(12.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Prosím nyní zpravodaje pro prvé čtení, pana poslance Jaroslava Krákoru.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, předložený návrh zákona, kterým se mění zákon o léčivech, je v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Navrhovaná úprava neodporuje mezinárodním smlouvám, kterými je Česká republika vázána.

Předkládaný návrh zákona především transponuje směrnici Komise 2009/120 - tady ještě Evropského společenství - ze dne 14. září 2009, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady o kodexu Společenství týkajícím se humánních léčivých přípravků, pokud jde o léčivé přípravky pro moderní terapii. To tady již krátce zmínil pan ministr.

Předkládaný návrh novely zákona o léčivech je plně slučitelný s právem Evropské unie. Jak již bylo řečeno, týká se hlavně moderních léčivých přípravků, definice těchto léčivých přípravků. Já bych si ještě dovolil doplnit pana ministra, že se týká i distribuce těch léčivých přípravků, u kterých je velmi krátká doba použitelnosti, a tyto přípravky mohou být podle tohoto zákona přímo distribuovány k lékaři bez povinnosti výdeje přes lékárnu k přímému použití. Týká se to třeba očkovacích látek.

To je asi v krátkosti seznámení se zákonem. Jinak bych upozornil, že probíhá podle § 90 odst. 2 ve zrychleném čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádné přihlášky. Prosím tedy nyní o vaše případné přihlášky. Pokud žádná taková není, končím obecnou rozpravu.

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o projednávání tohoto návrhu. Můj návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 201 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

O tomto návrhu rozhodneme za malou chvíli, jen co se všichni, které přivolávám, budou moci dostavit do jednacího sálu...

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 57 a táži se, kdo je pro návrh usnesení, který jsem před malou chvílí přednesla. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 57, přítomno 178, pro 126, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu k tomuto bodu. Nemám žádnou přihlášku. Opět se tedy táži, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo. Končím podrobnou rozpravu. Můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

  

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 201."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 58. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 58, přítomno 179, pro 124, proti 1. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

  

Děkuji panu ministrovi, děkuji též panu zpravodaji. Vyrovnali jsme se tak s bodem 7, se sněmovním tiskem 201.

 

Než zahájím další bod, seznámila bych vás se dvěma omluvami. Omlouvá se z dnešního jednání od 11.45 hodin pan ministr Dobeš z rodinných důvodů, a také se omlouvá pan poslanec Jan Čechlovský, a to od 12.30 do 14.30 hodin z důvodu pracovního jednání. Tolik dvě omluvy, které mi byly doručeny.

 

Nyní se budeme věnovat bodu

 

10.
Návrh poslance Marka Šnajdra a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti
k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících
s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 206/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji ještě jednou, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 206/1.

Prosím, aby tento návrh uvedl za ostatní navrhovatele pan poslanec Marek Šnajdr.

 

Poslanec Marek Šnajdr: Děkuji vám, vážená paní předsedkyně. Vážená vládo, milé kolegyně a kolegové, já zde předkládám víceméně technickou novelu zákona, zjednodušeně řečeno, o vzdělávání nelékařů. Těch důvodů je několik.

Předně musím připomenout, že tato technická novela prošla v minulém volebním období, předtím než byla vytvořena, poměrně dlouhou a zcela nepochybně jednoznačnou dohodou všech zainteresovaných odborných skupin a prošla i legislativním projednáváním v Poslanecké sněmovně v rozsahu dvou čtení a projednáváním příslušným gesčním zdravotním výborem. Tato technická novela byla schválena a byla přijata, leč nedostala se na třetí čtení, a tedy spadla pod stůl. Proto jsem se jako řekněme o důležitém prvku, jako o klíčové změně, rozhodl ji předložit spolu se svými kolegy předkladateli formou poslanecké iniciativy.

Abych stručně odůvodnil, o co v této novele jde, tak jednak v součinnosti řekněme s posílením nároku na vzdělávání nelékařů dochází ať už k nárůstu nebo k lepšímu definování některých kompetenčních záležitostí především v oblasti samostatného výkonu povolání, v oblasti všeobecných sester a jejich možností specializace v oblasti zdravotnického záchranáře či lepší specifikace postavení a kompetence zdravotnického asistenta.

Současně tato technická novela řeší akutní situaci, která vznikla v minulosti v oblasti registrace osvědčení výkonu tohoto povolání, kdy na přelomu 2010 a 2011 zhruba u 70 tisíc zdravotníků nebo nelékařů jim toto osvědčení expiruje. Aby mohli nadále vykonávat své povolání, v tomto velmi limitovaném krátkém období by musela harmonizační nebo uznávací jednotka Ministerstva zdravotnictví vydat všem těmto nelékařům osvědčení, což je technicky nezvladatelné a zcela jistě by hrozilo, že ta část, která by ve správních lhůtách neuspěla, měla výkon povolání omezen či znemožněn.

Součástí této novely, rovněž oddiskutovanou v odborné veřejnosti, je i snížení finanční náročnosti při této registraci, což je určitý stabilizující prvek ve prospěch této zdravotnické profese.

Dámy a pánové, jak již zde bylo v úvodu řečeno, návrh je předložen se žádostí, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s touto novelou zákona již v prvém čtení. Argument, proč jsem vás se svými kolegy o toto požádal, je samozřejmě dán tím, co jsem vysvětlil v úvodu, to znamená, že již před rokem jsme se touto novelou zabývali, ale bohužel jsme ji nestihli přijmout ve třetím čtení, a situace speciálně s uznáváním a prodlužováním registrací je natolik kritická, že vyžaduje velmi rychlé a téměř okamžité projednání. Proto si dovolím vás všechny požádat o to, abychom tomuto návrhu na schválení v prvém čtení vyhověli. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Šnajdrovi. Prosím nyní zpravodajku pro prvé čtení, paní poslankyni Soňu Markovou, o slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, přeji hezký den. Dovolte mi, abych se krátce vyjádřila k předloženému návrhu zákona. Chtěla bych tady nad rámec toho, co bylo řečeno panem předkladatelem, vyjádřit dvě řekněme zásadní připomínky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP