(9.10 hodin)

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, milé kolegyně a kolegové. Opětovně zde projednáváme návrh zákona č. 96 o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských povolání. Je to technická úprava, kterou jsme již zde ve Sněmovně probírali na minulé schůzi. Je to ta právní úprava, kterou jsme přijali společně všemi hlasy v prvém čtení a postoupili jsme ji Senátu.

Stručně zrekapituluji, o co v této novele zákona jde.

Na úvod své rekapitulace znovu připomenu, že se bavíme o odborně projednaném a odborně dohodnutém textu, který přijaly všechny odborné instituce, jako je Asociace zdravotnických záchranných služeb, příslušné asociace nelékařů, a to včetně odborových, který má za cíl řešit několik akutních věcí již od roku 2008 známých.(Velký hluk v jednací síni.)

Znovu připomenu, že tato novela byla projednána již na půdě minulé Poslanecké sněmovny a s ohledem na její stav se nedostala do třetího čtení. To byl hlavní důvod, proč jsem požádal Sněmovnu a Sněmovna vyhověla tomu, abychom tuto novelu schválili v prvém čtení.

Ona řeší již avizovaný problém s expirací uznání oprávněnosti k výkonu nelékařského povolání zhruba u 70 tisíc nelékařů, kdy je nutností pro české zdravotnictví, aby došlo k prodloužení této registrace, protože jinak desítky tisíc těchto nelékařů již v této chvíli mají problém s touto přeregistrací.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím vás, nezlobte se, kolegové, ale tady není ta správná pracovní atmosféra. Správná pracovní atmosféra je, že většina poslanců poslouchá řečníka u pultu. Vy se tady většinou věnujete úplně jiným věcem. Prosím vás, abyste se utišili, a prosím o daleko větší koncentraci.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji, pane předsedající. Krom této akutní časové technické potřeby tato novela řeší řekněme posílení kompetencí v oblasti výkonu samostatného povolání speciálně u zdravotních asistentů v ošetřovatelské péči, v sociální péči i ve zdravotnických zařízeních. Ne nevýznamná a podstatná změna potřebná pro české zdravotnictví je určitá propustnost, a chcete-li, větší flexibilita těchto nelékařů a jejich uplatnění mezi jednotlivými typy zdravotnických zařízení, např. mezi zařízeními lůžkové péče a zařízeními zdravotnické záchranné služby.

Po projednání v Senátu, kterého jsem měl možnost se zúčastnit, Senát, přestože zdravotní výbor Senátu nepřijal usnesení k tomuto tisku, plénum Senátu vrátilo Poslanecké sněmovně tento návrh s pozměňujícími návrhy. Tyto pozměňující návrhy se dají rozdělit do dvou částí. Jedna, která nejde za podstatou předložené novely, to znamená určité technicistní či procedurální věci. A jedna část, která za podstatou skutečně jde, a to je návrh vypustit bod č. 8, který, tak jak je navržen a jak je schválen sněmovní verzí, legislativně řeší realitu již dnes fungující např. ve zdravotnických záchranných službách, kde sestry intenzivistky, které tam vykonávají praxi a mají určitou dobu praxe, tak tento návrh zákona jim umožňuje dále na těchto záchranných službách působit a dále se podle platného zákona vzdělávat. To znamená řeší propustnost mezi zdravotnickou záchrannou službou a lůžkovými zařízeními. Pozměňující návrh Senátu vypouští toto ustanovení s tím, že je možné jej řešit paragrafem o odstranění tvrdosti.

Musím se vyjádřit k této úvaze. Jednak samotný akt by skutečně nevedl ke zlepšení situace speciálně zdravotnických záchranných služeb, ale přesně k opačnému. A navrhovaná cesta řešení prostřednictvím odstranění tvrdosti je neaplikovatelná, protože odstranění tvrdosti je správný institut, nicméně se používá tam, kde dochází k nejasnosti zákona. Toto není nejasnost zákona, toto by bylo ustanovení v rozporu se zákonem, to znamená bylo by neaplikovatelné.

S ohledem na toto si vás dovolím, vážené paní poslankyně a páni poslanci, požádat, abychom potvrdili již schválenou verzi, tedy tu verzi, kterou jsme společně schválili ve sněmovním znění. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já bych teď ještě požádal paní poslankyni Soňu Markovou z výboru pro zdravotnictví, která by se k předloženým pozměňovacím návrhům také měla vyjádřit. Prosím, paní poslankyně, můžete nám říci své stanovisko? (V jednací síni je stále velký hluk.)

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Přeji hezký den. Dámy a pánové, dovolte mi, abych se také vyjádřila k tomuto návrhu zákona, tak jak nám byl předložen v oné variantě ze Senátu.

Chtěla bych připomenout, že sněmovní verze byla schválena -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Přátelé, nezlobte se na mě, ale vy snad nechápete situaci! Náš návrh zákona byl vrácen Senátem. My na to musíme reagovat. Víte, jak budete hlasovat? Já to ještě nevím. A chci tedy slyšet, jaké jsou argumenty. Prosím všechny, abyste respektovali ty, kteří zde chtějí rozhodovat, poslouchat. Prosím!

 

Poslankyně Soňa Marková: Tedy ještě jednou. Chtěla bych připomenout, že tento návrh zákona byl Poslaneckou sněmovnou schválen konsenzuálně 151 hlasem, to znamená, že skutečně došlo k tomu, že jsme považovali tento zákon za velmi potřebný, protože přináší zjednodušení podmínek pro práci nelékařských zdravotnických pracovníků, výrazně snižuje administrativní zátěž spojenou s registrací a prodlužováním registrací a zlepšuje také využití těchto zdravotnických pracovníků ve zdravotnických zařízeních, zvětší se jejich flexibilita atd.

Domnívám se, že pozměňovací návrhy, tak jak byly předloženy Senátem a byly také vysvětleny předkladatelem panem poslancem Šnajdrem, nejsou takové, abychom s nimi mohli souhlasit. Proto doporučuji, abychom tento návrh zákona přijali ve verzi sněmovní.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji a otevírám rozpravu. V rozpravě jako první by měl vystoupit senátor Jan Žaloudík. Prosím pana senátora, jestli by nám tedy řekl své zdůvodnění návrhu Senátu. Prosím, pane senátore.

 

Senátor Jan Žaloudík: Dobré ráno, vážený pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci. Na našich polích se spoustou užitečných plodin nesporně bují také plevel, takže nic proti užitečným plodinám, které tady byly shrnuty, a k záměru novelizovat zákon, který velmi brzy si vyžádá komplexní novelizaci, protože od samého počátku je problematický a špatný. Ale dovolte mi, abych vám zdůvodnil pouze tu poznámku o drobném pleveli, který se vám tam připletl, který je zbytečný a do budoucna zkomplikuje život. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP