(16.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže ta sociální tenze díky podobným typům opatření poroste. Myslím, že nemá cenu vysvětlovat, když vy tady vytváříte situaci, kdy ti lidé moc nebudou mít šanci si pomoci. Vytváříte atmosféru, že ti lidé snad všichni zneužívají ty peníze, takže je hodíte do té studené vody. Ale výsledek bude, a to já v regionu vidím, je celá řada lidí, kteří za mnou dneska chodí a ptají se mě, jak za těchto podmínek mohou vyjít a existovat.

Já si prostě myslím, že tohle, co vytváříte, je rozdělování společnosti. Vy ji prostě štěpíte a vytváříte tady lidi jako odpad, jako plebs, který se má o sebe postarat sám a ve kterém se vlastně nikdo nemůže dopočítat toho, jakým způsobem ti lidé mají do budoucna uhájit holé živobytí. Mně to připadá často velice surové a brutální - jako to, co jsem v tom návrhu našel. A to opakuji, vstupuji do situace, kterou jste vytvořili, a která mně mezi těmi úřady práce a těmi sociálními pracovišti obcí připadá už dnes jako rozvrat a krize, kterou jste vyvolali. Tento zákon tu krizi prostě opravdu prohloubí!

A já tady potvrzuji, že je naprostá pravda, co řekla paní poslankyně Kohoutová: Na žádnou sociální pomoc ať se nikdo netěší. Ještě pár takových zákonů, a bude tady velká část lidí muset plavat ve studené vodě a snažit se poradit si sami. Poroste kriminalita a bude to mít důsledky, se kterými se obce budou podle mě těžce vyrovnávat! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní byla přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Kohoutová, poté pan poslanec Stanjura s přednostním právem.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Nevím, odkud začít. Tak nejdříve snad tím, že sociální stát si může dovolit jen velmi bohatá země (ohlas v sále) a asi socialistická země.

Když budu mluvit, tak jak jsem si udělala body, to, co tady na nás nahučel pan místopředseda Zaorálek, tak bych chtěla říct jednu věc. Kdyby mě dobře poslouchal, tak jsem hovořila o tom, že veřejná služba je zapotřebí - za prvé ji diskutovat, za prvé ji zajistit, a o tom mluvila i paní kolegyně Řápková, tak, aby veřejná služba nebyla organizována jenom obcemi, aby veřejné služby bylo dost. Aby skutečně ti, kteří nechtějí pracovat, tak museli pracovat tolik na veřejné službě, aby se jim nevyplatilo neshánět si práci. Protože nepracovat se skutečně nesmí vyplatit.

Co se týká hmotné nouze jako takové, tak ta souvisí například s tou veřejnou službou. Nemůžeme lidem, kteří se nechtějí zapojit do společnosti, a o těch je tady řeč - my nemluvíme o seniorech, my nemluvíme o mámách s dětmi, kterým chceme pomoct, my nemluvíme o lidech se zdravotním postižením. Naopak jsem tady vyzývala k tomu, že to je sociální politika, kterou my chceme dělat, a my se chceme postavit k tomu, že budeme pomáhat těm lidem, kteří skutečně pomoc potřebují. O tom je pravicová politika a o tom je naše politika sociálního systému.

Je zapotřebí si ještě říci například u příspěvku na bydlení, že jsem tady také vyzývala k tomu, že v tomto ohledu je zapotřebí velmi rychle začít diskutovat například o zákoně o sociálním bydlení. Také jsem tady říkala v kontextu se sociální prací, že je zapotřebí velmi rychle začít pracovat na prohlubování a na systému sociální práce jako takové a na tvoření prevence např. bezdomovectví. Takže kdyby mě pan místopředseda dobře poslouchal, tak by mi musel dát za pravdu. Je třeba dobře poslouchat.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Paní poslankyně, váš čas, omlouvám se, měla byste už končit svůj příspěvek, měla jste faktickou poznámku.

Dalším přihlášeným s přednostním právem byl pan poslanec Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Souhlasím s paní kolegyní Kohoutovou, že veřejnou službu nemají organizovat pouze obce. Ale pan místopředseda Zaorálek má obavu, že bude málo veřejné služby, tedy i obce. Bohužel, neznám město či obec, které by nepotřebovaly pomoc na úseku čistoty města. Tam té práce je dost. Osvícený starosta a osvícené zastupitelstvo veřejnou službu dá všem, kteří o ni projeví zájem. Pokud znáte tak čisté město, kde by to bylo zbytečné, tak čistou obec, rád se tam půjdu podívat a budu závidět tomuto městu či obci.

Když jsem tady před pár týdny říkal, že sociální politika je výsostně pravicové téma, tak kolegové z této části sněmovny se usmívali a smáli a dneska to opět dokazují, že je to pravda. Rozdíl mezi sociální politikou v podání vládní koalice, která říká, že chceme pomáhat potřebným a ze systému vyloučit ty černé pasažéry a ty, kteří se smějí všem těm potřebným, i těm, kteří řádně pracují, to je velký rozdíl proti socialistické politice, která říká: dáme všem, kteří chtějí. A my říkáme, dáme těm, kteří potřebují. A to je sociální politika! Takže prosím nestrašte tím, že je zde nějaký rozvrat. Naopak. My chceme podporovat ty, kteří si tu podporu zaslouží, kteří za to nemohou a kterým se ti ostatní, ti černí pasažéři, ve skutečnosti smějí za to, že žijí poctivě a shánějí práci. (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Takže s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Tejc.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já bych si dovolil okomentovat vystoupení svých dvou předřečníků. Musím říct, že to ukazujete v praxi, tato vláda, jak dokáže pomáhat těm slabším a posvítí si na ty příživníky. Myslím, že je příklad, kdy pravděpodobně pan Fejk, dosazený touto vládou na pozici ombudsmana Českých drah, bere 250 tisíc korun měsíčně, zatímco ti černí pasažéři, ty je potřeba potrestat. Ti zaměstnanci veřejného sektoru, kterým snižujete každoročně platy o několik procent, to je přesná ukázka práce této vlády.

Ale k tomu, co říkala paní poslankyně Kohoutová. My jsme tady z jejích úst slyšeli, a já myslím, že by to nemělo zapadnout, že sociální stát si mohou dovolit jen ty bohaté země. Já bych chtěl upozornit na to, že Česká republika je bohatou zemí. My jsme pravidelně někde mezi 35. a 37. místem ze 176 zemí. Já myslím, že jsme dost bohatí na to, abychom se dokázali postarat o ty potřebné. Já si myslím, že jsme dost bohatí na to, abych já, když jdu se svou osmiletou dcerou po Praze, po Brně, jí nemusel vysvětlovat, proč přibývá těch lidí, kteří nemají domov, kteří přespávají v parcích jenom proto, že nebyli schopni platit nájem. Já myslím, že jsme dost bohatou zemí, abychom toto svým dětem vysvětlovat nemuseli.

Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Opálka. Poté pan poslanec Stanislav Grospič, pan poslanec Ivan Ohlídal a znovu paní poslankyně Lenka Kohoutová, v tomto pořadí. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní kolegyně, kolegové, vážený pane ministře. Já bych rád zareagoval na dvě věci. Jednak, zda je sociální politika výsostným postavením pravice. Víte, on je jiný přístup levice a pravice k sociální politice. Jestliže poslanecký klub KSČM prosazuje, aby lidé měli práci a dostatečnou mzdu a z toho i dostatečné důchody, tak to je naše sociální politika. Vaše sociální politika - odřít lidi, dát jim charitu a ze sociálních organizací, které provádějí sociální činnost, udělat kšeft.

A co se týká záležitosti, jestli je vinou každého, že nemá práci, z těch, co nejsou zaměstnaní. Dnes vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí tiskovou zprávu o nezaměstnanosti - dokonce se dopustilo chyby, protože ještě nezaregistrovali pracovníci, že máme jeden úřad práce, a ne úřady práce - a tam je uvedeno, že nezaměstnanost třeba v Mostě je 16 %. v Bruntále 15 %, v Jeseníku 14,6 %, ale v Praze-východ 3,6 %, v Praze-západ 3,8 %. Chcete mi říci, že v těch okresech, které jsou mimo Prahu, jsou jenom ti flákači?

Děkuji. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou poznámkou pan poslanec Stanislav Grospič. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte, abych vaším prostřednictvím svým předřečníkům, zejména paní poslankyni Kohoutové, řekl, že ta otázka tak nestojí, že sociální politika a myšlenky sociálního státu nebo sociální spravedlnosti jsou výsadou levice. Ale je potřeba podívat se na praktické dopady pěti let vlády pravicových koalic v České republice.

Ono ve své době, když začínala hospodářská krize, tak tady tehdejší i současný ministr financí pan Kalousek řekl, že v podstatě nemůže stát a nemusí na nic reagovat, protože samotný kapitalistický systém se vypořádá s tou hospodářskou krizí sám od sebe a po té vlně krize zase přijde konjunktura a zase bude lidem postupně dobře a lépe. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP