(18.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Poslední věc, kterou bych chtěl říci. My jsme teď v situaci, kdy je zde poměrně vysoká nezaměstnanost. Nedaří se ji snižovat. Ačkoliv vláda postavila svůj rozpočet na optimistickém výhledu zrychlení růstu české ekonomiky, nedaří se snižovat nezaměstnanost. A místo toho, aby zde ministr práce předložil plán, na základě kterého bude zřejmé, co vláda udělá pro to, aby se vytvořila nová pracovní místa a ta kritická situace v postižených regionech se začala řešit, tak zde ministr práce přichází s reorganizací, kterou ve skutečnosti kromě několika úředníků na Ministerstvu práce nikdo nechce a nikdo nepotřebuje. Místo řešení tady vláda předkládá další pseudoreformu, která ve skutečnosti situaci v oblasti zaměstnanosti ještě zhorší. To si myslím, že je absolutně ta nejhorší věc, která se může dít. Máme tady ministra, kterého nezajímá situace na trhu práce, zajímá ho jenom otázka toho, aby jeho úředníci, kterými se obklopil na Ministerstvu práce a sociálních věcí, měli větší moc, měli mnohem větší moc, než mají dnes.

To jsou všechno důvody, proč poslanci sociální demokracie v žádném případě nepodpoří tento návrh zákona ani při jeho dalším projednávání tady na půdě Poslanecké sněmovny, a jednoznačně se připojujeme k zamítavému stanovisku, které ve svém usnesení vyjádřil Senát Parlamentu České republiky. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Dále se hlásí do rozpravy pan ministr Drábek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Pouze s faktickou, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, nebudu reagovat na ty invektivy, které se nevztahují k předmětnému projednávanému bodu. Jenom bych chtěl upozornit na to, že za prvé - a mluvil jsem o tom ve svém příspěvku - kompetenční vymezení je realizováno organizačním řádem a nemusí mít nikdo obavu o přílišnou centralizaci moci, to je naprosto jednoznačné. Za druhé, to, že předlohu neprojednala Legislativní rada vlády, to prostě není pravda, protože i poslanecké návrhy, i tento návrh, samozřejmě projedná vláda i na základě podkladů Legislativní rady vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Znovu se hlásí pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, já bych se přihlásil s procedurální žádostí, resp. se žádostí o přestávku na jednání poslaneckého klubu sociální demokracie v délce 50 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Rozumím-li tomu dobře, pan poslanec žádá o přestávku na jednání klubu dříve, než bude moci býti ukončena rozprava k tomuto bodu. Já tedy přerušuji projednávání jak tohoto návrhu zákona, tak jednání této schůze do zítřejšího rána do 9 hodin.

  

(Jednání skončilo v 18.13 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP