(12.30 hodin)
(pokračuje Heger)

Zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven vycházejí z očekávaných výsledků hospodaření za rok 2010 a zohledňují vliv nových právních předpisů platných od 1. ledna 2011. V důsledku probíhající hospodářské krize celková bilance systému v roce 2011 dosahuje záporné hodnoty, a to ve výši 4,7 mld. korun. Celkové příjmy v systému se odhadují ve výši 219,75 mld. korun s meziročním nárůstem o 4,86 mld. Celkové výdaje v systému se plánují ve výši 224,48 mld. korun, což je pokles o 0,8 mld. korun oproti minulému roku. Hodnota záporného salda je kryta u všech zdravotních pojišťoven finančními zůstatky na bankovních účtech.

S ohledem na aktuální změny hospodářské a finanční situace ve světě, která ovlivní makroekonomické predikce České republiky, je zřejmé, že v roce 2011 budou muset zdravotní pojišťovny pružně reagovat na skutečný vývoj, řídit dopady případně vzniklých rizik operativními korekcemi plánovaných rámců, které vycházejí především z aktuálních odhadů příjmů po přerozdělování a výdajů na zdravotní péči, tak, aby dosáhly v roce 2011 vyrovnaného hospodaření. Významnou roli v tomto směru sehrají úhradové mechanismy zapracované do cenových dodatků a možnost čerpání finančních rezerv na bankovních účtech jednotlivých fondů, které bude třeba využít při případném vzniku významnější odchylky ve smyslu poklesu objemu plánovaných příjmů nebo navýšení výdajů.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda ČR na své schůzi dne 9. 3. 2011 přijala k předkládanému materiálu usnesení číslo 174, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně PČR návrhy zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2011 k projednání s návrhem na jejich schválení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Tento tisk projednal výbor pro zdravotnictví a usnesení výboru nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 304/1. A já nyní prosím pana zpravodaje výboru Marka Šnajdra, aby nás o jednání výboru informoval a aby nám také přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Vážená paní předsedající, milé kolegyně, kolegové, pane ministře, má zpráva bude velmi stručná. Po úvodním stanovisku si dovolím vás seznámit se stanoviskem zdravotního výboru, který výroční zprávy zdravotních pojišťoven na rok 2011 projednal na svém zasedání 9. března a doporučuje v souladu s usnesením vlády Poslanecké sněmovně PČR jejich znění schválit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Otevírám všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku a nevidím nikoho, že by se do této rozpravy hlásil, a proto tuto rozpravu ukončuji. A přistoupíme k rozpravě podrobné. Je zde avízo pana zpravodaje. Prosím, aby v podrobné rozpravě - pane zpravodaji, pane poslanče Šnajdře, buďte tak laskav a v podrobné rozpravě zopakujte návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Dobře, děkuji. Tedy návrh usnesení bude znít: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schvaluje návrh zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven na rok 2011. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Nikdo další se do podrobné rozpravy nehlásí, i tuto rozpravu ukončuji. Nepředpokládám závěrečná slova pana navrhovatele ani zpravodaje, a budeme tedy hlasovat o návrhu usnesení tak, jak byl přednesen.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 195 z přihlášených 142 poslanců pro 62, proti 41 poslanců. Tento návrh nebyl přijat.

 

Počkáme chvíli, až bude zkontrolována sjetina o hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.) Hlásí se pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Paní místopředsedkyně, já bych si dovolil zpochybnit hlasování, protože jsem se zdržel, a přitom jsem měl ano.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Pan ministr a poslanec zpochybňuje hlasování. Já vás odhlásím v tuto chvíli. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami.

 

Budeme hlasovat o námitce, kterou podal pan ministr a poslanec Drábek.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti?

V hlasování číslo 196 z přihlášených 119 poslanců pro 104 poslanci, proti 4 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu usnesení, tak jak jej zde přednesl zpravodaj pan poslanec Šnajdr.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování číslo 197 z přihlášených 120 poslanců pro 68, proti 41 poslanců. Návrh usnesení byl schválen a můžeme ukončit projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

106.
Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2010
/sněmovní tisk 306/

Volební výbor nepředložil žádné usnesení a já prosím pana poslance a předsedu výboru pana Václava Mencla, aby nás informoval o jednání.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Volební výbor po velmi pečlivém projednání této zprávy tuto zprávu vrátil k dopracování Radě České televize, a já bych vás tedy požádal, abychom tento bod přerušili do doby, než tuto zprávu obdržíte a projednáme ji v našem volebním výboru. Děkuji. Myslím, že hlasování ve volebním výboru bylo jednomyslné napříč politickým spektrem, takže si dovoluji požádat vážené kolegyně a kolegy, aby v tomto vyhověli volebnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. I k takto přednesenému bodu zahajuji všeobecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Nehlásí se nikdo.

 

Registrovali jsme shodu, konsenzus členů volebního výboru o tom, aby tento bod byl v této chvíli přerušen. O tomto dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 198 z přihlášených 118 poslanců pro 110, proti žádný. Tento návrh byl přijat a my můžeme konstatovat, že tento bod je přerušen.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu a tím je

 

107.
Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2010
/sněmovní tisk 309/

Tuto zprávu projednal volební výbor. Usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk číslo 309/1 a já nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Václav Kubata, aby nás informoval o jednání výboru a taktéž poté přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP