(12.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 326/1. Prosím o slovo zpravodaje výboru pana poslance Jana Smutného.

 

Poslanec Jan Smutný: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, vládo, pane ministře, návrh změn k tisku 326 předložený na vaše lavice 14. 6. jednak zpřesňuje některé dikce návrhu zákona. Jednak doplňuje určitá ustanovení v souladu s evropskou směrnicí 2009/81 a výkladem Evropské komise a v neposlední řadě odstranil některé formální technické chyby tak, aby předložená právní úprava byla v naprostém souladu s výše uvedenou směrnicí. V podstatě se jedná především o formulační upřesnění, nikoliv o podstatné věcné změny původně předloženého návrhu.

K významnějším změnám došlo v úpravě subdodávek, ovšem opětovně převážně k formulačním změnám.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj přijal usnesení, ve kterém doporučuje změnu bodu 65, kde navrhuje doplnit za slova "veřejným zadavatelem" slova "podle § 2 odst. 1 písm. a) a b)". Úmyslem je vyloučit z úpravy citlivé činnosti zadavatele územní samosprávné celky a takzvané jiné právnické osoby. Načten byl ale špatný zákoník, kdy správně má být uveden odkaz na § 2 odst. 2 písm. a) a b).

Ve vztahu k původně navrhované účinnosti návrhu zákona k 15. srpnu 2011 by byla legisvakanční lhůta příliš krátká vzhledem k průběhu legislativního procesu. Proto je navrhováno upravit účinnost s měsíční legisvakanční lhůtou, aby byl dán alespoň nějaký prostor pro zadavatele upravit své zadávací postupy v souladu s novou právní úpravou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Přihlášku do ní nemám. Nikdo se nehlásí. Končím obecnou rozpravu a zahajuji rozpravu podrobnou. Pan kolega Cyril Zapletal se hlásí do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Cyril Zapletal: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Protože se dnes hlásil kolega Milan Urban jako nemocný, tak se formálně přihlašuji a zvedám jeho pozměňovací návrh k tomuto vládnímu návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji vám. Ještě někdo dále do podrobné rozpravy? Kolega Smutný.

 

Poslanec Jan Smutný: Znovu předkládám pozměňovací návrhy, které jsem uvedl a byly předloženy na lavice.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Děkuji. Ještě se zeptám do třetice, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a tím končím také druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, končím projednávání bodu 126, sněmovního tisku 326 ve druhém čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií
a jejími členskými státy na jedné straně a Korejskou republikou na straně druhé,
podepsaná dne 6. října 2010
/sněmovní tisk 241/ - druhé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl zmíněný vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Korejskou republikou na straně druhé. Sjednaná dohoda je tzv. dohodou nové generace, na jejímž základě dojde nejen k eliminaci cel na naprostou většinu výrobků, ale i k odstranění netarifních překážek obchodu, otevření trhu služeb, zvýšení ochrany práv k duševnímu vlastnictví a zlepšení přístupu na trh veřejných zakázek. Z dopadové studie, kterou zadalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, vyplývá, že by dohoda mohla přispět ke zvýšení českého exportu do Koreje až o 26 %.

Předmětná dohoda je smlouvou prezidentského typu a k její ratifikaci je potřeba souhlasu obou komor Parlamentu České republiky.

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny dohodu projednal dne 6. dubna a souhlas doporučil.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsem přesvědčen, že tato dohoda přispěje k usnadnění vstupu českých firem na jihokorejský trh, jehož význam ve světové ekonomice stále narůstá. Proto si vás dovoluji požádat o vyslovení souhlasu s její ratifikací. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Renátu Witoszovou, aby zdůvodnila usnesení výboru, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 241/1.

 

Poslankyně Renáta Witoszová: Dobrý den, děkuji. Dovolte mi, paní předsedkyně poděkovat, panu ministrovi za seznámení s touto smlouvou a zároveň mi dovolte přečíst usnesení zahraničního výboru ze dne 6. dubna, kdy zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Korejskou republikou na straně druhé, podepsané dne 6. října 2010." Zároveň pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodajku výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce. Otvírám rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky a také nevidím, že by se někdo hlásil. Proto rozpravu končím.

 

Přikročíme k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 188. Táži se, kdo souhlasí s usnesením, které nám bylo rozdáno a s nímž jsme byli seznámeni. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 188, přítomno 125, pro 105, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme projednali bod 59, sněmovní tisk 241. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací základní dokumenty
Mezinárodní telekomunikační unie a jejich změny
/sněmovní tisk 242/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda předkládá Poslanecké sněmovně návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací základních dokumentů Mezinárodní telekomunikační unie, kterými jsou ústava a úmluva a všechny její změny do roku 2006, které byly přijaty konferencemi vládních zmocněnců Mezinárodní telekomunikační unie.

Po změně Ústavy České republiky v roce 2002 mají tyto dokumenty charakter prezidentské smlouvy, a proto je třeba, aby Parlament České republiky vyslovil souhlas s její ratifikací jako celkem.

Ústava a úmluva jsou základními dokumenty této organizace, které byly schváleny v roce 1992 v Ženevě. Ústava obsahuje základní ustanovení týkající se organizační struktury a nejdůležitější principy telekomunikačních služeb. V úmluvě jsou uvedena pravidla procedurální povahy.

Tento sněmovní tisk projednal dne 13. dubna t. r. zahraniční výbor a doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s ratifikací jmenovaných smluv. O totéž bych si dovolil požádat Sněmovnu i já. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Zpravodajkou zahraničního výboru je paní poslankyně Kateřina Konečná. Požádám ji, aby nás seznámila s usnesením výboru, které jsme dostali jako sněmovní tisk 242/1.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane ministře, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením výboru, které je dlouhé, a tudíž ho nebudu celé číst.

Nicméně zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby dala souhlas k ratifikaci, a nyní je tam vyjmenováno těch deset listin a úmluv, které se mění. Pověřuje předsedu výboru, aby předložil usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny, a zmocňuje mne, abych vás s ním seznámila. Doufám, že oceníte, že vás tady nebudu zdržovat.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní zpravodajce a prosím ji, aby teď v obecné rozpravě, kterou právě zahajuji, odkázala na toto usnesení. Děkuji.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Takže ještě jednou, odkazuji na 91. usnesení zahraničního výboru z 10. schůze dne 6. dubna 2011. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP