(15.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane předsedo vlády. Prosím pana poslance Miroslava Váňu, zda má doplňující dotaz.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Tak doplňující dotaz. Teď jste naše maminky české přesvědčil, že jim vlastně přidáváte. Ale tak to není! Vaše vláda, pane premiére, s lidmi experimentuje. Míchá jim smrtící koktejl! Smrtící koktejl plošných výdajových vládních škrtů. Smrtící koktejl zvyšování daní. A tento smrtící koktejl vysaje peněženky našich rodin jako velký upír.

Pane předsedo, vy jste předsedou upíří vlády. (Ojedinělý potlesk v sále.) Máte radost z vaší práce vaší upíří vlády?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl doplňující dotaz pana poslance Váni. Pan předseda vlády má dvouminutovou šanci na něj odpovědět.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně - smrtící koktejl. Je to velmi expresivní výraz a já si myslím, že už samo používání těchto výrazů ukazuje, že to pan poslanec Váňa nemyslí vážně. Že to nemyslí vážně - koneckonců on tady mluvil o mýtu již ve své první interpelaci, to znamená mýtus, že je snižována mateřská. Jak se ukázalo, není tomu tak. Zrovna tak je mýtus, že existuje nějaká upíří vláda, protože jak je známo, upíři jsou mytologické bytosti.

Já si myslím, že z tohoto pohledu by byla podstatně horší vláda levicového ražení, která by veřejným financím pořádně pustila žilou. (Potlesk i bušení do lavic.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu předsedovi vlády za ukončení páté interpelace. Dámy a pánové, pan předseda je omluven z našeho dalšího odpoledního jednání. Na všechny ostatní interpelace, které budou vzneseny, bude v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny odpovězeno písemně.

Nyní žádám nyní pana poslance Václava Votavu, aby vznesl svou interpelaci, v pořadí vylosovanou šestou.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. No - pane premiére, vy nejste premiérem jenom upíří vlády, vy jste premiérem vlády národní ostudy. A to měla být vláda práva, rozpočtové odpovědnosti a vláda boje proti korupci.

Žijeme v zemi, kde vláda nemá žádnou prestiž. Nedůvěřuje jí už více jak 90 % našich obyvatel. Měsíc co měsíc je tady nějaký skandál, který je spojený s nějakou vládní stranou. Ať je to skandál kolem fondu životního prostředí, ministra Drobila, kauza předražené zakázky a nevysvětlitelných transakcí v souvislosti s firmou ProMoPro spojených s ministrem Vondrou nebo podezřelé armádní zakázky v resortu téhož ministra. Naposledy skandál okolo Věcí veřejných, který vybublal dokonce ve vládní krizi.

A jaké je rozuzlení té vládní krize? Absurdní divadlo, které svědčí o úpadku politické kultury. Na váš veřejný příslib odvolat z vlády ministry spojené s firmou ABL jste velice rychle zapomněl. A tak ve vládě zůstávají jak ministr Dobeš, tak ministr John, tedy lidé přímo i nepřímo spojení s ABL. Vláda se tak nadále opírá o zcela nestandardní a vnitřně nedemokratickou stranu Věci veřejné, podnikatelský projekt jednoho muže s podezřelým financováním. Pro pana ministra Johna, loutkového předsedu strany, kterého vy jste chtěl odvolat pro jeho neschopnost, zřizuje vláda rozpočtové odpovědnosti trafiku. Sice bez kompetencí, odpovědnosti, ale se slušným platem místopředsedy vlády. Ministra Vondru skandál nikterak nepostihl. Skandál neskandál, ministrem nakonec zůstává nadále. A zlatým hřebem toho všeho je jmenování spoluvlastníka další detektivní agentury Jana Kubiceho ministrem vnitra. A to mělo být vaší prioritou očištění Ministerstva vnitra od bezpečnostních agentur! Zvláštní!

Pane premiére, necítíte se sám minimálně trapně? Nestydíte se před veřejností?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byla šestá interpelace. Pan poslanec Václav Votava na ni dostane písemnou odpověď.

Poprosím o interpelaci pana poslance Karla Černého, který byl vylosován na sedmém místě a obrací se na předsedu vlády ve věci 66. výročí osvobození Československa. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Karel Černý: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane premiére. V těchto dnech si připomínáme výročí osvobození Československa. Přestože od vítězství nad fašismem uplynulo již dlouhých 66 let, dlouhodobě se znepokojením sledujeme zesilující aktivizaci neofašistických a neonacistických sil v naší zemi. Naposledy zneužily tyto síly ke svým provokativním vystoupením letošní svátek 1. máje. Tyto extremistické síly představují vážné nebezpečí pro demokratický vývoj v České republice.

Pane premiére, co uděláte pro to, aby policejní a justiční orgány České republiky věnovaly extremistickým silám odpovídající pozornost a bránily jim ve veřejných projevech xenofobie a rasového násilí páchaného na národnostních a kulturních menšinách?

A ještě dovolte druhou otázku, pane premiére. Nedávno jste prohlásil, že jakékoli působení lidí typu Ladislava Bátory v rámci vaší vlády je pro vás nepřekročitelnou hranicí. Nedomníváte se, vážený pane premiére, že působení tohoto člověka ve funkci poradce ministra školství je jednoznačně plivnutí do tváře všem slušným lidem, tedy i do vaší tváře, pane premiére?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to byl pan poslanec Karel Černý a sedmá interpelace dnešního odpoledne. Požádám nyní o slovo pana poslance Ivana Ohlídala - ale zdá se, že není přítomen. Proto jeho pořadí propadá a budeme se věnovat interpelaci deváté. Tu vznáší pan poslanec Václav Zemek na předsedu vlády. Též není přítomen, též jeho interpelace propadá.

Jsme u pořadí desátého. Pan poslanec Jaroslav Vandas se obrací na předsedu vlády ve věci šikanování občanů České republiky při návštěvě Německé spolkové republiky. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jaroslav Vandas: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, napřed bych vám chtěl poděkovat, paní předsedkyně, že jste opravila téma mé interpelace, protože tak jak je to uvedeno, tak jsem to opravdu nemyslel.

Vážený pane nepřítomný premiére, obracím se na vás ve věci, která potkala celou řadu našich občanů. Je to šikana návštěvníků, občanů naší republiky, v sousední Německé spolkové republice policií. Chce se mi říci vzhledem ke způsobu prováděných kontrol osobami v civilním oděvu - tajnou policií.

Obrátil se na mě prostřednictvím svého otce mladý manželský pár, který trávil dovolenou na Šumavě. Jeden den se rozhodli zajet si zalyžovat na německý Javor, trasa přibližně 10 kilometrů. Hned za hranicemi byli zastaveni policií v civilu. Připomínám, že na autě měli lyže, byli oblečeni v lyžařském. V jedenáctistupňovém mrazu byli přes půl hodiny drženi venku, byly jim odebrány a prohlíženy zimní bundy, museli vyndat všechno z vozidla, a to jen tak na sníh.

Mohl bych pokračovat v líčení podrobností, ale ptám se, pane premiére, kdy naše vláda začne konat. Obracím se na vás a ne na ministra vnitra, protože vím, že pro neústupnost protistrany dosavadní jednání zatím zkrachovala.

Ještě poznámka na konec. O přestávce jsem si přečetl některé odkazy na toto téma na internetu a mohu říci, že jsem jejich množstvím a obsahem byl otřesen. Proti některým je příběh mých známých selanka. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Jaroslavu Vandasovi. Nyní jsme u 11. interpelace. Tu vznáší místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek - ale není přítomen, čili tato interpelace propadá. Budeme se věnovat dvanácté pořadí.

Pan poslanec Antonín Seďa interpeluje předsedu vlády ve věci neplnění vládních usnesení. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP