(Jednání pokračovalo v 10.01 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prosím, abyste zaujali opět svá místa. Přestávka určená na poradu k projednávání tohoto bodu již skončila. Prosím zástupce navrhovatele i zpravodaje, aby zaujali místa u stolku zpravodajů. (V sále je obrovský hluk a neklid.)

Ještě jednou bych vás chtěla požádat velmi důrazně, abyste vzali na vědomí, že přestávka skončila.

Požádám pana zpravodaje, aby se předtím, než budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, znovu vyjádřil. Bude to tak jistě pro Sněmovnu užitečné, aby také tento pozměňovací návrh celý přednesl.

Pane zpravodaji, opakovaně se vám snažím zajistit klid v sále, ale myslím si, že vaše mužné hlasivky to možná zvládnou lépe než moje. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážená paní předsedající, děkuji.

Pokud jde o přednesený pozměňovací návrh ústavněprávního výboru, ten se od původní předlohy liší tak, že vkládá slovíčko "kraj nebo obec" před právě část věty, která se týká ovládaných osob, jinými slovy v tu chvíli pozměňovací návrh zní: Veřejnému funkcionáři uvedenému v § 2 odst. 1 l) a n), který zastupuje kraj nebo obec - toto sousloví v tom původním návrhu není -, nebo jím ovládané osobě v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech podnikající právnické osoby, pokud v ní kraj nebo obec nebo jimi ovládaná osoba má podíl nebo hlasovací práva, nenáleží za tuto činnost odměna. (V sále je neustále obrovský hluk a velmi špatná slyšitelnost!)

Rozdíl mezi původní předlohou a pozměňovacím návrhem je ve třech slovech. Má však ovšem zásadní dopad v tom, že je zde dána souvislost mezi veřejným funkcionářem, který zastupuje právě obec či kraj. Toto sousloví v původním návrhu chybí.

Mé stanovisko k tomuto pozměňovacímu návrhu je zamítavé.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Stanovisko pana navrhovatele, pana poslance Křečka? (Stanovisko nesouhlasné, zamítavé.) Zazněla stanoviska. Budeme hlasovat o tomto návrhu.

 

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 120 z přihlášených 169 poslanců pro 12, proti 94. Tento komplexní pozměňovací návrh byl zamítnut.

 

Nyní přikročíme k návrhu hlasování o celém návrhu zákona. Prosím stanoviska zpravodaje a navrhovatele. (Zpravodaj má stanovisko neutrální. Navrhovatel má stanovisko kladné.)

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Stanislava Křečka, Miroslava Váni a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 159/2006 Sb., o střetu zájmů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 144."

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 121 z přihlášených 169 poslanců pro 65, proti 45. Tento návrh nebyl přijat.

 

Já tedy mohu konstatovat, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas, nicméně i tak děkuji oběma pánům, panu navrhovateli i panu zpravodaji. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Hlásí se o slovo paní poslankyně, předsedkyně ústavněprávního výboru Karolína Peake. Prosím.

 

Poslankyně Karolína Peake: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já vítám návrh zákona, který zde předložila sociální demokracie. (Smích a potlesk z řad poslanců ČSSD.) Ano, záměr zákona je rozumný. Byl k němu přijat pozměňovací návrh v ústavněprávním výboru, i toho jsem si vědoma. Jsme vázáni koaliční smlouvou, i to je politická realita. (Výbuchy smíchu a potlesk v levé části sálu.) Já zde za Věci veřejné slibuji, že v řádu dnů předložíme vlastní návrh směřující stejným směrem. (Opětovný potlesk a veselost v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, musím říci, že já jsem ještě trošku v šoku z předcházejícího hlasování, které se tady odehrálo. Očekával jsem i vzhledem k tomu, že už neproběhla žádná rozprava, že i koaliční poslanci podpoří návrh, který předložila skupina poslanců sociální demokracie. Ten návrh byl absolutně jednoduchý. Byl to jenom jeden odstavec v příslušném zákoně o střetu zájmu. Říkal, že uvolněným zastupitelům krajů a obcí, jestliže jsou členy orgánů, společností, ve kterých má kraj nebo obec podíl, nepřísluší odměna za členství v dozorčí nebo správní radě. Jednoduché ustanovení.

Já si vzpomínám, že kdykoliv probíhaly jakékoliv ankety, jakékoliv veřejné dotazování představitelů všech poslaneckých klubů v této Poslanecké sněmovně, tak všichni říkali, že podpoří zákaz pobírání odměn ve statutárních orgánech těchto společností, jak zástupci Věcí veřejných říkali, že to udělají, tak zástupci TOP 09 říkali, že to udělají, a neměli s tím nejmenší problém. Já se ptám, kdo lhal a kdo říkal pravdu.

Já chci poděkovat poslancům sociální demokracie. Chci poděkovat i poslancům KSČM za to, že hlasovali pro tento náš návrh zákona, který navrhoval, aby uvolnění zastupitelé z krajů a obcí, jestliže sedí v těchto společnostech, nepobírali odměny za členství v dozorčích a správních radách. Velmi mě mrzí, že v rozporu se svými volebními programy, v rozporu se sliby voličům, v rozporu s veškerými veřejnými vyjádřeními poslanci Věcí veřejných a TOP 09 hlasovali proti tomuto návrhu zákona. Jediný poslanec Věcí veřejných ten návrh nepodpořil! Jediný poslanec TOP 09 tento náš návrh nepodpořil!

To je skutečně velmi zvláštní situace. A já si myslím, že je to absolutní pohrdání občany. Je to absolutní pohrdání voliči. A vy si, přátelé z TOP 09 a z Věcí veřejných, z občanů děláte legraci. Protože když jste veřejně dotazováni, jestli jste pro to, aby uvolnění zastupitelé pobírali odměny ve správních a dozorčích radách, tak říkáte: proboha, to ne, my jsme rozhodně proti tomu! A v situaci, kdy máte možnost pro příslušný návrh zákona hlasovat, pro tuto zpřísňující úprava, tak ani jeden z vás k tomu nepřidal svůj hlas.

Já si myslím, že je trošku legrační říkat, že vládní koalice předloží vlastní zákon. Vládní koalice už měla devět měsíců na to, aby vlastní návrh zákona předložila. Už je tady devět měsíců tato vládní koalice, kde jsou jak Věci veřejné, tak TOP 09, a za těch devět měsíců žádný návrh zákona ze strany vládní koalice v tomto smyslu předložený nebyl. Nebyl předložen ani žádný pozměňovací návrh. A jediní, kdo předložili návrh zákona za uplynulých devět měsíců, byli poslanci sociální demokracie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP