(19.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. S další přihláškou s přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Klasnová.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já jsem zvažovala, jestli vystoupím s nějakým příspěvkem do této diskuse, ze které se podle mne asi občanům České republiky dělá nevolno, ale rozhodla jsem se, že skutečně vystoupím, vystoupím velmi krátce a budu reagovat na některá dehonestující prohlášení vůči straně Věci veřejné.

Strana Věci veřejné od počátku vzniku této vládní koalice provedla a stále provádí na svěřených ministerstvech práci, ke které se zavázala v koaliční smlouvě a ke které se zavázala svým vlastním voličům. To je pro nás mnohem podstatnější než cíleně vytvářené mediální kauzy vzniknuvší pouze za účelem zlikvidovat tyto naše snahy. Proč bylo tak důležité odstranit Johna a Bártu? Proč se k tomuto účelově propůjčil i jeden z deníků v této zemi, který svůj boj proti Věcem veřejným převedl do osobní roviny? Například proto, že o vymetání Augiášova chlévu hovořili vždy všichni noví ministři a všechny strany, ale teprve ministři Věcí veřejných byli první, kdo audity skutečně provedl. Odhalili nehorázné plýtvání prostředky státní správy za předchozích ministrů, ať už byli z kterékoliv strany.

Šlo snad o - v uvozovkách - drobnosti. Lidé zaměstnaní na Ministerstvu školství například pracovali na tři úvazky. Ministerstvo dopravy nakupovalo předražené propagační předměty, peníze létaly vzduchem za mytí aut či zalévání květin. Vnitro předraženě pralo uniformy, modernizace policejních staveb byly nadhodnocené, lázeňské domy byly pronajímány za velmi nevýhodných podmínek. Stejně nevýhodně byl nastaven pronájem horských ubytovacích zařízení ministerstva, či jen nákup potravin. To vše ministři Věcí veřejných zastavili a ušetřili státu miliardy korun. Bojovali proti korupci i betonové lobby. Možná proto si vysloužili tolik nelibosti. Naši ministři ucpali mnoho děr, z nichž odtékaly peníze občanů kamsi do neznáma. Tady já vidím hlavní důvod vládních střelnic i opozičních útoků na Věci veřejné, mnohdy tak urážlivě nechutných, že je pod úroveň slušného člověka se k nim vůbec vracet.

Čím přispěli předchozí ministři vnitra, se kterými je Radek John tak často srovnáván, například pánové Langer či pan Gross, ke zlepšení práce policie? A proč nyní vyplouvají na povrch různé korupční aféry, o kterých se dosud nemluvilo? Bude vyšetřování pokračovat? Nevím, pevně však věřím, že ano.

Musím upozornit a připomenout, že Věci veřejné zatím jako jediné opravdu ustoupily ze svých pozic, přijaly kompromisy, jež nyní pracně vysvětlují svým členům. A jistě uznáte, že jako podnikatelský záměr, jako podnikatelský projekt bychom nic podobného dělat nemuseli.

Pan Rath tu hřímal, že Bárta přerostl své rodiče, kteří stvořili Věci veřejné. Ptám se, jaké má důkazy k takovým obviněním? On i všichni ostatní? A ptám se, zda mu dává jeho politická i osobní morálka právo kritizovat něco, o čem se dočetl pouze v novinách. Nikde v tisku jsem se však nedočetla například to, kde chtějí jiné strany vzít desítky, ba stovky milionů korun na splacení dluhů z předchozích volebních kampaní. Chtějí snad otevřít ty díry, které Věci veřejné ucpaly?

Ano, dnes podržíme vládu, podržíme slovo, což také není na dnešní politické scéně bohužel samozřejmostí, ale hlavně proto, že stále za Věci veřejné věřím v pokračování naší práce. Dokud nám tato práce bude jen trochu umožněna, považuji za povinnost Věcí veřejných hlasovat pro tuto vládu. Osud vládního projektu jsme také spojili se shodou nad zdravotnickou a důchodovou reformou. Věci veřejné chtějí dál pracovat proti plýtvání státními prostředky. Postupně zvyšovat daně či zdravotní poplatky však nikdy nemůže být programem naší strany. (Potlesk z řad poslanců VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Nyní tedy řádně přihlášený pan poslanec Antonín Seďa. Po něm se připraví pan poslanec Ivan Ohlídal.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené poslankyně a poslanci, současná koaliční vláda se při svém vzniku zavázala být vládou proreformní, rozpočtově odpovědnou, protikorupční a vládou práva. Když vláda v srpnu 2010 představila své programové prohlášení a získala důvěru 118 poslanců a poslankyň, nikdo netušil, že za devět měsíců bude tato vláda v politické a personální krizi. Tuto krizi zřetelně charakterizoval ve svém projevu na oslavách 20. výročí vzniku ODS bývalý předseda a premiér Mirek Topolánek, když řekl - cituji: "Protože podle mého názoru, který zastávám už od voleb, představuje vládnutí s Bártovou ABL-VV dokonce větší hrozbu pro budoucnost ODS než opoziční smlouva." A cituji dál: "Je přímo v genetické výbavě VV-ABL útočit na soukromí, fízlovat, šmírovat, nezákonně odposlouchávat, tajně nahrávat, vyrábět kompra na kdekoho. Věci veřejné jsou v principu neslučitelné s občanskou společností."

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v těchto slovech je ukryta podstata vládnutí současné koalice. Namísto boje proti korupci uplácí jedna z vládních stran své poslance i náměstky, bývalí pracovníci soukromé bezpečnostní služby si dělí státní instituce jako svá léna, zprivatizovaná politická strana zastrašuje a odposlouchává své politické protivníky. Namísto morálky a poctivé práce pro českou společnost si vládní koalice dělí své pašalíky, provádí skrytou privatizaci veřejných služeb a ohrožuje budoucí konkurenceschopnost našeho hospodářství. Vládní odpovědnost se vytratila a z vlády práva zůstala pouze prázdná slova. A to, co je snad nejdůležitější pro budoucí vývoj České republiky, je skutečnost, že tato vláda prohloubila nedůvěru našich spoluobčanů vůči politice, politickým stranám a demokratickým institucím, na jejichž základě stojí naše občanská společnost.

Vláda se ohání nutností reforem a zastavení zadlužování státu. Prozatím se však tyto reformy smrskly na pouhé účetní škrty, na které doplácí drtivá většina české společnosti, zejména ti nejpotřebnější. Namísto decentralizace státní a veřejné správy jde pravicová vláda cestou opačnou. Namísto dokončení reformy veřejné správy vytváří Nečasova vláda nové, netransparentní instituce, které jsou v přímém rozporu se základními principy platnými v Evropské unii.

A závěrem mi dovolte uvést jeden konkrétní případ nekoncepčního vládnutí současné koaliční vlády. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala mimo jiné zajistit stabilitu zdrojového prostředí tak, aby byly pokryty základní potřeby pro zajištění obrany České republiky a schopnosti ozbrojených sil k naplnění závazků, které vyplývají z členství naší země v mezinárodních organizacích. Právě dokončená Bílá kniha o obraně však ukázala, že Česká republika nebude schopna zajistit politicko-vojenské ambice, ať se týkají počtu vojáků, dosažení cílových operačních schopností či modernizace zbraňových systémů. A poslední informace hovoří o tom, že i v příštím roce dojde k dalšímu snížení rozpočtu kapitoly 307, což ovšem již ohrozí samu obranyschopnost naší země.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, tato vláda ztratila důvěru široké veřejnosti, a tím ztratila právo na svoji existenci. Další hazardování s důvěrou našich občanů si již nemůže naše země dovolit. Uvědomte si, prosím, vládní poslanci a poslankyně, že pokud ztratíte volby, ztratíte toliko čtyři roky, ale pokud ztratíte důvěru, tak ztratíte celou budoucnost. Ale teď nemyslím vaši budoucnost, ale budoucnost České republiky. Proto vás žádám, abyste ukončili tuto pro občany trapnou truchlohru a hlasovali spolu s opozicí pro vyslovení nedůvěry současné koaliční vládě.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní zde mám přihlášku k faktické poznámce od pana poslance Adama Rykaly. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Já jsem před chvílí vyslechl od paní Klasnové velice emotivní vystoupení. Paní Klasnová řekla, že občanům České republiky je nevolno z dnešní diskuse, která tady probíhá.

Já bych vás chtěl prostřednictvím paní předsedající poprosit, paní Klasnová, abyste zašla mezi lidi, abyste se zeptala lidí, z čeho jim je nevolno. Jim není nevolno z dnešní diskuse, jim je nevolno z toho, jak se chová tato vláda, jim je nevolno z toho, jak se jednotliví ministři a koaliční poslanci hádají mezi sebou, jim je nevolno z toho, že nepracujete, neprosazujete reformy, ale zabýváte se sami sebou.

Já jsem se dostal do situace, kdy se stydím za svého premiéra, stydím se za vládu České republiky. A jsem jedním z poslanců tohoto shromáždění a lidé ztrácejí důvěru ve všechny - ne ve Věci veřejné, ne v ODS, ne v TOP 09, ale ztrácejí důvěru v politiku. Tady toho já se nechci dožít, a kdybych byl premiér této země, tak bych po tom, co se tady děje, tak bych okamžitě rezignoval. (Potlesk poslanců ČSSD.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP