(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím Květu Matušovskou, poslankyni, která se ujala role zpravodajky pro prvé čtení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Květa Matušovská: Děkuji, pane předsedající. Vládo, kolegyně, kolegové, pane ministře, dovolte mi přednést moji zpravodajskou zprávu k vládnímu návrhu zákona č. 229/1992 Sb., o komoditních burzách. Od přijetí tohoto zákona o komoditních burzách uplynulo již 18 let a za tu dobu byl již osmkrát novelizován.

Návrh novely reaguje na aktuální problémy, jak už řekl pan ministr, z výkonu státního dozoru a vlastního provozu burz a snaží se minimálními úpravami dosáhnout maximálního odstranění nejasností výkladu jednotlivých ustanovení stávajícího zákona. Předkládaná novela přináší změny ve třech zásadních rovinách. První je zpřísnění požadavků kladených na zakladatele komoditních burz, druhá je zvýšení nástrojové vybavenosti státního dozoru při kontrole komoditního trhu a komoditních burz a třetí je zjednodušení některých mechanismů správy komoditních burz.

Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání hospodářskému výboru. Ráda bych doporučila projednání i v zemědělském výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, mohu otevřít obecnou rozpravu. Do rozpravy ke komoditní burze se mi nikdo nepřihlásil. Že by nikdo nechtěl vystoupit? Vypadá to tak. V tom případě obecnou rozpravu končím.

Můžeme to pouze přikázat výborům k projednání. Mám tady návrh na projednání hospodářským výborem. Má někdo ještě jiný návrh? Paní zpravodajka chce navrhnout nějaký jiný výbor?

 

Poslankyně Květa Matušovská: Ještě zemědělský výbor.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, zemědělský výbor. O tom budeme hlasovat zvlášť. Měl bych zagongovat, aby se do sálu vrátili ti, kdo chtějí hlasovat. (Předsedající chvíli čeká.)

 

Je zde návrh na přikázání k projednání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání k projednání hospodářskému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 90, přihlášeno 136, pro 111, proti 1. To bylo přijato.

 

Dále je tu návrh na přikázání k projednání zemědělskému výboru. O tom také budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání k projednání zemědělskému výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 91, přihlášeno je 137, pro hlasovalo 87, proti 22. Návrh byl přikázán k projednání i výboru zemědělskému.

 

To je zřejmě všechno, takže můžeme ukončit projednávání bodu 32.

 

Dalším bodem je

 

33.
Návrh poslanců Miroslavy Němcové, Vladimíra Koníčka, Vojtěcha Filipa,
Petra Tluchoře, Petra Gazdíka, Kateřiny Klasnové a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 247/ - prvé čtení

Ještě vám mám říci, že místopředsedkyně Sněmovny Parkanová dodatečně připojila svůj podpis k tomuto návrhu zákona. Sněmovní tisk máme pod číslem 247/1.

Prosím paní předsedkyni Miroslavu Němcovou, aby návrh uvedla.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych pouze ve stručnosti uvedla tisk, kterým se budeme dnes zabývat v prvém čtení.

Místem projednávání tohoto tisku byl podvýbor, který zřídil organizační výbor, tedy podvýbor pro změnu jednacího řádu. My jsme se docela důkladně zabývali tím, jaké zásahy chceme navrhnout v Poslanecké sněmovně ve smyslu zásahu do jednacího řádu. Dospěli jsme ke dvěma krokům, které bychom postupně chtěli představit. Ten druhý se jeví jako složitější, komplikovanější, bude třeba o něm déle jednat, a proto jej necháváme až jako na druhou možnost, kdy bude předložena tato novela, zatímco první krok, který již máte před sebou, se týká vlastně elektronické verze předkládání sněmovních tisků. Víte, že o tom tady byla řeč již několikrát na nejrůznějších fórech.

Nás k tomu vedly kromě toho, že jste sami vznášeli své požadavky, a to ze všech poslaneckých klubů, na to, aby byla předložena podobná úprava, tak nás k tomu vedly ještě další dva důvody.

Ten první důvod - stručně řečeno úspory. Kdybych vám měla říci pár čísel, tak řeknu, že v minulém volebním období bylo předloženo do Sněmovny 1095 sněmovních tisků. Těchto 1095 sněmovních tisků se 330krát každý namnoží. Záleží na rozsahu jednotlivého tisku, ale v průměru mívají 25 až 30 stran. Samozřejmě znáte tisky, které mají 100, 150, 300 stran, znáte tisky, které mají 20 stran. Snažili jsme se to nějak takto spočítat, což jsou samozřejmě náklady obrovské. To si všichni umíme představit.

Druhým důvodem je také pokrok v oblasti informačních technologií. Je jasné, že na to může Poslanecká sněmovna zareagovat, že může být připravena a schopna tisky, které dosud dostáváme v podobě papírové, přijímat v podobě elektronické. Takže to byl ten další vážný důvod, proč jsme s tímto návrhem přišli.

Máte před sebou také stanovisko vlády k tomuto tisku. Vláda nám tam vytýká některé drobnější nedostatky. Ráda bych vás upozornila, že jsme již připravili nějaké drobné korekce, tak abychom těmto výtkám vlády vyšli vstříc a vyhověli, čili ve druhém čtení je bezpochyby možno je už opravit a předložit Sněmovně, aby tyto pochybnosti byly vyvráceny.

Tolik mé úvodní slovo. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Teď bych požádal Stanislava Křečka, zpravodaje pro prvé čtení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, s jistými rozpaky přijímám prohlášení paní navrhovatelky, že toto je jednodušší než ten zbytek těch jednacích řádů. Asi tomu tak není. Já se domnívám, že to není tak jednoduché, jak si představuje, protože samozřejmě pobíhající dámy po Sněmovně, které rozdávají desítky papírů, z nichž jenom některé využijeme, je samozřejmě pravdivé, ale neumím si představit, kdyby se to doručovalo elektronicky, jak to v praxi bude vypadat. Představte si tu situaci v praxi. Vždyť přece ty pozměňovací návrhy se doručují za lomítkem návrhu zákona, takže každý, kdo by se chtěl podívat, jaké pozměňovací návrhy byly přijaty, musel by je očekávat, nebo by každý den musel projít všechny návrhy zákonů a podívat se, co přibylo k pozměňovacím návrhům za lomítkem.

Já to tak jednoduché nevidím, i kdybychom to nějak ošetřili. Kdyby se něco ušetřilo, tak se to stejně přenese na náklady na poslance. Pak by tady ta tiskárna byla zahlcena každý den, protože každý poslanec by si musel tisknout to, co mu bylo doručeno elektronicky.

Neumím si představit, jak tady budeme po Sněmovně běhat s počítači a notebooky a vzájemně si ukazovat, co došlo a jak to děláme (není rozumět).

Já si myslím, že to tak jednoduché není, že se to snadněji řekne, než udělá, ale asi se ve výboru nad tím budeme muset nějak více zamyslet. Myslím si, že do druhého čtení by tento návrh bez problémů měl dojít, ale jeho praktická realizace není tak jednoduchá, jak to v této chvíli vypadá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP