(12.10 hodin)
(pokračuje Marková)

Za prvé upřesnit, proč nebyl tento zákon přijat již v minulém volebním období, třebaže - jak tady bylo správně řečeno - byl velmi dobře vlastně připraven, připomínkován a mohl být přijat již v minulém volebním období. Nebylo tomu tak proto, kvůli taktice, kterou zvolila především ODS a její partneři k tomu, aby v Poslanecké sněmovně se konaly obstrukce, které se konaly, a tyto zákony potom, ani tyto zákony, nemohly být doprojednány. To je za prvé.

Za druhé je otázkou, proč po tolika měsících, kdy tady máme novou vládu, je předkládán tento potřebný zákon formou poslanecké iniciativy a nebyl předložen samotným ministerstvem, když skutečně tento zákon byl připraven. Potom by jistě nebylo třeba, abychom tady používali nástroje typu použití podle § 90, a vlastně se tomu zákonu dostatečně nevěnovat. To jenom na vysvětlení toho, co tady bylo řečeno.

Jinak samozřejmě novela řeší tu kritickou situaci v souvislosti s přijímáním žádostí o prodloužení platnosti osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu. V roce 2011 bude tuto žádost podávat asi 70 tisíc zdravotnických pracovníků a hrozí, že nebudou dodrženy správní lhůty. Proto i to, co se týká i snížení správního poplatku za podání žádosti k vydání nebo prodloužení osvědčení, je správný krok a jistě ho ti nelékařští pracovníci velmi ocení.

Takže všechny ty věci, které novela řeší, jsou správné, včetně toho, že novela umožňuje zdravotnickým asistentům samostatně pracovat ve směnném provozu, sjednocuje vzdělávání do jednoho akreditovaného kvalifikačního kursu u povolání sanitář, protože bude využit pro různá pracoviště, více specifikuje certifikované kursy, umožňuje, aby všeobecné sestry při splnění definovaných podmínek získaly odbornou způsobilost zdravotnického záchranáře. To všechno jistě je vlastně dobré.

A samozřejmě nebylo tady zmíněno, že prodloužením platnosti osvědčení a snížením správního poplatku dojde ke snížení příjmů do státního rozpočtu. Ale tyto změny jsou žádoucí pro stabilizaci nelékařských zdravotnických pracovníků a jejich setrvání v oblasti poskytování zdravotní péče. Proto doporučuji, abychom tento návrh zákona přijali tak, jak bylo navrženo panem předkladatelem.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní poslankyni zpravodajce Soně Markové. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou přihlášku, prosím tedy, zda se někdo hlásí. Prosím, pan kolega.

 

Poslanec Jiří Skalický: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolil bych si doplnit předkládaný návrh z pohledu praktického a požádat vás o podporu tohoto návrhu zákona, protože tímto zákonem a jeho schválením dojde ke zjednodušení podmínek pro práci nelékařských zdravotnických pracovníků, výrazně se sníží administrativní zátěž spojená s registrací a prodlužováním registrace a zlepší se využití těchto zdravotnických pracovníků ve zdravotnických zařízeních, bude jejich větší flexibilita, a to ať v zařízeních státních nebo privátních.

Čili ještě jednou doporučuji a žádám vás o souhlas v této formě čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Pan poslanec Rath se hlásí také o slovo.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, i sociální demokracie podporuje a podporovala tuto změnu. Bohužel jsme zbytečně na ni čekali příliš dlouho. Já jsem rád, že se aspoň částečně v této věci do českého zdravotnictví vrací zdravý rozum, protože pro ty, kdo to nevědí, současná úprava neuvěřitelným způsobem zvyšovala zátěž středního a nižšího zdravotnického personálu naprosto zbytečně, a to jak byrokratickou zátěž, finanční zátěž, a navíc naše sestry odsoudila do role lepších uklízeček, protože v podstatě stávající úprava předpokládala, že zdravotní sestrou je pouze a jenom vysokoškolačka. Čili nikolivěk - a desetitisíce našich velmi dobrých sester, kvalitních sester, které mají maturitní vzdělání, tak byly odsouzeny k tomuto poměrně nepříznivému postavení a určitým výjimkám. Totéž naše střední zdravotní školy, které jsou na velmi dobré úrovni a jsou schopné produkovat velmi kvalitní střední a nižší zdravotnický personál, najednou byly současnou právní úpravou odsouzeny do jakýchsi přípravek, jen jakýchsi pomocníků ve zdravotnictví.

Čili není toto ještě úprava, kterou já bych považoval za úplně optimální, nicméně je to nakročení správným směrem, napravení hrubé chyby, v které několik let náš systém přetrvává, a vrací to zdravotním sestrám aspoň část prestiže, kterou si zaslouží. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji a zeptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Pan ministr Leoš Heger. Prosím. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní předsedkyně, já bych rád vyjádřil souhlas ministerstva s celou touto novelou a vyjádřil bych rád poděkování tomu, že napříč politickým spektrem je s touto novelou souhlas. Zákon o nelékařských povoláních je mimořádně složitě napsaný. Došlo k určitému navýšení potřeb vzdělávání sester, ale to navýšení bylo bohužel roztrženo na vzdělávání vysokoškolské, na vzdělávání profesní. A ten zákon, když se poprvé objevil, vzbudil hrůzu personalistů a dodnes je v něm velmi těžké se orientovat, z čehož lze dovozovat i určitá zdržení, která v té jeho novelizaci vznikla.

Já bych vás chtěl ujistit, že Ministerstvo zdravotnictví připravuje další, ještě komplexnější změnu tohoto zákona, tak aby byl nejenom racionální ve vztahu k našemu zdravotnickému systému, ale aby se dal snáze používat i v praxi.

Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane ministře. Prosím o případnou další přihlášku do obecné rozpravy. Není žádná. Končím obecnou rozpravu.

Nyní rozhodneme podle § 90 odstavce 5 o pokračování tohoto návrhu.

  

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 206 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 59. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování číslo 59. Přítomno 179, pro 141, proti 1. S tímto návrhem jsme tedy vyslovili souhlas.

  

Zahajuji podrobnou rozpravu. Ptám se, zda se hlásí někdo do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Končím podrobnou rozpravu. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

  

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslance Marka Šnajdra a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 206."

Zahajuji hlasování číslo 60. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 60. Přítomno 180, pro 151, proti nikdo. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

  

Děkuji panu navrhovateli, děkuji také paní zpravodajce. Končím projednávání bodu číslo 10, sněmovního tisku 206. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP