(21.10 hodin)
(pokračuje Pecina)

Já bych chtěl vyzvat, protože já si nedělám, upřímně řečeno, moc iluze o tom, že bych přesvědčil poslance ODS - já jsem tady udělal velkou zkušenost před těmito volbami, když jsem prosazoval protikorupční balíček a ten mi potom v Senátu poslanci ODS a TOP 09 rukou společnou a nerozdílnou shodili ze stolu. Byly to velmi podobné kroky, akorát byly samozřejmě mnohem úspornější, bylo jich mnohem méně, než dneska navrhuje pan ministr John. Nedělám si příliš iluze, ale chtěl jsem se zeptat poslanců Věcí veřejných, jak se na to dívají. Mně přijde, že skutečně nikdo nemůže být na pochybách, že se nejedná o selhání jednotlivce v tomto případě, ale že se jedná o systém, o propracovaný systém.

Já souhlasím s paní předsedkyní vašeho klubu, s paní Kristýnou Kočí, která říkala v neděli v Otázkách Václava Moravce, že tuto vládu již nelze nazývat vládou boje proti korupci, spíše, jak říkal jistý moderátor, vládou mimorozpočtové odpovědnosti pro financování vlastních politických stran.

To, co je naprosto klíčové - ujišťuji vás, že policisté jsou také jenom lidé a že policisté, kteří mají vyšetřovat tuto kauzu, jsou v přímé podřízenosti ministra, premiéra této země. Nedovedu si představit, že by policisté skutečně s čistým vědomím a svědomím, s vědomím toho, že samozřejmě můžou být v té postupné hierarchii - premiér, ministr vnitra, policejní prezident, náměstci, šéfové útvarů - odvoláni od tohoto případu, nedovedu si představit, že se v tomto státě vyšetří kauza, ve které jedním z podezřelých je i premiér Nečas. Chtěl bych vyzvat zejména poslance Věcí veřejných, aby se nad tímto faktem hluboce zamysleli a nepodpořili dnes pokračování této vlády, o které už si snad nikdo v této zemi nemůže myslet, že to s bojem proti korupci myslí vážně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím dalšího vystupujícího. Je jím pan poslanec Václav Zemek. Poté je přihlášen pan poslanec Roman Sklenák.

 

Poslanec Václav Zemek: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, já se pokusím být vzhledem k pokročilé hodině stručný a věcný.

Dneska jsme se sešli kvůli tomu, abychom vyslovili či nevyslovili důvěru stávající koaliční vládě. Proč k tomu došlo, je zcela zřejmé. Je to vlivem aféry na Státním fondu životního prostředí. Já nebudu opakovat to, co zde bylo už kolikrát řečeno, a to, co zaznělo i ve sdělovacích prostředcích. Spíš řeknu další důvod, proč já tuto vládu v této chvíli nepodpořím. Tím důvodem je ztráta důvěry v činnost fondu životního prostředí.

Tento fond spravuje významné prostředky, které jsou potom přerozdělovány obcím, městům, na různé projekty v oblasti ochrany životního prostředí. Nemalá část těchto prostředků - konkrétně do operačního programu Životní prostředí - je sem přesunována právě z Evropské unie. Takže zde hrozí nejen ztráta důvěryhodnosti vůči české veřejnosti, ale i vůči Evropské unii. Co zde může nastat? Může zde nastat scénář, který před nedávnou dobou nastal v Bulharsku, kde byl podobný údajně korupční skandál, kde vlastně Evropská unie zmrazila tyto prostředky a potom nastal problém s čerpáním. A totéž může nastat i u nás. Můžeme si dovolit v tuto chvíli ztratit 140 miliard, které sem mají přitéct? To je objem, s kterým se počítá na následující období. Já se domnívám, že nikoliv. Sedí mezi vámi řada starostů obcí a měst a myslím si, že i vy čerpáte z tohoto fondu, z operačního programu Životní prostředí, a tudíž byste se i vy mohli zajímat o to, jestli tyto prostředky budou zachovány, či nikoli.

Domnívám se, že v současné chvíli není zajištěna důvěryhodnost fondu, a pokud nebude obnovena, tak nemohu hlasovat pro důvěru této vládě. To znamená samozřejmě, aby byla obnovena i důvěryhodnost samotného Ministerstva životního prostředí. Zamysleme se nad tím, jestli nám stojí za to zamést tuto kauzu pod koberec, nebo jestli se nám vyplatí zachránit 140 miliard do rozpočtu měst a obcí.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní o slovo pana poslance Romana Sklenáka. Dále je přihlášen pan poslanec Josef Novotný z Věcí veřejných.

 

Poslanec Roman Sklenák: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, nechci opakovat, co zde již zaznělo, a vzhledem k pokročilé době se pokusím být maximálně stručný. Nicméně rád bych alespoň upozornil na jeden konkrétní zjevný rozpor z deklarované a faktické činnosti vlády a také nastínil určité možné řešení.

V koaliční smlouvě i v programovém prohlášení vlády je na boj s korupcí kladen velký důraz, jak víme. Ostatně vláda si sama dala přídomek vláda boje proti korupci. Stěžejním materiálem v této oblasti má být strategie vlády v boji proti korupci na období let 2010 až 2012. V této strategii je mimo jiné uvedeno, že podpora oznamovatelů korupčního jednání - cituji - "znamená vytvořit zejména pro zaměstnance úřadů takové podmínky, aby měli možnost upozornit na korupční či jinak nekalé jednání než jít za nadřízeným či na policii. Projednání věci s nadřízeným zabraňuje často nevyzpytatelnost jejich reakce a strach, že se podezřelému donese identita oznamovatele bez toho, aby podezřelý byl vyšetřen, případně potrestán."

A jak už zde bylo řečeno, jak reagovali ti, kteří byli vysokým státním úředníkem, tedy bývalým ředitelem Státního fondu životního prostředí, na vážné podezření z rozsáhlého korupčního jednání upozorněni? Jeden, předseda vlády, se s ním odmítl bavit. Druhý, ministr vnitra, mu poradil, ať si pořídí nahrávací zařízení. A když to udělal, tak jej třetí, ministr životního prostředí, odvolal z funkce. A čtvrtý, ministr obrany, včera prohlásil, že se do funkce asi nebude moci vrátit, jelikož se choval nestandardně. No ale kdyby se choval standardně, tak bychom se také standardně o žádném korupčním jednání nedozvěděli.

Mohu tedy konstatovat, že strategie vlády v boji proti korupci na svých 55 stranách mimo jiné vůbec neřeší události, které předcházely dnešnímu hlasování o nedůvěře vládě, respektive nabízí teze, které se v praxi ukázaly být naprosto naivní.

Tato kauza podle mého názoru ukázala, že cesta boje proti tomuto typu korupce musí vést úplně jinudy, a to přes formulaci nových skutkových podstat trestných činů, sankcionujících veškeré činnosti státních zaměstnanců, které vedou k zjevným nehospodárnostem při nakládání s veřejným majetkem. Pokud by měl každý úředník pod trestní sankcí povinnost vynakládat, respektive rozhodovat na své úrovni o vynaložení veřejných prostředků svědomitě a s odbornou péčí, jak je tato povinnost zakotvena například pro výkon funkce insolvenčního správce, či s péčí řádného hospodáře, jak jsou povinni činit společníci, statutární orgány nebo členové orgánů obchodních společností, kteří o tom, zda jednali s péčí řádného hospodáře nesou i důkazní břemeno, nepochybně by mnohým majetkoprávním úkonům nevýhodným pro stát či jiné veřejné subjekty vůbec nedošlo.

Domnívám se, že by měl každý odpovědný úředník, který je příkazcem či správcem finanční operace, odpovídat státu ve stejném rozsahu jako například zmiňovaný insolvenční správce, a stejně tak se domnívám, že i každý řídící pracovník, který uděluje pokyny a poruší při tom povinnost postupovat s péčí řádného hospodáře, třeba tím, že neopodstatněně vyvolá potřebu zadání veřejné zakázky, by měl být povinen nahradit škodu, která státu vznikne.

Touto ani podobnou cestou však strategie vlády v boji proti korupci nejde. A tak se mohu jen domnívat, že ten přídomek vláda boje s korupcí je jen cynickým výsměchem všem. Proto je tato vláda nedůvěryhodná nejen pro mě, ale domnívám se, že i pro většinu občanů této země.

Děkuji vám za vaši pozornost. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já teď omlouvám z neúčasti na dalším dnešním jednání paní poslankyni Janu Kaslovou, a to ze zdravotních důvodů.

Prosím nyní o slovo pana poslance Josefa Novotného z Věcí veřejných. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP