(10.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Nevidím nikoho, že by se do této rozpravy chtěl přihlásit z místa, a proto rozpravu končím.

Ptám se, zda si přejí vystoupit se závěrečnými slovy pan navrhovatel a pan zpravodaj. Není tomu tak, a proto přikročíme k hlasování. Prosím pana zpravodaje, aby předstoupil k řečništi. Předpokládám, že procedura nebude složitá, nicméně pozměňovací návrh tam je.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Ano, děkuji. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, procedura bude velmi jednoduchá. Nejprve budeme hlasovat o již zmíněném pozměňovacím návrhu pana poslance Filipa a následně o celém zákonu. Takže nejprve bych poprosil odhlasovat tuto proceduru - nebo ani nemusíme hlasovat, a můžeme rovnou přistoupit k hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Filipa.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Prosím stanoviska. (Zpravodaj souhlasí.)

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Ministr zemědělství souhlasí, zemědělský výbor souhlasí, předseda komunistů to navrhuje. Kdo jsem já, abych tomu bránil? (Veselost v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Je to jasné. Zahájíme hlasování. Kdo podporuje tento návrh, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 197 z přihlášených 167 poslanců pro 138, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji. Nyní poprosím nechat hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 13/1993 Sb., celní zákon, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 185/2004 Sb., o Celní správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 99/2004 Sb., o rybníkářství, výkonu rybářského práva, rybářské stráži, ochraně mořských rybolovných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o rybářství), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 134, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

O tomto nyní dávám hlasovat v hlasování, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 198 z počtu přihlášených 167 poslanců pro 149, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Můžeme přistoupit k projednání bodu následujícího. Tímto bodem je

 

77.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb.,
o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 136/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr dopravy Vít Bárta a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Karel Šidlo. Pozměňovací návrh byl rozdán jako sněmovní tisk 136/2.

V tuto chvíli otevírám rozpravu. Do této rozpravy nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se do této rozpravy někdo hlásí z místa. Nevidím nikoho, a tuto rozpravu proto končím.

Ptám se pana navrhovatele a zpravodaje, zda si přejí vystoupit se závěrečným slovem. Prosím, v tom případě, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr dopravy ČR Vít Bárta Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, obsah předloženého návrhu zákona byl již podrobně zmíněn při předchozích projednáváních, nicméně dovolte mi proto jen jeho velmi stručné shrnutí.

Hlavním cílem předloženého návrhu je kromě jiného především zpracování směrnic EU - zapracování těchto směrnic tvořících takzvaně tři železniční součástky balíčku. Navrhovaná úprava byla proto zaměřena v zásadě do třech oblastí. 1. Přístup na drážní infrastrukturu v mezinárodní osobní dopravě. 2. Harmonizace technických požadavků na dráhu, její součástky a kolejová vozidla. 3. Harmonizace systému odborné a zdravotní způsobilosti strojvedoucích na celostátních a regionálních dráhách.

Mám potřebu zdůraznit, že hospodářský výbor doporučil Poslanecké sněmovně projednat a schválit předložený návrh novely zákona o dráhách s jedním dílčím pozměňovacím návrhem, který se týká vymezení pojmu "osoby usazené na území České republiky". Ještě jednou bych chtěl poděkovat hospodářskému výboru za podporu vládního návrhu zákona a ze své strany vyjádřit souhlas Ministerstva dopravy s tímto pozměňovacím návrhem.

Dámy a pánové, návrh zákona zapracoval v nezbytné míře právo Evropské unie, jeho přijetí je tak nanejvýš potřebné, a proto vás chci požádat o jeho podporu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Ptám se pana zpravodaje, zda chce závěrečné slovo. Není tomu tak. Můžeme tedy přikročit k hlasování o pozměňovacím návrhu. Pana zpravodaje prosím, aby přednesl tento pozměňovací návrh a před hlasováním se k němu vyjádřil.

 

Poslanec Karel Šidlo: Děkuji za slovo, paní předsedající. Členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, moje zpráva, nebo respektive provedení procedurou ohledně schvalování tisku 136 bude velice jednoduché. Jak už zde bylo zmíněno, dostali jste do lavic dokument pozměňovacích návrhů, který je pod číslem 136/2. Obsahuje pozměňovací návrh, který si osvojil a do svého usnesení zapracoval hospodářský výbor. Na tomto místě se asi patří poděkovat nejen právnímu odboru Ministerstva dopravy za vstřícnost při zpracování, ale i kolegům z hospodářského výboru za jeho podporu.

Tento pozměňovací návrh budeme hlasovat v rámci usnesení hospodářského výboru jako jedno hlasování. A druhé hlasování bude o zákonu jako celku. Já si myslím, že procedura je velice jednoduchá, není třeba to nějakým způsobem prohlasovávat sněmovnou, takže bych, paní předsedající, požádal, abychom přistoupili k jednotlivým hlasováním.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji. Také si myslím, že procedura je dost jednoduchá na to, abychom si ji nemuseli schválit, pokud si nikdo jiný v sále nemyslí opak. Nevidím žádný odpor. Budeme tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu tak, jak jste jej navrhl. Stanoviska, jak jsem vyrozuměla, již zazněla od navrhovatele i od zpravodaje, nicméně prosím pro soustředěnost, jestli byste je laskavě ještě zopakovali. (Zpravodaj má stanovisko kladné. Ministr souhlasí.)

 

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 199 z přihlášených 166 poslanců pro 138, proti žádný. Tento pozměňovací návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy, pane zpravodaji, přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 266/1994 Sb., o dráhách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 136, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

O tomto návrhu dávám hlasovat. Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 200 z přihlášených 167 poslanců pro 142, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP