(9.10 hodin)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych zrekapituloval, že cílem předloženého vládního návrhu je především novela atomového zákona a důvodem pro její předložení je transpozice nově přijaté směrnice Rady 2009/71 ze dne 25. června 2009, kterou se stanoví rámec Společenství pro jadernou bezpečnost jaderných zařízení týkající se oblasti dozoru nad jadernou bezpečností.

Směrnice vyžaduje splnění několika povinností, které nejsou v platné legislativě České republiky jednoznačně doposud upraveny. Jedná se o stanovení konkrétních podmínek pro zajištění dostatečného a dlouhodobě stabilního financování národního regulátora -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane ministře... (Hluk v sále se o stupínek ztišil.) Prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek - dále zajištění odpovídající zpětné vazby formou pravidelného vnitrostátního a mezinárodního vyhodnocení kvality a efektivity výkonu státního dozoru nad mírovým využíváním jaderné energie a ionizujícího záření, povinnost držitele povolení zajistit a udržovat odpovídající zdroje potřebné k zajištění požadované úrovně jaderné bezpečnosti a dále princip nepřevoditelnosti týkající se odpovědnosti za jadernou bezpečnost. Nová právní úprava nepřináší žádné zásadní změny oproti stávajícímu stavu. Velmi omezený počet subjektů bude podle této novely přispívat formou poplatků na financování vysoce odborných a nákladných činností prováděných v rámci výkonu státního dozoru.

V návaznosti na tuto změnu se navrhuje změna zákona o správních poplatcích, který zatím nedostatečně supluje úhradu nákladů, jejichž pokrytí sledují poplatky zaváděné podle předkládaného návrhu. Správní poplatky v dané položce budou proto sníženy.

V návrhu zákona je nad rámec výše uvedené směrnice zapracována změna týkající se splnění podmínky způsobilosti nutné pro získání povolení k nakládání se zdroji ionizujícího záření zubními lékaři, jež podle stávající úpravy činí v praxi problémy.

Návrh si nevyžádá nároky na státní rozpočet, naopak se projeví zvýšením jeho příjmů výběrem neuvedených poplatků do státního rozpočtu.

Předkládaný návrh byl projednán ve Sněmovně a propuštěn do druhého čtení dne 29. dubna 2011. Návrh tohoto právního předpisu byl přikázán k projednání hospodářskému výboru Poslanecké sněmovny. Hospodářský výbor doporučil schválení návrhu Poslaneckou sněmovnou při současném schválení drobné legislativně technické změny týkající se nabytí účinnosti. Tento pozměňovací návrh doporučuji k přijetí.

Takže dovolte, abych požádal Sněmovnu o propuštění tohoto sněmovního tisku do třetího, závěrečného čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi Kocourkovi. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 305/1. Prosím nyní, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, hospodářský výbor tento materiál projednal 25. května, přijal usnesení, ve kterém doporučuje Sněmovně schválit tento návrh zákona s jediným pozměňovacím návrhem, který se týká dne účinnosti. Místo pevného data 1. července hospodářský výbor doporučuje nahradit to dnem vyhlášení tohoto zákona. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Proto se vás táži, zda se někdo z vás hlásí. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu. Zahajuji podrobnou rozpravu. Ptám se na přihlášky do podrobné rozpravy. Nejsou-li přihlášky, končím i podrobnou rozpravu, a tím končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona. Končím tím projednávání bodu 11 sněmovního tisku 305 ve druhém čtení.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 12. Je to

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 18/1997 Sb.,
o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření (atomový zákon)
a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 271/ - druhé čtení

Prosím opět pana ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka o úvodní slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kocourek Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, důvodem pro předložení této další novely atomového zákona je potřeba řešit konečnou fázi palivového cyklu a naplnit koncepci nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem v České republice, jež byla schválena usnesením vlády dne 15. května 2002.

Novela atomového zákona zavádí možnost poskytovat příspěvky z jaderného účtu i obcím, na jejichž katastrálním území se provádějí průzkumné práce nebo je stanoveno chráněné území za účelem nalezení nejvhodnější lokality pro vybudování hlubinného úložiště jaderných radioaktivních odpadů. To může dát pozitivní signál obcím nacházejícím se na územích předběžně vytipovaných k vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva a může též napomoci k nalezení cesty vedoucí ke konsenzu mezi zájmy státu a zájmy obcí v procesu výběru vhodné lokality pro vybudování hlubinného úložiště jaderných radioaktivních odpadů. Cílem novely atomového zákona je pouze a jen, aby obce, na jejichž katastrálním území se průzkumné nebo chráněné území nacházejí, dostávaly příspěvky. Konkrétní výši příspěvků a pravidla pro poskytování bude upravovat podzákonný právní předpis.

Dne 25. května 2011 byly na 13. schůzi hospodářského výboru Poslanecké sněmovny schváleny dva pozměňovací návrhy. Jeden pozměňovací návrh upřesňuje vládou navrhovanou zákonnou úpravu, aby bylo zcela jasné, že se příspěvek z jaderného účtu poskytuje pouze na katastrální území obce, druhý pozměňovací návrh zvyšuje maximální výši příspěvku z jaderného účtu pro dotčené obce, což umožní finanční rezervu pro konkretizaci výše příspěvku v podzákonném právním předpisu. Oba pozměňovací návrhy jsou Ministerstvem průmyslu a obchodu akceptovány bez výhrad.

Opět tedy poprosím o propuštění tohoto sněmovního tisku do závěrečného třetího čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 271/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje, kterým bude ve druhém čtení místo pana kolegy Milana Urbana pan poslanec Zbyněk Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jak řekl pan ministr, hospodářský výbor projednal tento návrh zákona 25. května. Doporučuje Sněmovně schválit tento návrh zákona s dvěma pozměňovacími návrhy, o kterých rovněž mluvil pan ministr. Místo území se zpřesňuje katastrální území obce a maximální příspěvek z jaderného účtu pro dotčenou obec se navrhuje zvýšit ze tří na čtyři miliony korun.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Stanjurovi. Otvírám obecnou rozpravu. Ptám se na vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo. Končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Opět vás žádám o přihlášky. Nehlásí se nikdo. Podrobnou rozpravu končím. Končím také druhé čtení tohoto návrhu zákona. Končí tím projednávání bodu 12, sněmovního tisku 271. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 13. Je to

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 38/1994 Sb., o zahraničním
obchodu s vojenským materiálem a o doplnění zákona č. 455/1991 Sb.,
o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 317/ - druhé čtení

Tento návrh z pověření vlády uvede ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP