(20.50 hodin)
(pokračuje Marková)

Proč si právě toto dovoluji tvrdit? Hlavním cílem reformy v oblasti financování zdravotnictví je totiž v prvé řadě zúžit rozsah hrazené péče, a to hlavně ve čtyřech bodech.

Za prvé. Navyšování poplatků a další zvyšování spoluúčasti pacientů, která jen v posledních letech se zvýšila o 123 % na současných 17 %. Zúžení rozsahu hrazené zdravotní péče, především ve stomatologii, v lázeňské péči, v rehabilitační péči a v dopravní zdravotní službě. Ne nadarmo se mluví o poplatcích, které mají být navýšeny. 50 korun u lékaře, v nemocnici 200 korun, za pohotovost 200 korun, specialista bez doporučení praktického lékaře 200 korun, dopravní služba 5 korun za kilometr.

Druhá věc. Zavedení dalších desítek léků, které mají být vyřazeny z veřejného zdravotního pojištění, z těch úhrad. Tyto léky užívají především důchodci. Ušetří systém desítky milionů, ale opět se sáhne do kapes pacientům.

Za třetí. Zavedení takzvaných standardů. Tedy z veřejného zdravotního pojištění má být uhrazena pouze částka odpovídající příslušnému ekonomicky nejméně náročnému způsobu a pacient si ze svého doplatí případný zůstatek. Lidé si tedy ale nebudou platit za lepší péči, ale za to, co dosud bylo hrazeno ze solidárního veřejného zdravotního pojištění. To je tedy reforma? Bude to tedy znamenat, že o potřebné zdravotní péči bude rozhodovat stav pacientovy peněženky nebo schopnost si platit vysoké zdravotní pojištění u komerčních pojišťoven? To je reforma?

Za čtvrté. Zavedení řízené péče. O tom se mnoho nemluví, ale znamená to, že o poskytnuté zdravotní péči bude rozhodovat zdravotní pojišťovna, nikoliv lékař nebo potřeba pacienta. O tom, co znamená takovéto posilování moci zdravotních pojišťoven a podnikatelů ve zdravotnictví, jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit v dokumentu vysílaném ČT2 minulý týden - o zdravotnictví ve Spojených státech amerických. Myslím si, že tento dokument by se měl promítat v České televizi dvakrát týdně místo Ordinace v růžové zahradě, protože ve Spojených státech amerických, kde se dává do zdravotnictví 16 % HDP, je 47 milionů lidí, kteří vůbec nejsou pojištěni, a ti, co pojištěni jsou, tak jakou péči dostávají, to jste mohli na vlastní oči vidět. Takže toto je náš cíl? Tam chceme opravdu dojít?

Dámy a pánové, čtyři příklady toho, co nás čeká v případě, že tato vládní koalice opět dostane důvěru v Poslanecké sněmovně, hovoří samy za sebe. Žádný aspoň trošku sociálně smýšlející poslanec či poslankyně nemůže dopustit, aby takto nastavená reforma zdravotnictví byla uskutečněna. Jediná možnost, jak se s tím vyrovnat, je vyslovit nedůvěru této vládě. Poslanecký klub Komunistické strany Čech a Moravy tak rozhodně učiní.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní vystoupí pan poslanec František Laudát a připraví se pan poslanec Vít Bárta.

 

Poslanec František Laudát: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, nebudu tady hřímat příliš dlouho. Jenom teď. A spíš bych chtěl promluvit k sociální demokracii.

Myslím, že základní problém vaší strany je, že máte nějaký program a ten program a svoje představy chcete v podstatě na sto procent prosadit za každou cenu. V naší společnosti je už delší dobu situace rozhozena tak, že zhruba je populace rozhozena 50 na 50 plus minus něco. Domnívám se, že byste měli předhodnotit svoje chování a přece jenom možná nabídnout vstřícnější, tolerantnější tvář než jenom pořád nedůvěry vládě, odvolávání apod.

Chápu vaše argumenty, důvody. Kupodivu, s řadou věcí, které tady zazněly, nemám problém. Souhlasím s nimi. Nicméně v tuhle chvíli vy nenabízíte alternativu, podobně jako jste ji nenabízeli v březnu nebo v dubnu 2009 při našem předsednictví Evropské unie, kdy jste vládu shodili a žádné řešení, žádný další krok, jste připravený neměli. Výsledkem byla roční ztráta, pro naši zemi hodně drahá, kdy Fischerova udržovací vláda - i když byla velice oblíbená, včetně jejího premiéra, asi nejoblíbenějšího politika v historii - z praktického hlediska pro naši zemi neudělala z těch potřebných nepříjemných věcí vůbec nic.

Nechci, abyste na to reagovali. Čas běží. Nechci tady zdržovat, svoje další věci dávám spíš na oltář vašeho času, kterého si přece jenom vážím, je velice cenný. Jenom bych chtěl poprosit, aby když tady někdo argumentuje nějakým melouchařením a podobně, aby se náhodou nedostal do situace, že si někdo řekne, jestli si náhodou nedělá melouchy taky se svým vzděláním apod. Zkuste začít u sebe. Já se domnívám, že česká politika je v marasmu, ale sudičky nad kolébkou také - některé - jsou v oranžovém.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vít Bárta a připraví se pan poslanec Josef Nekl.

 

Poslanec Vít Bárta: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, musím říci, že dnes s jakýmsi uvolněním vystupuji v Poslanecké sněmovně, a proto si dovolím říkat věci, které se asi ne úplně všem budou líbit, ale mám potřebu je zde jako řadový poslanec dnes říct.

Chápu, že mnohé znervózňuje, když vznikne politická strana, která nemá volební kampaň zaplacenou z veřejných zakázek, ba ani z příspěvků politických stran z peněz daňových poplatníků. Chápu, že to mnohé znervózňuje, zvláště když tato strana má takovou drzost býti stranou úspěšnou. Chápu, že mnohé znervózňuje, že se jako sponzor politické strany Věci veřejné neschovávám, ale jdu do politiky, dávám svoje majetkové a daňové přiznání k dispozici nejenom v rámci povinností poslance, ale i nad rámec toho dávám svoje daňové přiznání k nahlédnutí médiím. Chápu, že mnohé znervózňuje, čeho dosáhly Věci veřejné za devět měsíců ve vládě. Chápu, že zavedení trestní odpovědnosti firem, ne DPH 20 %, ale 14 %, úspory, levnější stavění českých silnic, železnic, zvýšení platů učitelů, komerční pilíř nepovinný a ještě mnoho dalších věcí z dílny pekelné a ďábelské strany Věci veřejné mnohé znervózňuje.

Nicméně co nechápu, je to, že se zde démonizuje soukromá bezpečnostní služba, kde tato bezpečnostní služba nemá žádné veřejné zakázky v resortech Věcí veřejných, kde tato bezpečnostní služba už několik měsíců nemá žádné detektivy a kde tato bezpečnostní služba je pod každodenním detailním drobnohledem veřejnosti a médií v čemkoliv, co činí. Naopak. Jedná se o bezpečnostní službu, kde kdokoliv pracoval, je dnes v situaci, kdy musí odcházet z jakéhokoliv úřadu, ale ba dokonce musí odcházet i z médií, jak jsme se dozvěděli o Velikonocích.

Velmi mě pobavilo dnešní prohlášení pana předsedy sociální demokracie Sobotky, který říkal, že růst společnosti ABL v loňském roce bezesporu souvisí s tím, že Věci veřejné vstoupily do politiky. Pan Sobotka si nevšiml, že společnost ABL roste od jejího vzniku kontinuálně stále stejným tempem. A naopak s tím, že - znovu opakuji - nemá žádné zakázky v resortech Věcí veřejných. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP