(16.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže já vám říkám: proti tomuto opatření, které máte v této novele, co jste schopni tady říci na to, abyste to hájili? Když já si nedovedu představit, jak lidé budou tu situaci řešit, když vy jim tady dokonce sérií opatření tu situaci tak zkomplikujete. Takže já vám říkám, těch bezdomovců přibude. Je to dobré, že mezi ně chodíte, ale mělo by vám vadit, že jich bude třikrát víc než tolik. (Hlas z lavice: Než dnes. - Tleská skupina poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak děkuji. Mám tady další faktickou - paní poslankyni Lenku Kohoutovou. Faktická má přednost, tak prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Prostřednictvím paní předsedající pane místopředsedo, vámi se nenechám úkolovat! To za prvé.

Za druhé jste se dopustil několika nepřesností, a pokud budete chtít, tak vám je soukromě všechny vysvětlím a na otázky ráda odpovím.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Další faktická - pan poslanec Jiří Šulc, poté pan ministr Kalousek, pak pan místopředseda Zaorálek.

 

Poslanec Jiří Šulc: Paní místopředsedkyně, já bych prostřednictvím vaší osoby panu poslanci Zaorálkovi rád vzkázal, aby neurážel naše poslankyně, obě dvě, protože ony mají na rozdíl od něj spoustu zkušeností s těmi lidmi. Pan Zaorálek, tuším, nikdy neseděl na radnici ani nedělal přímo v té sociální sféře. Takže on bydlí tady několik let a vůbec neví, o čem je život.

A prostřednictvím předsedající ještě panu kolegovi Tejcovi bych vyřídil, že sociální stát, tak jak byl nastaven v Evropě po druhé světové válce, je překonán. Všechny západoevropské země se snaží ho předělat, protože je neufinancovatelný. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Faktická pana ministra Kalouska má přednost, takže vás prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Já mám stručné reakce také na pana místopředsedu Zaorálka. Není to poprvé, co při diskusích na této téma slyším, jako kdyby byla ostuda zametat. Jako kdyby byla nějaká podřadná a nějaká lepší práce. Já jsem přesvědčen, že neexistuje žádná podřadná práce, za kterou by se člověk musel stydět. Je jenom špatně vykonávaná práce. Ale určitě není žádná práce podřadná. Ani na mladá, ani na stará kolena bych se nestyděl dobře zametat chodník svým sousedům, kteří mi vydělávají na podporu. Na tom opravdu není nic ostudného. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Paní zpravodajka mě ujistila, že se hlásí s faktickou, takže dávám přednost paní zpravodajce. Paní poslankyně Řápková, a poté vystoupí pan poslanec Zaorálek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Ivana Řápková: Já bych si jenom dovolila to vše shrnout. My chceme vytvořit systém pro skutečně potřebné. Dnes je takový úzus, že dochází ke zneužívání dávek, a někteří potřební, kteří se opravdu dostanou do svízelné situace, se díky tomu stydí se zapojit do sociálního systému,. Stydí se vůbec o ty dávky požádat. Na druhou stranu tady máme skupinu lidí, kteří celý život žijí ze sociálních dávek. A proč žijí ze sociálních dávek? Oni jsou v podstatě doma, mají peníze, mají spoustu volného času a nemají žádné povinnosti. Navíc k tomu, pokud si udělají jakékoli dluhy, tak právě proto, že žijí ze sociálních dávek, tedy respektive z dávek hmotné nouze, jsou tyto dluhy absolutně nevymahatelné. Nic je tedy nenutí k tomu, aby tento zažitý systém jakkoliv změnili. Není tady žádná motivace. A právě ta opatření, která se předkládají v novele, tak ta je skutečně motivovat budou.

Taková skutečnost, co se týká veřejné služby, je to, že co se zavedla veřejná služba, tak někteří lidé poprvé ve svém životě museli pracovat. Jděte se zeptat - někteří z vás řekli, že si zjišťovali skutečnosti na úřadech, jděte se zeptat sociálních pracovníků, kolik lidí v hmotné nouzi poprvé pracovalo od doby, kdy byla zavedena veřejná služba.

A pokud se někdo dostane do situace, že přijde o práci, tak právě díky veřejné službě si zachová pracovní návyky. A vy když tady vytrháváte z kontextu, nebo respektive uvádíte úmyslně, že musí zametat ulice, jak už tady bylo řečeno - za prvé to není podřadná práce a za druhé to není jediná práce, která se v rámci veřejné služby nabízí. Takže by bylo vhodné, abyste se o tomto informovali.

Naším cílem je opravdu zavést systém pro potřebné, pro ty, kteří ho potřebují, a ne pro ty, kteří ho zneužívají. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Opálka.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji. V žádném případě nejsem obhájce zneužívání jakéhokoli systému, ale začíná mi tady tvrdě vadit, že se díváme jenom na jednu skupinu. Prosím vás, podívejte se taky na sebe. Kolik z vás bylo nemocných, hlídalo děti, vzalo si nemocenskou, vzalo si paragraf? Kolik z vás využije všechny přídavky, které dostane na benzin, na stravu? Tak si rozhodněme, že budeme brát talony na benzin, že budeme brát stravenky nebo budeme chodit stejně do závodky a razítkovat si tam objednávky jako občané. Podívejme se na osoby samostatně výdělečně činné, jak mají vysoké paušály. Podívejme se na jiné živnostníky, kteří dokonce toaletní papír do rodiny si dají do účetnictví. To je opravdu nehorázné!

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Tak to byla faktická poznámka. A nyní zvu k mikrofonu pana místopředsedu Zaorálka.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych jenom rád vysvětlil, že ty příklady, které jsem tady užil na začátku, ten důvod, proč jsem o tom začal mluvit, třeba o té záležitosti, která se týká těch dvaceti dnů nebo toho, že když člověk neodpracuje těch dvacet dní, a přitom to není jeho vina, že je to nespravedlivé, pokud díky tomu má srážené ty dávky - já jsem o tom začal mluvit proto, protože jsem vycházel z toho, že ani pravicová strana se neliší od té sociální demokracie v tom, že i ona, pokud vidí, že je něco takto očividně nespravedlivé, no tak to prostě uzná a řekne, že tohle se nedá hájit a že se z toho něco vyvodí. Mně to připadá, že přece pravice neznamená, že se vůči lidem budete chovat nespravedlivě, neférově.

Tady pan Šulc, který řekl, že jediný opravdový život je na radnici, tak bych ho rád ujistil, že jsem strávil na ostravské radnici šest let. Ale to není důležité. On tady začal mluvit o zahraničí a Evropě. Já bych vás chtěl ujistit, že kdyby poslanec, kterýkoliv poslanec pravice v Německu, Francii, Dánsku i jinde, řekl větu, že sociální stát začíná až tam, kde je společnost bohatá, tak by ho všechny tyhle pravicové strany vypískaly. Tohle neprojde ani v Portugalsku u pravicové strany, ani ve Francii, prostě téměř nikde. Mě překvapuje - chápete? Tady nejde o ty konkrétní. Tady jde o ideologii, kterou tady hlásáte. Ta je prostě scestná. Já jsem to otevřel proto, protože jsem si myslel, že i vy víte, že jsou určitá pravidla a hranice, za které nejde jít. Ale vy chcete snad hájit i to, co je očividnou nespravedlností na těch lidech? Kdy vlastně já vám říkám, že jim nedáváte šanci? Já jsem si myslel, že normální pravicová strana uznává to, že jsou lidé, kteří si prostě pomoci nedokážou. Nejsou pouze zneuživatelé dávek. Jde o to, aby bylo více lidí, kteří mají šanci slušně žít. Ale rozumíte, přece není to, že tyhle vaše zákony zvětšují to množství, kteří dostávají šanci. Je to pravý opak! Vy je prostě hážete do studené vody. A nemůžete to nevědět. Jste přece poslanci, máte kanceláře, ti lidé vám tam chodí. To přece není možné, že vám tam chodí jiní lidé než my. Nebo než nám. (Smích v lavicích.)

Takže rozumíte? Tady přece nešlo o to, se bavit jenom o těch detailech. Tady šlo o to, ujasnit si i to, co to je pravicová politika. A já jsem si myslel, že tady najdeme něco, na čem se shodneme. Že i vy uznáváte, že některé věci jsou příliš! Že třeba ten soudce Varvařovský má pravdu! Že tohle je třeba napravit! A já jsem se ptal: Napravíte to, nebo ne?! A vy říkáte: Asi, nám je to jedno. My jsme pravice nejpravicovatější ze všech možná v Evropě vůbec. Jako jsme byli kdysi socialistický stát, který byl papežštější než papež! My jsme tady budovali takové komuny a takové zespolečenštění, že to nemělo ani Polsko, Maďarsko, nikdo! My jsme byli nejlepší! Vy jste dneska ta nejpravicovější pravice v Evropě! Vy to dneska děláte - ať se to týká anonymních akcií, tam prostě máme tak anonymní jako nikde. A dokonce i v sociální politice vy předvedete, že lidé vydrží víc než ve Španělsku! Víc než v Portugalsku! Vy jste tady Čech, když se mu dá příležitost, tak se uživí i bez peněz!

A to já pokládám za scestné. Tady jde přece ne o to, abychom se navzájem přetlačovali, ale abychom hledali nějaký průsečík. A já jsem ta témata zvedl proto, že jsem čekal, že česká pravice má nějaké pochopení pro spravedlnost. Místo toho jsem se dověděl, že sociální stát začíná tam, kde je společnost bohatá. Já jsem přesvědčen, že česká společnost je dnes, dokonce i uprostřed krize, dost bohatá na to, aby se vůči lidem chovala férově. Aby se snažila pomoci těm, kteří jsou tady slabší. A kteří i v krizi možná právě proto potřebují pomoci. Ti bohatí, těm je i v krizi lépe. Dneska jsou ty nároky větší. Já jsem z regionu, kde je 16procentní nezaměstnanost. Tam radit lidem, ať si najdou práci, tak si budou myslet, že jsem k nim arogantní. Ti lidé leští kliky! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP