(9.10 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Místo u stolku zpravodajů již zaujal ministr financí Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Suchánek. Pozměňovací návrh máte uveden ve sněmovním tisku číslo 239/2.

V tuto chvíli otevírám rozpravu. Ptám se, zda se do této rozpravy ještě někdo hlásí. Nikoho neeviduji a rozpravu proto končím.

Se závěrečným slovem vystoupí pan navrhovatel. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dobré ráno, dámy a pánové.

Chtěl bych poděkovat Poslanecké sněmovně za rychlé konstruktivní projednání, které umožní naplnit vaše politické rozhodnutí o kompenzaci cen elektrické energie. Samozřejmě souhlasím s připomínkou rozpočtového výboru, která mě nabádá, abych navýšil prostředky na kompenzaci za výkon státní správy některým obcím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Ptám se, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem pan zpravodaj.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jenom upřesnění, že budeme hlasovat jeden pozměňovací návrh a potom návrh zákona jako celek. (V sále je stálý hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já jsem vás velmi špatně slyšela.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Budeme hlasovat jeden pozměňovací návrh rozpočtového výboru a potom zákon jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacím návrhu. Já vás poprosím, pane zpravodaji, abyste tento pozměňovací návrh přednesl a před hlasováním se vyjádřila stanoviska k němu.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Tento pozměňovací návrh byl rozdán všem poslancům do lavic pod číslem 239/2 a já jako zpravodaj doporučuji. (Ministr Kalousek: Předkladatel také doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, zazněla stanoviska. Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Ptám se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 105 z přihlášených 151 poslanec pro 108, proti 19. Pozměňovací návrh byl přijat.

 

Můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona. Dříve, než přednesu návrh usnesení, tak se formálně zeptám na stanoviska. (Zpravodaj: Doporučuji.) Předpokládám shodné stanovisko pana ministra. (Ministr: Ano, doporučuji.)

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 433/2010 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2011, podle sněmovního tisku 239, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

Kdo podporuje tento návrh? Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 106 z přihlášených 154 poslanců pro 108, proti 26. Návrh byl přijat a já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji oběma pánům a končím projednávání tohoto bodu.

Pan poslanec Skopal má náhradní kartu číslo 3.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího návrhu zákona, kterým je

 

67.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 189/ - třetí čtení

U stolku zpravodajů již se pohybují pánové - pan ministr dopravy Vít Bárta a pan zpravodaj hospodářského výboru poslanec Pavel Hojda. Pozměňovací návrhy máte uvedeny ve sněmovním tisku 189/2.

Otvírám v tuto chvíli rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí z místa, písemné přihlášky žádné nemám. Nikoho neeviduji a tuto rozpravu proto končím. (V sále je stále velmi hlučno.)

Se závěrečným slovem si, jak vidím, přeje vystoupit pan ministr Bárta a já mu uděluji slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi ve stručnosti představit návrh zákona, jehož ambicí je zapracovat do českého právního řádu směrnice Evropské unie o letištních poplatcích. Cílem je zřídit společný rámec upravující způsob sjednávání cen za užívání letiště a stanovit pro ně hlavní zásady, zejména zásadu zákazu diskriminace uživatelů letišť a zásadu transparentnosti.

Návrh nezavádí cenovou regulaci. Navrhovaná vládní úprava má vzhledem k počtu odbavených cestujících za rok praktický dopad pouze na Letiště Praha Ruzyně, jehož provozovatel se na přípravě zákona podílel, a je proto na navrhovaný postup při sjednávání ceny za užívání letiště připraven.

Při projednávání návrhu v hospodářském výboru byl respektován legislativní čistě transpoziční záměr předkladatele, přičemž po dohodě s předkladatelem byly do usnesení hospodářského výboru zapracovány pouze legislativně technické připomínky.

Pozměňovací návrh pánů poslanců Svojáka a Hojdy vznesený na plénu, kterým se nad rámec vládního návrhu novelizuje zákon o elektronických komunikacích, nemůže Ministerstvo dopravy jako nesystémový legislativní přílepek podpořit.

Dámy a pánové, věřím, že Poslanecká sněmovna podpoří tento zákon a přispěje tak k zajištění slučitelnosti našeho práva s právem Evropské unie. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane ministře. Zeptám se pana zpravodaje, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem, nebo nás již chce provázet závěrečným hlasováním. Se závěrečným slovem?

 

Poslanec Pavel Hojda: Se závěrečným slovem.

Vážená paní předsedající, dámy a pánové, tak jak řekl pan ministr, tento návrh zákona se týká víceméně uvedení do souladu s předpisy Evropské unie. A kromě toho, co přijal hospodářský výbor, zde padl návrh, který přednesl pan poslanec Svoják, který se týká, jak už bylo řečeno i ve druhém čtení, bezpečnosti zejména v amatérském a sportovním létání.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane zpravodaji, já se vám omlouvám. Chci požádat Sněmovnu, aby se skutečně ztišila. Projednáváme třetí čtení návrhů zákonů, svým hlasováním rozhodujeme o tom, co se stane součástí právního řádu České republiky. To je, myslím, konání, které si zaslouží vaši pozornost.

Omlouvám se vám, pane zpravodaji, že jsem vám vstoupila do řeči, ale skutečně ani já neslyším vaše slova a myslím si, že naše rozhodování v těchto chvílích je dost závažné na to, aby se poslanci dokázali zklidnit. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vypadá to tak, že poslanci a poslankyně už jsou rozhodnutí a vědí, jak budou hlasovat, takže je nezajímá, co se říká.

Ale jenom bych chtěl doplnit, že se to týká bezpečnosti zejména v létání amatérském, to je Aeroklub, Letecká amatérská asociace, zejména tedy pro sportovní létání. A poplatky, které byly stanoveny a jsou stanoveny pro radiostanice vyjma radioamatérů, jsou neúměrně vysoké a prakticky toto amatérské létání nemůže radiostanice využívat kvůli poplatkům, protože jsou naprosto neúměrné. A proto je tam návrh, aby se dostaly do stejné kategorie jako u radioamatérů. Znova opakuji, je to významný přínos pro bezpečnost tohoto létání.

To by bylo asi k tomu. Jinak ten návrh samozřejmě je hodný podpory a já bych vás seznámil teď, až skončím tuto úvodní část, s postupem hlasování o tomto návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já vás prosím, abyste oznámil postup při hlasování, a poté co nalezneme shodu nad tímto postupem, abyste přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a vyjadřoval se se stanoviskem k nim. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP