(16.10 hodin)
(pokračuje Skopal)

Mezi předkladateli určitě není nikdo, kdo by si uměl představit, nebo doufám, že umí, co to je rok vycházet místo s 8 tisíci se 4 008 korunami. Já jsem si zažil v předcházejících volebních období situaci, kdy někteří naši kolegové poslanci se snažili vyjít se sociálním minimem. Bylo to krásně prezentováno v médiích. Musím říct, že skoro nikdo s tím nevyžil. Poslanci zjistili, že sociální minimum je doopravdy tak nízká částka, že s tím je veliký problém, i za těch minulých nákladů, vyjít. Byla to například poslankyně Šojdrová z KDU-ČSL a další. Doopravdy je s tím problém vyžít, pokud nemáme nějaké rodinné zázemí. Ne každý toto rodinné zázemí má.

To je jenom jedna věc, která se týká této novely. Nebudu mluvit o dalších záležitostech, protože se tady snažíme, když si vezmu paragraf týkající se v podstatě podpory rodičů, kdy při narození prvního dítěte dostávám 13 tisíc korun a pak se to samozřejmě snižuje, tím si zaděláváme na to, a budeme tady probírat důchodové reformy atd., aby doopravdy v budoucnosti tady nikdo nebyl, aby nás v rámci našich důchodových reforem a v našem důchodu živil. Já vím, že je tady možnost připojištění, anebo si budeme připlácet na důchod, ale vážení, zvažte kolik našich občanů je schopno si na tento důchod připlácet. Byl bych rád, aby to pan ministr zvážil a prodiskutoval s občany této republiky, a ne jenom šmahem rozhodl o tom, že všichni zneužívají situaci v sociální oblasti a všichni mají takový plat jako poslanci, aby si byli schopni šetřit.

To jenom ve stručnosti, to, co jsem chtěl říci já, a požádal bych i vládní koalici, aby se zamyslela nad tím, co předložila.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, a teď po poslanci Skopalovi následuje Josef Novotný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Novotný ml.: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, já jsem se rozhodl vystoupit z toho důvodu, že tento soubor zákonů je v prvním čtení a pořád ještě je možné něco pro změnu udělat.

Nebudu rozebírat všechny věci, které tady už zazněly, jako hasiči, příspěvek na péči apod., ale chtěl bych tady apelovat na to, aby se opravdu ještě vláda a potom i výbory, které se budou zabývat těmito zákony, opravdu zamyslely nad tím, jakým způsobem se podporují a budou se podporovat mladé rodiny s dětmi. Víte dobře, že v současné době základní školy trpí nedostatkem dětí, střední školy trpí nedostatkem dětí. Mluvíme tady o penzijní reformě a říkáme, co bude za dvacet třicet let, kdo vlastně bude živit ty důchodce. Opravdu bych tady apeloval na vládu a výbory, aby se ještě znovu zamyslely nad tím, jakým způsobem podporovat mladé rodiny a vlastně vůbec porodnost jako takovou.

Dále si neodpustím jednu poznámku, protože využiji té příležitosti - minulý týden byly ze strany pana ministra kraje obviněny, že zneužily své postavení a rozdělily prostředky na zajištění sociálních služeb v krajích tak, že upřednostnily svá zařízení. Já jsem se proti tomu samozřejmě okamžitě ohradil. Paní poslankyně Langšádlová se mi už omluvila, opravdu v řadě krajů, ne-li ve všech, k tomu nedošlo.

Víte dobře, že ministerstvo na letošní rok snižuje příspěvek zhruba o 10 %, o 500 milionů, pro kraje na sociální služby. V našem Karlovarském kraji jsme udělali, ale i v ostatních krajích to udělali, že zařízení, která patří pod kraj, dostala o 12 % méně a neziskové organizace, které zajišťují sociální služby v našem kraji, dostaly o 6,8 % méně. Bylo tomu podobně i v ostatních krajích. Takže nic jsme nezneužili a opravdu s neziskovými organizacemi, alespoň v našem kraji, pracujeme soustavně a myslím si, že na velmi dobré úrovni.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď o slovo požádal pan ministr Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, pane předsedající. Já se už podruhé hlásím jen s faktickou poznámkou k tomu předchozímu příspěvku, že opět se to týkalo dotačních služeb, tedy netýkalo se to projednávaného materiálu.

Je prostě fakt, že některé kraje rozdělily ten příspěvek ne s 10procentním nebo 12procentním snížením oproti loňskému roku, tak jak bylo uvedeno, ale v některých krajích byl ten pokles na polovinu, na třetinu, u některých organizací na 10 %. Proto jsem musel zasáhnout.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď požádám pana poslance Miroslava Svobodu. Mám ho tady v tuto chvíli jako posledního písemně přihlášeného do rozpravy. To jen sděluji. (Gongování.)

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte, abych také přispěl svým do pověstného mlýna.

Vedle asociálních návrhů Ministerstva zdravotnictví je v tuto chvíli předkládán návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, neboli legislativní návrhy úprav zákonů pod vlajkou takzvaného šetření. Co by to tedy mělo znamenat? Proč předkládané změny nazývat malou penzijní reformou? Malá penzijní reforma vlastně žádnou penzijní reformou není.

(Posl. Stanjura volá na hovořícího poslance, že mluví k bodu, který už skončil, že si spletl body.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já vás prosím, nediskutujte tady takto. Teď vyslechneme pana poslance, diskutovat můžeme potom. Je to vystoupení k úsporným opatřením Ministerstva práce a sociálních věcí. (Připomínky z pléna.)

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Ne, kolegové mají pravdu, musím se omluvit, protože jsem si vzal jiný podklad. Omlouvám se všem kolegyním a kolegům. (Slabý potlesk.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě se zeptám, zda chce někdo další vystoupit v rozpravě. Protože se nacházíme v prvním čtení... Já jenom pro sebe tady zrekapituluju, že pokud si to vybavuji, tak v rozpravě zazněl návrh na zamítnutí, to mě možná...

Ještě ale bude hovořit ministr. Takže ještě je brzy na rekapitulaci návrhu. Takže v každém případě se vás ještě zeptám, jestli ještě někdo v rozpravě vystoupí... (Nikdo se nehlásil.) Pokud už skutečně nikdo nevystoupí, rozpravu ukončím a dávám slovo ministru Drábkovi. Prosím, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, pane místopředsedo. Já se omezím na stručné závěrečné slovo v prvním čtení, protože předpokládám a doufám, že budeme mít možnost ještě o tom podrobně diskutovat ve druhém čtení, případně při zdůvodňování pozměňovacích návrhů, atd. Předpokládám také, že se tím bude velmi podrobně zabývat sociální výbor. Tedy mi dovolte reagovat jenom na některé příspěvky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP