádná kapitola.

Já bych chtěl požádat zodpovědného, to je pan ministr financí, se kterým vlastně všechny kapitoly komunikují státní závěrečný účet, aby dohlédl na to, aby i obsahově ty jednotlivé kapitoly i potom následně zveřejňování státního závěrečného účtu probíhalo v souladu se zákonem.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Kdo dál se hlásí do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné a já požádám pana zpravodaje, aby přednesl návrh usnesení, nebo na něj alespoň odkázal.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Já na ně jen odkážu, abych nemusel opakovat všechna čísla. Takže doporučené usnesení zní:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí

1. státní závěrečný účet České republiky - a teď pokračují cifry, o kterých bylo mluveno, že jsou v tisku 147, který obdrželi všichni poslanci; 2. výsledky rozpočtového hospodaření; 3. stav státních finančních aktiv; 4. závěrečné účty státních fondů; informaci o stavu a vývoji státních záruk, informaci o stavech fondů organizačních složek státu a informaci o postupu privatizace a o stavu použití prostředků.

Za druhé, souhlasí s vypořádáním schodku státního rozpočtu České republiky za rok 2010 financujícími položkami takto: vydanými státními dluhopisy ve výši 149 422 123 000, přijatými dlouhodobými úvěry ve výši 10 001 019 000 korun a změnou stavu na účtech státních finančních aktiv zvýšením o 3 006 758 000 korun.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Ještě si někdo přeje vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak byl přednesen. Já vás předtím ještě odhlásím, opět vás prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami. Prosím, abyste se přihlásili k hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 201 z přihlášených 131 poslanců pro 75, proti 45. Návrh byl přijat, usnesení bylo schváleno.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

Hlásí se pan ministr financí Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Já chci poděkovat Poslanecké sněmovně za schválení této materie. Jen tak pro historii bych rád připomněl, že to hlasování mělo jistou pikantnost. Já jsem předkládal státní závěrečný účet za rozpočet, pro který jsem nehlasoval. A sociální demokracie hlasovala proti státnímu závěrečnému účtu za rozpočet, který podpořila a hlasovala pro něj. Ale tak už to na tom světě chodí.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To jsou paradoxy.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu a tím je

 

110.
Zpráva o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2010
/sněmovní tisk 334/

Předloženou zprávu projednal hospodářský výbor, usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 334/1. Prosím zpravodaje, a to za omluveného zpravodaje pana poslance Urbana nyní pana poslance Cyrila Zapletala, aby nás informoval o jednání výboru a poté také v podrobné rozpravě přednesl návrh usnesení. Prosím.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Dámy a pánové, hospodářský výbor projednal zprávu o činnosti Energetického regulačního úřadu za rok 2010 za své schůzi dne 25. května. Doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR bere na vědomí zprávu o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2010. Současně mě pověřila, abych seznámil s tímto usnesením parlament, a pověřuje mě, abych předložil toto usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane zpravodaji. Jakkoli jste již ve svém úvodním vystoupení přednesl návrh usnesení, tak vás požádám poté v podrobné rozpravě, abyste na toto usnesení odkázal.

Nyní otevírám rozpravu všeobecnou a ptám se, kdo v ní chce vystoupit. Nevidím nikoho, končím tuto rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné a jak jsem avizovala, pan zpravodaj odkáže na návrh usnesení, tak jak jej již přednesl.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Já se jen hlásím k tomu, co jsem přednesl v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji pěkně. Ještě někdo chce vystoupit v podrobné rozpravě? Není tomu tak.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej pan zpravodaj přednesl.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 202 z přihlášených 132 poslanců pro 112, proti 4. Návrh byl přijat, usnesení bylo schváleno. Končí tím projednávání tohoto bodu.

 

Kolegyně a kolegové, protože všechny zbývající body této naší schůze mají buď pevně zařazený termín, kterým není dnešní den, anebo jsou to body, které nemají do této chvíle lhůtu k projednání, přerušuji jednání naší schůze do úterý 14 hodin a všem vám přeji hezký víkend.

 

(Jednání skončilo ve 12.59 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP