(17.40 hodin)
(pokračuje Koskuba)

Na pana bývalého ministra vnitra, na pana ministra práce a sociálních věcí, a dokonce i na pana premiéra jsem se se zoufalstvím obracel s otázkou bezdomovců. Všichni snad víte, že když napadne sníh a udeří mrazy, tak naše nemocnice - regulační poplatky, neregulační poplatky - jsou úschovnou českých, slovenských a jiných bezdomovců. Ale ti neplatí. To znamená - tady nám regulační poplatky budou k ničemu. Všichni víme, že tam nepatří.

Na mých internetových webových stránkách si můžete přečíst odpovědi některých členů vlády. Nemůžu kritizovat všechny. Některé jsou takové, že o to nemají zájem. A tak bychom, dámy a pánové, mohli pokračovat.

Na závěr jsem si připravil jenom jeden konkrétní příklad. Možná už jste to všichni použili. Nemá cenu vás tu unavovat odborností. Ani já nejsem všeználek, ani já nerozumím všemu a ne vždy si myslím, že doktor by měl zrovna zase jednoznačně hovořit do organizace zdravotnictví, ale doktor z praxe by měl být u toho, když se něco mění.

Prosím vás, bude-li... Možná si řada z vás takto aplikovala už novinku, mikronizovaný heparin, při dálkových cestách apod. Moderní druh léčby, kde není nutné tolik často kontrolovat - nebo se tvrdí vůbec - krevními odběry, zdali ten lék nepřekročil povolenou dávku. To jsou všecko detaily, ale na dálkové trasy si píchnete jednu injekci a jedete. Doporučuje se to. Každý ležící pacient by měl mít tento lék. Prosím vás, málokdo z vás ví, že kdybych použil preventivní balení, tak se dávky pohybují přibližně kolem 100 korun za den. Pan ministr mě jistě omluví, že nebudu zcela přesný.

Dámy a pánové, víte, že nemocnice za jeden lůžkoden dostává - má v paušálu na léky 80 korun? To znamená, dáme-li jednu tuto jedinou injekci v plné léčebné dávce jednomu pacientovi, dva pacienti ten den nesmějí dostat žádný lék. Víte o tom, že na pracovištích jsou limity na speciální zdravotní materiál na každý měsíc? Víte o tom, že jsou limity na léky na recept? Víte o tom, že jsou limity na léky vydané na oddělení?

Toto kdybychom změnili na prvním místě a přinesli zde balík, komplexní balík, opatření a mělo to hlavu a patu, já budu první, kdo tomu zatleská. Za této situace - a omlouvám se, že jsem vám nemohl ani říct vše, co jsem chtěl, protože bych asi opravdu zdržoval - já se omlouvám, rozumím tomu, o čem je tento zákon, nemohu ho podpořit, protože jsou tam věci, se kterými nesouhlasím, a navíc mi připadá, že je vytržen, a to nikdo nepopírá, z balíku dalších, navazujících. Považoval bych za kulantnější místo hádek v trojkoalici a nejistoty, jestli vůbec to za tři neděle, za šest neděl ještě bude mít cenu tady projednávat, kdyby se chvilinku počkalo a přinesl se celý balík zákonů. A vy máte sílu na to to pak dokonce i prohlasovat. A bylo by to komplexní. Bylo by to čestné, bylo by to otevřené, otestovalo by to vaši svornost. A holt to zdravotnictví by vedlo nějakým směrem. Ale spěchat na nás, na všechny, jednáním přes půlnoc, vyhrožováním, jestli tu budeme ve tři, ve čtyři, v pět, a najednou vám hoří koudel až tam... Dámy a pánové, ne, protože veškerý spěch toliko pro hovado dobrý jest, a zvláště, pouštíte-li se do tak silného balíku zákonů, které mají změnit české zdravotnictví.

Já těm z vás, co zbyli, děkuji za pozornost. Omlouvám se, ale cítil jsem povinnost jednou alespoň část toho, co jsem chtěl, říct veřejně, aby všichni viděli, že přestože jsem se stal poslancem, tak jsem zůstal i felčarem. Děkuji vám moc. (Potlesk z řad ČSSD a KSČM.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí přednostně Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, já bych i v návaznosti na to, co zde řekl můj předřečník pan poslanec Koskuba, podal procedurální návrh na přerušení schůze Poslanecké sněmovny na 14 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Tak já zazvoním na poslance, protože byl podán návrh na přerušení schůze na 14 dní, o kterém bychom měli neprodleně hlasovat. Prosím poslance, kteří se k tomuto chtějí vyjádřit. Teď budeme hlasovat. Žádnou další rozpravu nepřipustím. Prosím poslance, aby se shromáždili, pokud se chtějí vyjádřit k tomuto návrhu. Jo, jo, počkáme...

Mohu vás odhlásit. To můžeme učinit. Já vás všechny odhlásím a požádám, abyste se znovu přihlásili. Prosím, znovu se přihlaste.

Myslím, že můžeme hlasovat. (Ozývá se: Ještě ne.) Ne, ne. Já počkám chvilku. V klidu. Já už jsem myslel, že tady většina je. Myslím, že jsme na svých stavech.

Jenom připomenu, že po vystoupení pana poslance Koskuby, který tady vysvětlil, že budeme potřebovat výrazně více času na zvážení vládního návrhu, poslanec Sobotka navrhl, abychom vzhledem k tomu přerušili sněmovnu na 14 dní. To je ten návrh, o kterém bychom nyní měli správně hlasovat. Myslím, že... (Z lavic se ozývá návrh na odhlášení.) Já už jsem vás odhlásil jednou. To snad jednou stačí, ne? Prosím tedy, aby se všichni přihlásili. A budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přerušit sněmovnu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Bylo řečeno - na 14 dní. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 96, přihlášeno je 170, pro hlasovalo 75, proti 95, takže přece jenom více bylo těch, kteří chtějí pokračovat.

 

Takže sněmovnu nebudeme přerušovat. Návrh Bohuslava Sobotky byl zamítnut (potlesk koaličních poslanců) a o slovo se hlásil Boris Šťastný. Prosím. Pan poslanec Boris Šťastný chtěl reagovat na vystoupení, tuším, pana poslance Koskuby. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážená Sněmovno, já bych chtěl jenom stručně reagovat na vystoupení mého předřečníka pana doktora Koskuby a současně na návrh předsedy sociálně demokratické strany a klubu na přerušení jednání na 14 dní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já souhlasím, jenom bych rád, kdyby to všichni sledovali, takže já jenom prosím (zvonek), aby tu byl větší klid. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Boris Šťastný: Mé vystoupení bude velmi krátké, neb nechci skutečně zdržovat toto projednávání. Chtěl bych jen připomenout, že pan kolega Koskuba ve svém projevu citoval, že opravdu nejde o žádnou obstrukci a že jeho projev, postup sociální demokracie a opozice, obecně bude velmi konstruktivní. Já si myslím, že podle toho, co jsme slyšeli a viděli, já tomu nevěřím. A nevěřím tomu proto, protože už na minulém zasedání jak předseda vlády, tak ministr zdravotnictví, tak já jako předseda výboru pro zdravotnictví jsme přislíbili, že tento návrh zákona bude velmi důsledně projednán ve výboru pro zdravotnictví. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP