(14.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A teď tady vystoupila paní poslankyně Karolína Peake a jí se jednalo o insolvenční zákon. Navrhovala, abychom zařadili do pořadu schůze druhé a třetí čtení. Takže budeme nejdřív hlasovat o zařazení do pořadu schůze a pak teprve až o pevném zařazení druhého čtení.

  

Takže nejdřív hlasujeme o tom, že zařazujeme do pořadu schůze druhé a třetí čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení druhého a třetího čtení do pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Týká se to insolvenčního zákona, abyste věděli, o čem hlasujete. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 102, přihlášeno je 168, pro hlasovalo 99, proti 14. Takže ty dva body byly do pořadu schůze zařazeny.

 

Pak tady byl ještě další návrh, abychom to druhé čtení insolvenčního zákona zařadili dnes jako druhý bod, protože jako první byl Pavel Suchánek. Takže jako druhý bod projednávat dnes insolvenční zákon.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro insolvenční zákon dnes jako druhý bod, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 103, přihlášeno 168, pro hlasovalo 95, proti 18. Takže to bylo přijato a my budeme dnes projednávat jako druhý bod insolvenční zákon.

 

Pak tady byl návrh poslance Pavla Suchánka, který navrhoval dnes jako první bod zařadit tisk 240, dluhopisový program, druhé čtení. Takže prosím, teď budeme hlasovat, že prvním bodem jednání schůze bude tisk 240.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tisk 240 jako první bod dnešního jednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 104, přihlášeno 168, pro hlasovalo 96, proti 18. To bylo přijato.

 

Další hlasování, to je paní poslankyně Horníková a ta navrhovala na pátek na začátek jednání třetích čtení zařadit jako první a druhý bod body 78, 79, to jsou tisky 183 a 188, oboje ve třetím čtení. Teď jde o to tyto dva body, 78 a 79, zařadit ve třetím čtení jako první body na pátek.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto body jako první body třetích čtení na pátek, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 105, přihlášeno je 168, pro hlasovalo 96, proti 32, takže tento návrh byl přijat.

 

A pak tady byl návrh poslance Vidíma, vyřadit z programu schůze třetí čtení - ochrana ovzduší. To byl bod 74 tisk 90. Návrh poslance Vidíma vyřadit z pořadu schůze tento bod.

 

Zahajuji hlasování... Pardon, promiňte, já se velice omlouvám, teď nevím, jestli jsem to správně řekl. To bylo vyřadit z pořadu schůze nebo... Řekl jsem to správně. Omlouvám se, teď jsem to celé zkazil. Já to tedy prohlašuji za zmatečné. Já jsem nevěděl, jestli to stahujete z dneška, nebo vůbec. Takže vy jste to opravdu chtěl stáhnout z pořadu schůze. Takže to je moje chyba, ale teď je to alespoň všem jasné.

  

Pan poslanec Vidím skutečně chce ochranu ovzduší stáhnout z pořadu schůze. Budeme hlasovat ještě jednou.

Zahajuji hlasování. Kdo je tedy pro, stáhnout devadesátku z programu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 107, přihlášeno 168, pro hlasovalo 122, proti 36. Tento návrh na vyřazení bodu z pořadu schůze, tisku 90, byl schválen.

 

A to je asi vše, nezapomněl jsem na nic, takže pořad schůze jsme upravili a máme tu pořad nový, změněný, kde prvním bodem programu je

 

105.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části
rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2011
/sněmovní tisk 240/ - druhé čtení

Z pověření vlády se ujme slova ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych poděkoval rozpočtovému výboru za vstřícné projednání během krátké lhůty pěti dnů. Jsme ve druhém čtení a já se odkazuji na svoji předkládací zprávu ve čtení prvním.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: My jsme to navrhli v prvém čtení samozřejmě rozpočtovému výboru. Usnesení máme 240/1. Pavel Suchánek by se mohl ujmout slova jako zpravodaj toho jednání výboru.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu jen konstatovat, že rozpočtový výbor doporučil tento tisk ke schválení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí do obecné rozpravy. Nikdo. Pan ministr ví, že nikdo, takže děkuji. V tom případě obecnou rozpravu končím a zahajuji podrobnou. A tady se hlásí ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Promiňte, že zneužiji svůj poslanecký mandát, protože jsem se přihlásil jako poslanec, nikoliv jako ministr vlády, a dovoluji si poprosit Poslaneckou sněmovnu, aby zkrátila lhůtu mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, registruji. Nic dalšího se v podrobné rozpravě neobjeví, tak se ptám, jestli ještě někdo nemá něco. Pokud už nic není, můžeme i tu podrobnou rozpravu ukončit a zřejmě bychom měli hlasovat o tom návrhu. Zagonguji.

  

V podrobné rozpravě byl podán návrh na zkrácení lhůty k projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. O tom musíme nyní hlasovat. Takže prosím, budeme hlasovat návrh poslance Kalouska na zkrácení lhůty.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zkrátit lhůtu k projednávání mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 108, přihlášeno 167, pro hlasovalo 91, proti 25. Vidíte to sami, končím projednávání tohoto bodu. To zkrácení bylo přijato.

  

Další bod je bod

 

103.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku
a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 233/ - druhé čtení

Už tady vidím pana ministra. Takže požádám ministra spravedlnosti, aby ve druhém čtení zákon o úpadku uvedl. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající, já budu velmi stručný. Vzhledem k tomu, že jsme o tomto zákoně velmi podrobně hovořili v prvém čtení během minulého týdne, pouze budu konstatovat, že touto novelou řešíme nebo reagujeme na nález Ústavního soudu, který zrušil část tohoto zákona, a to s účinností od 31. března 2011. Proto tedy celý legislativní proces řešíme tak, aby byla novela účinná ke konci měsíce března tohoto roku.

Chci konstatovat, že problémem, který zde řešíme, je otázka práva věřitelů popírat pohledávky jiných věřitelů v rámci insolvenčního řízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP