(11.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Přistoupíme k projednání bodu

 

95.
Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2009
/sněmovní tisk 147/

Tuto zprávu projednal volební výbor. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 147/1. Zpravodaje výboru poslance Václava Kubatu, který je z jednání omluven, zastoupí opět pan poslanec Mencl, který nás bude informovat o jednání výboru a přednese návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji, paní předsedající. Volební výbor se touto zprávou zabýval na své 5. schůzi dne 19. listopadu 2010 a po odůvodnění předsedkyně Rady Českého rozhlasu Mgr. Jaklové a zpravodajské zprávě pana poslance Kubaty a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2009 dle sněmovního tisku č. 147." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku. Z místa se hlásí pan poslanec Koníček. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, k činnosti Rady Českého rozhlasu mám mnohem více připomínek než k činnosti Rady České televize, protože jsem se sám osobně dostal do řekněme konfliktu s Radou Českého rozhlasu v roce 2009, kdy dokonce Rada Českého rozhlasu na mě psala stížnosti předsedovi Poslanecké sněmovny, že jsem si dovolil požádat o slovo na jednání Rady Českého rozhlasu, kdy jsem je upozorňoval na porušení vlastního jednacího řádu rady při jejím jednání.

Také se o tom rada vůbec nezmiňuje, že dvakrát porušila svůj jednací řád při odvolání ředitele Českého rozhlasu a na jednom zasedání, vlastně v průběhu toho odvolávání, měnila svůj jednací řád. Bohužel až na mé upozornění, kdy jsem je na to na veřejné schůzi upozornil. Pan předseda mě tehdy řekněme upozorňoval, že mě nechá vyvést z jednání, když budu takto narušovat jednání Rady Českého rozhlasu.

Takže jednání Rady Českého rozhlasu v roce 2009 bylo z mého pohledu šílené a rada v tom pokračuje i teď. Představte si, že v letošním roce odsouhlasila odměny řediteli Českého rozhlasu, opět v rozporu s vlastním jednacím řádem, a musela zase na mé upozornění svolat mimořádnou schůzi, aby - byť formální - pochybení napravila. Takže odměny řediteli za rok 2010 byly přiznány v rozporu s vlastním jednacím řádem Rady Českého rozhlasu. Proto také nemohu se zprávou rady o činnosti souhlasit.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, a proto tuto rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Do té nemám též žádnou přihlášku a i tuto rozpravu ukončuji.

 

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, které nám zde pan zpravodaj četl a kterým tuto výroční zprávu budeme schvalovat, resp. budeme rozhodovat o jejím schválení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh tak, jak byl přenesen. Kdo je proti?

V hlasování číslo 136 z přihlášených 154 poslanců pro 76, proti 45. Návrh byl zamítnut.

 

(Z pravé strany sálu signály, že dojde ke kontrole hlasování.) Dochází ke kontrole hlasování? (Ano. Z levé části sálu se ozývají nesouhlasné hlasy.) Prosím o klid! Paní poslankyně Jitka Chalánková se hlásí o slovo.

 

Poslankyně Jitka Chalánková: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zpochybnila hlasování. Chtěla jsem hlasovat ano, a na sjetině mám křížek.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Paní poslankyně podává námitku vůči tomuto hlasování. O této námitce budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro námitku vznesenou paní Jitkou Chalánkovou.

V hlasování číslo 137 z přihlášených 157 poslanců pro 99, proti 26. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu usnesení. (Požadavky na odhlášení.) Samozřejmě, že vás odhlásím na vaši žádost. A žádám vás, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Budeme hlasovat o návrhu, kterým Poslanecká sněmovna rozhodne, zda schvaluje Výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2009.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 138 z přihlášených 152 poslanců pro 86, proti 50. Návrh byl přijat a usnesení bylo schváleno. Tím končí projednávání tohoto bodu.

 

Dříve než přistoupíme k poslední projednávané zprávě, chtěla bych vás informovat o tom, že mám v úmyslu pokračovat dále po projednání této zprávy volebními bloky. Prosím vás, abyste se tedy na to připravili. Případně pokud by někdo chtěl vznést námitku a trvat na pevně stanoveném čase, samozřejmě to budu respektovat. Pokud námitka nebude, pak po projednání této poslední zprávy rovnou přikročíme k volebnímu bloku.

 

Nyní zahajuji projednání bodu

 

96.
Zpráva o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. pololetí 2010
/sněmovní tisk 149/

Zprávu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 149 a stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu jako tisk 149/2. Předloženou zprávu uvede ministr financí pan Miroslav Kalousek a já mu dávám slovo. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, na konci března 2011 předkládat zprávu o plnění státního rozpočtu za 1. pololetí roku 2010 pokládám za ryze formální akt, kterým samozřejmě musíme naplnit literu zákona, nicméně nedovoluji si v tuto chvíli před vámi zdlouhavě opakovat čísla sice platná, ale velmi zastaralá, a která koneckonců máte ve svých podkladech. Odkáži se tedy jenom na materiál, který máte předložen, s tím, že poděkuji rozpočtovému výboru za jeho projednání.

Kdybych to předkládal ve druhé polovině roku 2010, zakončil bych neskonale delší řeč optimistickou větou, že přes vznášené pochybnosti, zejména z levé strany této místnosti, že dodržíme schválený deficit ve výši 5,3 % HDP, jsem přesvědčen, že díky aktivním opatřením vlády a vázaným výdajům se nám to podaří. Dnes, protože je březen 2011, mohu říct, že aktivní opatření vlády, byť se nesetkala možná s pozitivním ohlasem v levé části této Sněmovny, setkala se s nesmírně pozitivním ohlasem na finančních trzích, díky nimž se podařilo mnohem levněji refinancovat státní dluh a deficit za rok 2010, kterému Poslanecká sněmovna uložila číslo 5,3 %, byl ve skutečnosti 4,8 %. Za to chci poděkovat všem, kteří podporovali aktivní opatření vlády v roce 2010.

Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP