(10.00 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dalším bodem je

 

40.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 433/2010 Sb.,
o státním rozpočtu České republiky na rok 2011
/sněmovní tisk 239/ - prvé čtení

Opět poprosím ministra financí Miroslava Kalouska, aby se ujal slova. Prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, děkuji za schválení předcházející novely. Nyní mi dovolte, abych předložil novelu, která není úplně častá v Poslanecké sněmovně, a to je novela zákona o státním rozpočtu na rok 2011. Že ji Sněmovně předložíme, bylo zřejmé už koncem minulého roku.

Když vláda předkládala Poslanecké sněmovně návrh řešení na retardaci cen elektrické energie, kde prudký růst hrozil v důsledku expanze fotovoltaických elektráren, bylo zřejmé, že již není možné zapracovat to do projednávaného návrhu zákona o státním rozpočtu, protože ten prošel již prvním čtením. Dovolím si jenom připomenout, jak jistě víte, v prvém čtení se schvalují závazné ukazatele - příjmy, výdaje, saldo a vztahy na místní rozpočty - které pak již není možné ve druhém čtení měnit. To znamená ve druhém čtení, ve kterém právě návrh státního rozpočtu byl, již nebylo možné zapracovat politické rozhodnutí, které jsme udělali v souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami.

Proto plníme zákonnou povinnost a toto rozhodnutí, které již Sněmovna učinila, předkládáme v novele zákona o státním rozpočtu, kde zvyšujeme závazné ukazatele - příjmy i výdaje - o 11,7  mld. korun. To jsou ony příjmy, o kterých jste rozhodli v souvislosti se zdaněním fotovoltaických elektráren, v souvislosti s prodejem části emisních povolenek - zdaněním, promiňte - zdaněním darovaných emisních povolenek a v souvislosti s tím, že díky těmto operacím také lze předpokládat vyšší výběr DPH o 1 mld. korun. O těchto celkem 11,7 mld. se zvyšují příjmy státního rozpočtu schváleného a o stejnou částku, tedy o 11,7 mld., se zvyšují schválené výdaje, které prostřednictvím kapitoly Ministerstva průmyslu a obchody budou použity na kompenzaci růstu cen elektrické energie. To je ten základní důvod, to je smysl této novely, která v podstatě jenom právně reaguje na to, co již bylo rozhodnuto.

Dochází tam ještě k jedné drobné změně ve výši 187 mil. korun a i ta musí být schválena novelou zákona o státním rozpočtu, neboť se týká závazného ukazatele vztahy na místní rozpočty, a to je napravení jisté systémové nespravedlnosti příspěvku na státní správu obcím, pověřeným obcím třetího stupně.

Když vláda ve svém úsporném programu snižovala tento příspěvek, snižovala ho o více než 10 % s odůvodněním, že větší než 10procentní propad bude kompenzován vyššími příjmy ze sdílených daní, které byly i součástí balíčku úsporných opatření, která vláda navrhla, zejména tedy plynoucí se zdaněním státního příspěvku ze stavebního spoření a ze snížení slevy na dani na poplatníka. Tento výpočet platí pro obce a města - pro města třetího stupně - omlouvám se starostům - pro pověřená města třetího stupně, jejichž obyvatelé, kteří jsou spravováni státní správou těchto obcí, jsou dominantně občany toho města, jeho daňovými poplatníky. Už neplatí tolik v případě poměrně malých trojek, které spravují často větší část území - kteří nejsou daňovými poplatníky té obce, a tudíž se nemohou jejich rozpočty podílet v rámci rozpočtového určení daní na těch zvýšených příjmech z daně z příjmu. Proto vláda v zájmu rovných podmínek pro všechny obce třetí kategorie napravuje tuto v uvozovkách nespravedlnost. Nedá se to napravit jinak než individuálními dotačními tituly.

Jmenovité dotace pro jmenovitá města, kterých se to týká, máte v příloze tohoto návrhu. A já prosím o toto schválení, protože se domnívám, že to je fér vůči obcím tohoto typu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Pavel Suchánek.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych ve své zpravodajské zprávě pouze opakoval argumenty pana ministra, a proto se omezím pouze na doporučení, aby byl tento zákon propuštěn do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Otevírám obecnou rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Pokud nikdo, obecnou rozpravu můžeme ukončit a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Je ještě nějaký jiný návrh? Pokud ne, budeme hlasovat o tomto.

  

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přikázat rozpočtovému výboru tento tisk, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 40, přihlášeno je 176, pro hlasovalo 130, proti 3. Rozhodli jsme o tom, že návrh byl přikázán rozpočtovému výboru k projednání. Zároveň končím projednávání tohoto bodu.

 

Další je bod

 

13.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2011
/sněmovní tisk 240/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Ovšem obdržel jsem veto, které je tady k dispozici, veto 52 poslanců. Tady je. Podpisové listiny jsou přiloženy. Tolik k §  90.

Nyní prosím, aby předložený návrh předložil ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Dámy a pánové, jakkoli samozřejmě respektuji veto 55 poslanců Poslanecké sněmovny, dovoluji si jenom podotknout, že v tomto případě opět pouze právně upravujeme něco, o čem už tato Sněmovna rozhodla.

Při schvalování zákona o státním rozpočtu, kde byl schválen rozpočet s deficitem 135 mld., bylo také rozhodnuto v rámci tohoto zákona - protože v tomto zákoně to uvedeno je - jakým způsobem bude tento deficit financován. Financován bude dominantně vydáním státních dluhopisů ve výši 131 589 908  000 Kč a zbývající část rozpočtovaného schodku bude uhrazena zvýšením stavu přijatých dlouhodobých úvěrů a operací na státních aktivech. Úrokové náklady a poplatky, které jsou spojeny s realizací tohoto zákona, jsou řádně už v rozpočtu rozpočtovány v kapitole Státní dluh na běžný rok a rovněž byly v příslušné výši schváleny v zákoně o státním rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP