(15.10 hodin)

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, slyšeli jsme tady, jak se díky této vládě žije v naší zemi většině lidí skvěle.

Pane premiére, věřte si tomu. Myslel jsem, že jste dospělý a že pohádkám věřit nebudete, ale pravděpodobně když si je sám vymyslíte, tak jim asi i sám uvěříte.

Ale celé vaše vystoupení bylo o jediné věci, to jest odvádění pozornosti od klíčové věci, proč tady dnes vlastně jsme. Vždyť vy jste jako premiér velmi slabý premiér a to se projevuje mimochodem i tím, že jste dokořán otevřel dveře něčemu, co je v české, ale i světové politice naprosto nevídané. Vy jste otevřel dveře bezpečnostní agentuře převlečené za politickou stranu, která svým faktickým šéfem připravila plán, o kterém vy dobře víte a věděl jste o něm i v minulosti, jakým způsobem infiltruje a různými zvláštními technikami, tedy špiclováním a zastrašováním, bude postupně jako rakovina prorůstat celou naší politickou sférou.

Pane premiére, toto je vaše zodpovědnost, že jste tuto rakovinu, nebezpečnou rakovinu, která napadá demokratický systém, pustil do vlády a dál ji v této vládě udržujete. Je to vaše slabost, či vaše slabošství, že toto necháváte dál působit, aby to dál devastovalo a ničilo náš veřejný politický život. Je to skutečně po dvaceti letech útok na demokracii, na přímé základy našeho státu. Protože to, aby se naše politika projevovala různým fízlováním a špiclováním, to myslím, že je skutečně něco naprosto nepřijatelného. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní s přednostním právem o slovo pana ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mé vystoupení má spíš charakter faktické poznámky na předřečníka, který vystoupil jako první, na pana předsedu sociální demokracie Sobotku. On tady poměrně dramatickým způsobem vylíčil obraz, v jaké zemi žijeme. Několikrát opakoval "žijeme v zemi..." a teď bylo něco strašného.

Samozřejmě nelze zapírat, že vláda v minulých týdnech vysílala na veřejnost signály, na které opravdu nemusí být hrdá, za které se musí naopak stydět a občanům se omluvit. To je věc jedna. Věc druhá je, že pohled, v jaké zemi žijeme, může mít své různé úhly. A já jako člen vlády si dovolím nasvítit otázku, v jaké zemi žijeme, zase z jiného úhlu.

Žijeme v zemi, kde se tato vláda v srpnu 2010 ujala mandátu s tím, že není možné udržet deficit státního rozpočtu v mantinelech, který schválila zákonem Poslanecká sněmovna. Přestože všichni analytici říkali, že to není možné a že to bude minimálně o půl bodu více, tato vláda razantními a odvážnými aktivními opatřeními tento deficit nejenom udržela, ale snížila ho nikoliv na Sněmovnou schválených 5,3, ale na skutečnost 4,71. I v takové zemi žijeme a má to samozřejmě svůj dopad na budoucnost občanů v České republice nesporně pozitivní.

Žijeme v zemi, kde bývalý ministr financí, současný předseda sociální demokracie, měl tu pravomoc a také té pravomoci využil, aby odpustil daňovou povinnost v objemu 25 mil. korun spřátelenému hoteliérovi bez jakýchkoliv právních důvodů. Současný ministr financí s pomocí mnoha z vás prosadil nový zákon, kde žádný ministr financí takovou pravomoc mít už nikdy nebude, protože taková pravomoc žádnému politikovi nepřísluší. I v takové zemi žijeme.

Žijeme v zemi, kde bývalý ministr financí, současný předseda sociální demokracie, vášnivě hájil svého premiéra v okamžiku, kdy úplně všem v téhle zemi bylo jasné, že premiér nepracuje na ničem jiném než na svém zázračném zbohatnutí. Současný ministr financí byl téměř zločinec, když v té době říkal, že to už není možné a že Česká republika nemůže mít takového premiéra. Jak to dopadlo, víme všichni. Nicméně současná vláda a poslanci vládních stran podporují premiéra, o němž je známé, že takové praktiky nepěstuje, že se mu hnusí a že se nikdo z nás nemusí obávat, že on sám by se nějak tímto způsobem choval. I v takové zemi žijeme.

Můžeme mít různé pohledy na to, v jaké žijeme zemi a v jaké žít chceme. O tom však, zda má vláda legitimitu, nerozhoduje Českomoravská konfederace odborových svazů na tiskové konferenci po tripartitě, kde odmítla vést sociální dialog s vládou. O tom nerozhoduje ani současný předseda sociální demokracie a bývalý ministr financí, který odpouštěl daně spřáteleným hoteliérům a zastával se premiérů, kteří chtěli zázračně zbohatnout. O tom rozhoduje pouze a výlučně na základě ústavy většina této Poslanecké sněmovny. O tom rozhodujete vy. Vy o tom dnes rozhodnete naprosto suverénně jako zástupci veřejnosti, jako zástupci lidu České republiky - zda tato vláda má, či nemá legitimitu ke krokům, ke kterým se zavázala ve svém programovém prohlášení.

Já nepochybuji o tom, že rozhodnete moudře, a děkuji za diskusi, která tomu bude předcházet. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji ministrovi financí. Nyní je zde přihlášen místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Po něm je zde přihláška pana poslance Vojtěcha Filipa.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrý den. Přeji vám dobré odpoledne. Já bych začal tím, co tady teď řekl ministr Kalousek, protože mi připadá kuriózní, že mám před očima televizní obrazovku, ve které vystupuje ministr financí Kalousek, který je dotazován redaktorem přesně na tohle rozhodnutí bývalého ministra Bohuslava Sobotky, a slyším to jako dnes, takže se to dá ověřit, že to takhle bylo, jak to řeknu, že ministr Kalousek do televize říká: "Kdybych byl ministr financí, musel bych to udělat stejně. Kdybych dostal tyto podklady, tak by bylo na mně, abych je podepsal." (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ale tato debata zřejmě bude vypadat jako podobné debaty, že se tady bude účelově vytahovat všechno, co se zrovna teď v této chvíli komukoliv ve vládní koalici hodí, a praští se tím po hlavě, kdo tady třeba vystupoval naposledy - Bohuslav Sobotka. Tak, tady to máš! Ale já upozorňuji pana Kalouska, aby si dával pozor, a ty ostatní, aby aspoň nepopírali to, co kdysi nedávno v jiné situaci řekli. A měli bychom v této debatě rozlišit to podstatné a to, co si myslím, že tak podstatné není. Důvod hlasování nedůvěry vládě je tady naprosto významný a mimořádný. A neměli bychom ho ztrácet ze zřetele.

Každý ví, že vláda nemá veřejnou důvěru. To znamená, že by se dalo hlasovat jenom pro to, co teď řekl na tiskové konferenci Radek John. Radek John před chvílí na tiskové konferenci Věcí veřejných řekl, že tato vládní koalice má nulovou důvěru veřejnosti. (Smích zleva.) Tak nevím, to už snad nemusím nic říkat, sbalit se a odejít. (Potlesk zleva.) Protože jestliže jeden z předsedů vládní koaliční strany řekne, že nemáte žádnou důvěru veřejnosti, tak už snad i ta důvěra Parlamentu vás nezachrání, kdyby vám ji dnes dal. (Veselost a potlesk v levé části sálu.) Byl by to statečný Parlament, pravda, a pro některé poslance bude obtížné před veřejnost vystoupit, ale budiž, bude to také součást parlamentní demokracie. Zástupci lidu si to pak s lidmi vyříkají každý doma někde v regionu.

Ale i bez ohledu na to si myslím, že dokonce to, co Radek John řekl, v této chvíli zamlžuje podstatu věci. Budiž, důvěra veřejnosti není, všichni víme, že se tady odehrála celá řada afér, ať už to byla aféra pana Bartáka, kterého pan Kalousek uklidil na chvíli na Ministerstvo financí, aby to ztišil. Pak přišla aféra ministra Drobila. Pak přišla aféra Alexandra Vondry, pak nakonec přišel Bárta, takže to byla série afér, to všichni víme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP