Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
10. května 2011 ve 14.00 hodin
Přítomno: 163 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 14 hodin a já zahajuji další jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Všechny vás žádám, abyste se přihlásili svými kartami. Zatím mi byly oznámeny tyto náhradní karty: pan poslanec Jeroným Tejc bude mít náhradní kartu číslo 12, pan kolega Pavel Antonín náhradní kartu číslo 4, pan poslanec Chlad náhradní kartu číslo 20.

Nyní bych vám přečetla omluvy z dnešního jednání a začnu nejprve s poslanci. Omlouvají se: Vojtěch Adam pracovní důvody, František Bublan též pracovní důvody, Václav Cempírek pracovní důvody, Jan Hamáček zahraniční cesta, Pavel Hojda pracovní důvody, Zdeňka Horníková a Petr Jalowiczor zdravotní důvody, Václav Klučka zahraniční cesta, totéž Kateřina Konečná, Daniel Korte osobní důvody, Rom Kostřica zahraniční cesta, Vít Němeček se omlouvá také, omlouvá se Josef Novotný mladší - zahraniční cesta, Gabriela Pecková z pracovních důvodů, Anna Putnová zdravotní důvody, David Rath, Marie Rusová pracovní důvody, Adam Rykala osobní důvody, Jiří Skalický od 14 do 17 hodin z pracovních důvodů, Ladislav Skopal zahraniční cesta, ze zdravotních důvodů Miroslava Strnadlová a Jana Suchá, zahraniční cesta Karel Šidlo, zdravotní důvody Ladislav Šincl, rodinné důvody Martin Vacek.

Ze členů vlády se omlouvají: z pracovních důvodů premiér Petr Nečas od 17 do 19 hodin, Tomáš Chalupa, Miroslav Kalousek do 15 hodin, Jan Kubice, Radek Šmerda, Alexandr Vondra se omlouvá ze zdravotních důvodů. Tolik omluvy, které mi byly doručeny až po tuto chvíli.

Já bych vás ráda nejprve informovala o návrzích, na kterých se shodlo dnešní dopolední grémium. Dostali jsme žádost pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který žádá o pevné zařazení bodu číslo - pan poslanec a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil žádá o zařazení bodů 29, 30, 31, 33, 36, 51 a 53 schváleného pořadu, jsou to sněmovní tisky 281, 285, 286, 297, 310, 319 a 322, na dnešek, úterý 10. května, jako první až sedmý bod našeho jednání. Po projednání těchto prvních sedmi bodů bychom dnes pokračovali body v bloku prvních čtení a zítra, tedy ve středu 11. května, bychom se nejprve věnovali bodu 73, který je již pevně zařazen, a poté další body z bloku třetích čtení. A po tomto bloku třetích čtení je návrh grémia projednat body 24, to je sněmovní tisk 211 ve druhém čtení, a bod 54, sněmovní tisk 209 v prvém čtení. Předkladatelem obou těchto bodů je Senát. Tolik návrhy z grémia.

Nyní se zeptám na vaše přihlášky, které by se týkaly návrhu pořadu schůze. Paní poslankyně Hana Orgoníková se hlásí. Prosím.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji paní předsedkyně. Vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolte, abych navrhla zařadit bod číslo 41, sněmovní tisk 255, jako první bod dnešního jednání, tedy před body pana ministra Pospíšila. Já jsem s panem ministrem o tom hovořila a on proti tomu nic nenamítá. Čili bych paní předsedkyni poprosila, zda by se mohlo o mém návrhu hlasovat jako o prvním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je to tedy návrh zákona o výkonu ústavní výchovy - rozumím tomu tak - v prvním čtení a je zde tedy tento protinávrh k návrhu grémia.

Zeptám se na další přihlášky. Pan poslanec Jiří Papež, prosím. A prosím o klid.

 

Poslanec Jiří Papež: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Dámy a pánové, dovolte mi, abych požádal o pevné zařazení bodu číslo 50, což je sněmovní tisk 318, jako první bod po bodech, které navrhl zařadit pan poslanec a ministr Pospíšil, to znamená bod - tuším - asi 8 nebo 9 dnešního pořadu schůze.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Byl by to devátý bod. Pokud vyhovíme paní poslankyni Orgoníkové, pak by byla první, pak by bylo sedm bodů pana ministra Pospíšila, váš by byl tedy jako devátý.

Zeptám se na další přihlášky k návrhu schůze. Je nějaká? Není žádná.

 

Budeme tedy hlasovat nejprve o návrhu paní poslankyně Hany Orgoníkové, která navrhuje zařadit dnes jako první bod našeho jednání bod číslo 41, sněmovní tisk 255.

Zahajuji hlasování číslo 204. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem pořadu schůze. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 204, přítomno 137, pro 119, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrzích, které se týkají agendy pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, tedy zařazení bodů 29, 30, 31, 33, 36, 51 a 53 jako druhý až osmý bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování číslo 205. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 205, přítomno 141, pro 126, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Jiří Papež nás žádá o pevné zařazení bodu číslo 50, sněmovní tisk 318, jako devátý bod našeho dnešního jednání.

Zahajuji hlasování číslo 206. Táži se vás, kdo souhlasí s tímto návrhem. A kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 206, přítomno 147, pro 134, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vyrovnali se všemi návrhy, které byly vzneseny k pořadu schůze, a můžeme se už začít věnovat bodům v tom pořadí, v jakém jsme si je schválili.

Jenom podotknu, připomenu, že zítra zahájíme své jednání v 11 hodin dopoledne.

 

Nyní zahajuji projednávání bodu číslo

 

41.
Návrh poslanců Hany Orgoníkové, Ivana Ohlídala, Jana Látky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu
ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních
a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně
dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 255/ - prvé čtení

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 255/1. (V sále je rušno.)

Prosím, aby tento návrh uvedla zástupkyně navrhovatelů paní poslankyně Hana Orgoníková. Všechny ostatní důrazně žádám, aby věnovali pozornost tomuto bodu! Máte-li co dalšího k řešení, opusťte, prosím, jednací sál. Platí to i pro skupinu tady před pultíkem pánů předsedů poslaneckých klubů. Žádám vás, abyste nerušili průběh schůze..., přenesli svá jednání mimo tento sál a věnovali pozornost paní navrhovatelce.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Ano, děkuji, paní předsedkyně. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivní výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, upravuje v § 18 podmínky zjišťování a prokazování psychické způsobilosti pedagogických pracovníků ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a ve školských zařízeních pro preventivní výchovnou péči, kterými jsou střediska výchovné péče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP