(12.20 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Toto nás vedlo k tomu, že jsme prohlásili, že na základě takto závažné kauzy chceme svolat schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. Řekli jsme, že pokud se nedostane dostatečného vysvětlení od vlády, tak budeme na svolání té schůze trvat, a promiňte - nebude-li schválen ani program, nebude prostor na vysvětlování, a tím sděluji, že okamžikem neschválení programu znovu vytahuji na stůl podpisový seznam, podpisové archy pro podpis na žádost o svolání schůze Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě České republiky.

Pane nepřítomný předsedo vlády, možná jste někde za svými povinnostmi, které vyplývají z toho, že jste předseda vlády. Ale zcela určitě si myslím, že teď vaší nejdůležitější povinností je být zde v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky a jménem vlády vysvětlovat kroky, které opozici vedou ke svolání mimořádné schůze, respektive ke svolání schůze k vyslovení nedůvěry vládě, a které i veřejnost vedou k čím dál tím větším pochybnostem nad kroky vaší vlády.

Paní a pánové, děkuji vám, že jste mě alespoň někteří alespoň trošku poslouchali. A nejde zde jenom o důvěru v tuto vládu, ta jednou pomine stejně, ale jde zde o důvěru nejširší veřejnosti. Důvěru občanů České republiky, důvěru voličů v systém parlamentní demokracie! Volám vás - nepokazme si to!

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Kováčikovi. S procedurálním návrhem přichází předseda poslaneckého klubu TOP 09. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Petr Gazdík: Milá paní předsedající, milé kolegyně, milí kolegové, je to spíše faktická poznámka. Já bych si na tomto místě dovolil požádat pana ministra obrany: Pane ministře, prosím, neberte veřejnosti důvěru v tuto vládu. Prosím, odstupte. (Potlesk poslanců KSČM.)

Dovoluji si požádat o přestávku na jednání poslaneckého klubu ve výši 20 minut. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Na 20 minut prosím? Na 20 minut. Vyhlašuji přestávku do 12.45 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP