(12.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Poprosím o závěrečné slovo zpravodajku paní poslankyni Chalánkovou.

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, byli jsme podrobně seznámeni s celým tiskem. Také mě zaujala myšlenka pana poslance Zaorálka na návrh regionálních důchodů. Tak jsem si představila, co by se asi potom v praxi odehrávalo, kdyby se důchodci potom na stáří stěhovali do regionů s vyššími důchody. Ale to jen tak odbočuji.

V rozpravě zazněl návrh na zamítnutí a zazněl zde návrh na vypuštění bodu číslo 12 z § 32 odst. 3.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní zpravodajko. Nejsme sice v rozpravě, zazněla závěrečná slova, nicméně místopředseda Sněmovny žádá nyní o slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom aby nevzniklo nedorozumění. To bylo zřejmě špatně pochopeno. Samozřejmě, že jsem o žádných regionálních důchodech nemluvil. Mluvil jsem o tom, že v některých regionech je jiná situace a stejná opatření paušálně všude uplatňovaná tam mají prostě různý dopad. Opravdu to bylo neporozumění. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Teď už můžeme skončit druhé čtení tohoto návrhu zákona, protože o zamítnutí budeme hlasovat na začátku čtení třetího. Tím končím projednávání bodu č. 23, sněmovního tisku 277 ve druhém čtení.

Budeme se věnovat dalšímu bodu, bodu číslo 49. Ještě předtím oznámím další omluvy, které mi byly doručeny. Dnes od 15 do 18 hodin se omlouvá pan poslanec Miroslav Petráň, z dnešního jednání od 14.30 z důvodu výkonu ústavní pohotovostní služby v nemocnici se omlouvá pan poslanec Koskuba, omlouvá se pan poslanec Koskuba též ze zítřejšího dopoledního jednání. Omlouvá se také pan poslanec Jiří Paroubek, a to dnes od 17.30 hodin.

 

Nyní zahajuji projednávání bodu číslo 49. Je to

 

49.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí
/sněmovní tisk 315/ - prvé čtení

Z pověření vlády tento návrh uvede ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím vás, pane ministře, o toto úvodní slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, nálezem Ústavního soudu, který byl vyhlášen 14. března 2011, se ke dni 31. prosince 2011 ruší zákon č. 347/2010 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, a to z důvodů procedurálních pochybení při přijímání tohoto zákona. Předkládaným zákonem se s účinností od 1. ledna 2012 nahradí rušený zákon po věcné stránce a bude tak zajištěna kontinuita právní úpravy provedené s účinností od 1. ledna 2011 zákonem č. 347/2010 Sb.

Návrh zákona přebírá právní úpravu obsaženou v zákoně č. 347/2010. Do návrhu zákona jsou promítnuty změny zákonných úprav přijaté v mezidobí, tedy v době od 1. ledna 2011 do data předložení návrhu, a je upřesněno znění některých ustanovení. Nicméně po věcné stránce ten návrh je totožný se zákonem, který je v účinnosti v roce 2011. Z tohoto ohledu také nevzniknou v případě schválení předloženého návrhu zákona zvýšené nároky na státní rozpočet, naopak zvýšené nároky na státní rozpočet by vznikly nepřijetím této úpravy.

Z hlediska hospodaření státu považuji i pro rok 2012 tuto úpravu za podstatnou a potřebnou, a proto ji doporučuji k propuštění do druhého čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Nyní má slovo zpravodaj pro prvé čtení. Je jím určen pan poslanec Miroslav Opálka, prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení členové vlády, vážené poslankyně, poslanci, dovolím si konstatovat, že jde - trošku v nadsázce - o tzv. první Drábkův balík redukčních zákonů, které byly původně vládou předloženy Poslanecké sněmovně jako sněmovní tisk 120, a se zdůvodněním hrozby opozičních obstrukcí vláda tento tisk stáhla a předložila jej znovu s požadavkem projednávání v režimu legislativní nouze jako sněmovní tisk 155. Ten byl pak vládní většinou protlačen v Poslanecké sněmovně i ještě ve staré, tenkrát převážně pravicové sestavě Senátu, a po podpisu prezidenta vyšel ve Sbírce zákonů jako zákon č. 347/2010 Sb.

Ústavní soud České republiky však konstatoval ve svém nálezu, že uplynutím 31. prosince tohoto roku z procedurálních důvodů při projednávání tohoto zákona jeho účinnost pomine. Vláda i předsedkyně Poslanecké sněmovny za podpory koaličních poslanců zneužily dle Ústavního soudu institutu legislativní nouze. Toto zneužití však vyřešil Ústavní soud tradičně. A tak se, jak se říká, vlk nažral, ale koza zůstane celá, neboť vláda má ke svému rozhodnutí určitý reparát, který právě zahajuje, a má k tomu dostatek hlasů. V podstatě jde po Topolánkově, resp. Nečasově a Tošenovského, resp. Janotově batohu či balíku o třetí redukční novelu řady zákonů. (Upozornění na chybu řečníka ze sálu.) Ano, Tošovského, omlouvám se. Děkuji, děkuji pozorným posluchačům, což není zas až tak obvyklé, za upozornění a opravuji.

Tentokrát je důvodová zpráva kratší a tisk obsahuje pouze 171 stran. Jde o novely 16 zákonů. Předchozí dva pokusy byly loni předloženy narychlo v souvislosti s návrhem zákona o státním rozpočtu na rok 2011 a nyní je návrh předkládán nově jako sněmovní tisk 315 z důvodu zajištění pokračování jeho platnosti i po 31. prosinci 2011. Mimo oprav dat je zohledněna v nové, tedy třetí předloze i novelizace řady právních předpisů, a rovněž Parlamentem přijaté pozměňovací návrhy, které předložil výbor pro sociální politiku ke sněmovnímu tisku 155.

Stručně k obsahu. Zákon o nemocenském pojištění omezuje přihlášení osob samostatně výdělečně činných k nemocenskému pojištění, a to nejdříve od ledna podání přihlášky a omezuje možnost rozhodného období pro výpočet nemocenských dávek, a tím i stanovení vyloučené doby. Až do roku 2013 se prodlužuje v případě nemoci výplata náhrady mzdy zaměstnavatelem na 21 dnů, tři karenční dny zůstávají. A takto se opravují i vyloučené doby. Podpůrčí doba nastane opět 22. dnem. O sedm dnů se krátí výplata nemocenské starobním důchodcům a invalidním důchodcům třetího stupně, kteří jsou zaměstnáni. Trvale se snižuje výše nemocenských dávek na 60 % vyměřovacího základu. Do konce roku 2010 to bylo dle doby trvání pracovní neschopnosti i důvodů 60, pak 66 nebo 72 % a u dobrovolných hasičů, kteří při zásahu utrpěli úraz či nemoc, 100 %. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP