(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Požádám paní poslankyni Miladu Emmerovou. Připraví se Dana Váhalová. (Námitky.) Pardon, omlouvám se, to je moje chyba. Prosím, máte slovo (k faktické poznámce), omlouvám se paní poslankyni Emmerové, slovo má paní poslankyně Lenka Kohoutová.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, musím reagovat na kolegyni Semelovou. Za prvé, každý z nás musí být dostatečně odpovědným člověkem a přenést odpovědnost za svůj vlastní život. My nemůžeme vytvářet neustále bezedný sociální systém pro kohokoli. My vytváříme určitý právní stát. Vytváříme právní normy, ve kterých se dá a bude se dát žít. My nemůžeme vytvářet velmi silné záchranné sítě. Záchrannou síť ano, to je správné, ale ne že budeme platit každý jeden dudlík, každou jednu plenku pro malé miminko. My musíme myslet na ty, kteří skutečně tu pomoc potřebují, a to jsou právě například osoby se zdravotním postižením, které tady kolegyně zmiňovala. My musíme vytvářet systém pro seniory a ten se tady snažíme tvořit. Systém, anebo sbírka, soubor zákonů, které zde nyní schvalujeme, už funguje. Tento systém tady funguje již od ledna a nejsou stížnosti na jeho funkčnost, na to, že by někdo propadal do stavu bídy a podobně. Tomu tak není. My tady máme přece určitý systém hmotné nouze a v tomto ohledu pracujeme a potřebným skutečně pomáháme. My jsme se tady bavili o tom, že jsme snížili příspěvek na péči z 2 tisíc na 800 korun, ale on byl 500 korun, kdysi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Omlouvám se, čas.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: On byl účelově před volbami prostě zvýšen. (Projevy nevole.) Bavme se tady a hovořme tady pravdu!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Už ale opravdu hodně času uplynulo. (Smích z řad opozice.) Paní poslankyně Semelová bude reagovat.

 

Poslankyně Marta Semelová: Tady se mluví o systému. Já bych jenom chtěla reagovat. Zeptejte se těch, co jsou skutečně zdravotně postižení, to je jedna věc, a uslyšíte všechny jejich výhrady, tak jak jsme je slyšeli my, kteří jsme je chtěli poslouchat. To za prvé.

Až dáte lidem práci a spravedlivou mzdu za tu práci, tak nebudou potřeba takovéhle všechny záchranné sítě, o kterých jste tady, prostřednictvím předsedajícího paní Kohoutová, mluvila! (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, ještě přijde reakce paní poslankyně Kohoutové.

 

Poslankyně Lenka Kohoutová: Prostřednictvím pana předsedajícího bych ráda řekla paní kolegyni: Nevím, jak vy, ale já každý týden jsem mezi těmi lidmi. Já dokonce pro ně pracuji! A ráda bych vám řekla, že je potřeba - ano, já s vámi souhlasím, je potřeba tvořit systém, který je dostane do práce. Ale není potřeba tady tvořit systém, který bude platit za nic. My nepotřebujeme ty lidi nechávat doma a neiniciovat je! My potřebujeme pro ně vytvářet takový systém, který je bude dostávat ke vzdělávání, k zaměstnávání a tu práci jim vytvoří trvalou! (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Gregora. Martin Gregora - také se hlásí o slovo.

 

Poslanec Martin Gregora: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, já mám jenom faktickou poznámku také na kolegyni Semelovou ohledně očkování proti žloutence. Očkování proti žloutence musíme rozdělit na dvě vakcíny. Jedna je žloutenka B, jedna je žloutenka A. Proti žloutence B je očkování plně hrazeno, proti žloutence typu A je očkování státem také hrazeno, pokud je to v době, kdy je větší výskyt tohoto onemocnění, nebo možnost většího výskytu, v případě živelních katastrof, a tam to stát také plně hradí. V ostatních situacích - je pravda, že to A patří do doporučeného nepovinného očkování, na které musí rodiče připlácet. Ale jednak mohou využít 500 korun od pojišťovny, to je jedna možnost, jednak - to je druhá věc - v současné době epidemiologická situace není taková, výskyt žloutenky není takový, aby bylo nutno uvažovat o tom, že by se to zahrnulo mezi plně hrazená očkování. To jenom k tomu. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně Semelová na to bude reagovat.

 

Poslankyně Marta Semelová: Za prvé - běžte to vykládat těm maminkám. Za druhé - prostřednictvím pana předsedajícího - my budeme čekat tak dlouho, až tady bude velký výskyt nějaké nemoci, až tady bude taková situace, že díky šíření nemocí, protože se nebude očkovat, protože na to nemají ty mámy, tak se nám nakonec ten zdravotní systém velice prodraží, protože se na to bude doplácet mnohem více, než kdyby se dávalo na prevenci. (Potlesk z řad opozice.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak jsme snad vyčerpali všechny faktické poznámky a můžeme přejít k řádným přihláškám. Tou je v této chvíli přihláška paní poslankyně Milady Emmerové, po ní pak je další Dana Váhalová.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, vážení přítomní, filozofie tvůrců sociální reformy zapomíná často na solidární principy, zapomíná na relativní i absolutní stárnutí společnosti, nepodporuje porodnost, a tím ani následné přírůstky aktivních pracovních sil atd.

Je zarážející, že se do jistého rozporu dostává zdravotní péče a její pozitivní efekty s úrovní péče sociální. Vždy se mi nabízí pro tuto situaci výrok z Shakespearovi tragédie Hamlet. Cituji: Smrt mu oddálíš, ale život mu neprodloužíš.

Tak bych charakterizovala naši současnou společenskou atmosféru. Dokonce otázka žádoucí důchodové reformy je stavěna tak, že existence a narůstající počet dlouhověkých občanů se jeví jako jistý problém, a to nejen v sociální oblasti. Vždyť zvyšování DPH bylo ve sdělovacích prostředcích stavěno do souvislosti s nutností realizace důchodové reformy. Jde o necitlivý, cynický až antihumánní přístup. Jde o dehonestaci stáří, přičemž se nepřipomíná a nerespektuje známý fakt, že právě senioři jsou nositelem mnoha životních zkušeností, které podmiňují jejich moudrost, jejich schopnost být vzorem pro ty mladší. Ti by si měli uvědomovat, že i je, a to v lepším případě, čeká seniorský věk. (Trvalý hluk v sále.)

Vidím, že můj projev spíše baví některé členy Poslanecké sněmovny. To opravdu nebyl můj úmysl. Když tak se vrhnu na nějaké vtipy ze sociální reformy plynoucí. Zatím mě žádný kloudný nenapadá.

Už jenom tato skutečnost by měla vést každou vládu k tomu, aby převládala snaha nejen těmto lidem život ulehčovat, v žádném případě způsobovat jejich frustraci a nejistoty.

Zásadním problémem je, že se rozhoduje na centrální úrovni s minimální možností diskuse odborníků.

Nově předložené předlohy zasahují do životní úrovně sociálně slabších rodin. Změny jsou předkládány izolovaně, bez přihlédnutí ke změnám takřka ve všech resortech a bez přihlédnutí k únosnosti pro ty nejslabší. Dovolím si ocitovat několik názorů jednoho důchodce, který prý se nestačí divit, k čemu vedou navrhované škrty, které naše vláda nazývá úspornými.

Cituji: Všechna vaše opatření směřují do řad nejnižších příjmových skupin a střední třídy, podnikatelů. Je to krok, který sníží možnosti nakupování, a tudíž sníží výnosy obchodů. Obchodníkům se sníží odbyt a to postihne i větší podnikatele. Tím se otevřou nůžky mezi státními příjmy a výdaji a ekonomika bude stále propadat. Zavedení progresivní daně je jedno z nezbytných opatření. Zaměřit se na výdaje zbytné a ty tvrdě potlačovat. Prověřte všechny sponzorské dary pro politické kampaně všech stran. Pokud mají milionáři a miliardáři na sponzorské dary, mají i na vyšší daně. Prosaďte, ať tiché zvýšení důchodů, kterým požehnal Ústavní soud, je opět zrušeno. Probuďte se v představě, že v dalších letech nebude pracovní síla. To jenom v Čechách klesá porodnost, zatímco jinde na planetě prudce stoupá. (Výkřik poslankyně Lenky Kohoutové.) Konec citace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP