(13.50 hodin)
(pokračuje Urban)

Já myslím, že to je optimální způsob, který umožní každému odborně posoudit jednotlivé dílčí novely tohoto zákona, případně to umožní dohodnout se na nějakých pozměňovacích návrzích. Samozřejmě ale v kontextu toho, co tady říkal pan ministr, jedná se o směrnici Evropské unie, takže z toho musíme vycházet a tuto směrnici těžko můžeme z hlediska národního postupu měnit.

Doporučuji, aby tento zákon prošel do druhého čtení a aby procedura, kterou jsem tady navrhl, byla konsensuálně přijata těmito dvěma výbory. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám obecnou rozpravu. Mám do ní dvě přihlášky. První pan poslanec František Laudát, poté pan poslanec Karel Šidlo.

 

Poslanec František Laudát: Vážená předsedkyně, dámy a pánové, já odmítám, aby nám Evropská unie takto lajnovala. Je to směrnice, schvalte ji automaticky.

Omlouvám se těm, kteří jsou v oboru znalí, je tam samozřejmě... A chtěl bych říci těm, kteří se zrovna touto záležitostí více nezabývají, jaká jsou tam některá schovaná úskalí.

Sami víte, že po Evropě se zběsile budují zdroje, které využívají větrnou energii a solární energii. Jsou to zdroje měkké nebo pulzující, jakkoliv to chcete nazvat, to znamená, jejich chování je silně odvislé od okamžitých přírodních podmínek s poměrně problematickou predikcí, jaké příkony nebo výkony budou dodávat do energetických sítí. Až budeme projednávat tuto materii a skutečně vás k tomu, co tady už zaznělo, vyzývám, aby se tím zabývalo detailně i životní prostředí, neb tam je samozřejmě řešen i způsob, od jakých hodnot a za jakých podmínek jsou odpojovány tyto pulzující zdroje.

Samozřejmě u solárních elektráren nebo parků a větrných farem je to na místě, protože ony jsou zdroj základních nestabilit, které až v krajním případě mohou vést k těm známým blackoutům, jak proběhl v Evropě ten nejznámější, myslím, že v listopadu roku 2008. Proti tomu tady ovšem stojí, že teď budeme zásadně měnit podmínky v provozování malých vodních elektráren například. To jsou zdroje, které mají nejenom energetický přínos. Dvacet roků jsme tady říkali, že to jen ten nejskvělejší způsob podnikání, byly otevřeny zdroje podpory na tyto záležitosti a teď se dostáváme do situace, že se budou podmínky dramaticky měnit s tím, že to bude mít velice zásadní dopad i do chování, co se týká přírodních hodnot. Na jedné straně chápu energetiky, že potřebují co nejširší platformu pro to, aby případné nestability v síti zredukovali. Podotýkám, že to nebudou nestability vyprodukované na území České republiky, ale v rámci nejenom celé Evropské unie, ale téměř celé Evropy s výjimkou Pobaltí, Albánie a pak postsovětských republik, Běloruska, Ukrajiny a Moldávie. Jak známo, na těchto vodních zdrojích jsou jisté manipulační řády, které jsou závazné, a nevím, co se bude dít, když dojde k tomu, ze se mohou dostat do kontroverze. Ty manipulační řády berou v poraz i přírodní podmínky chování, stabilizování vodních toků a podobně.

Další věc, kterou vidím jako problematickou například u certifikace nových zdrojů, je tam roční lhůta platnosti certifikátů. Kdo jste stavěl cokoliv a podstatně jednoduše, tak víte, že za jeden rok je velký problém vyřídit veškeré veřejnoprávní projednání takovýchto děl. Já se obávám, že v některých parametrech bude problém, vlastně se domnívám, že to je spíš cesta zpátky k větší byrokracii a poměrně to může být nepříjemný zásah do malého a středního podnikání. Proto bych vás všechny vyznal, abyste tomuto zákonu věnovali náležitou pozornost. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Laudátovi. Dámy a pánové, já jsem teď dostala oznámení od pana poslance Šidla, že má připraveno poměrně obsáhlé vystoupení. Hlásí se další kolegové do obecné rozpravy, proto bych přerušila projednávání tohoto bodu ještě před skončením obecné rozpravy. Dohodneme se, na který den a hodinu zařadíme jeho doprojednání, a tímto oznámením bych vlastně ukončila také dnešní jednací den s tím, že pokračovat budeme v úterý 8.  února a prvním pevně zařazeným bodem je sněmovní tisk 131 o úřadu práce, zjednodušeně, návrh Senátu.

Tolik mé oznámení a přeji vám příjemné odpoledne a šťastný návrat domů.

  

(Jednání skončilo ve 13.56 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP