(21.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní je přihlášen do rozpravy pan poslanec Martin Pecina. Prosím vás o slovo, pane kolego. Po něm je přihlášen pan poslanec Václav Zemek. Faktická poznámka - Zbyněk Stanjura. Promiňte, ještě má přednost před vámi, pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Nebude to dlouhé. Pan kolega Pecina bude mít brzy slovo. Já bych chtěl jenom požádat soudružky a soudruhy, aby na nás nekřičeli. Já si myslím, že se to nedá vydržet, trhá to uši. Teď mluvím o síle hlasu. To, že slyším po mnoha letech normalizační slovník - no, to já přežiju. Ale pokud chcete, abychom tady ještě nějakou tu minutu nebo hodinu debatovali, tak na nás prosím neječte. Děkuji. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím pana poslance Martina Pecinu.

 

Poslanec Martin Pecina: Dobrý večer. Paní předsedající, kolegyně, kolegové, budu se snažit mluvit nějakým kultivovaným tónem hlasu, abych netrhal uši. Dobře, nějak to vyladím. Pokud zde bude ticho, já budu mluvit přiměřeně.

Já jsem chtěl původně hovořit o této příručce, kterou jsem si... Jak už se o ní tady pan ministr John zmínil. Korupce škodí zdraví společnosti. Společně proti korupci. Ale protože pan ministr mě včera předběhl v televizi nebo na nějaké tiskové konferenci a hovořil o ní, tak já bych možná zmínil jenom jeden krátký bod, který je na straně 11 - pro zájemce - a ten zní: Oznámil jsem korupci. Nedostanu výpověď? A odpověď zní: Zaměstnavatel mi nesmí dát výpověď proto, protože jsem korupci oznámil. Trvání zaměstnaneckého poměru chrání zákoník práce.

Já bych chtěl ale hovořit o tom, jakým způsobem se ten případ vyvíjel. Já jsem se to pokusil nějak zanalyzovat z pohledu svého působení na Ministerstvu vnitra. Já jsem dneska pochopil, že pan premiér, když tady hovořil, pořád jakoby vidí pana Michálka jako toho zpustlíka, který se dopustil něčeho hrozného - dva měsíce běhal s diktafonem a nahrával si po Praze kdekoho, tak, jak říkal. Já bych si dovolil shrnutí faktů, pokud to v tomto sále v tuto pokročilou hodinu ještě někoho bude zajímat. K čemu došlo.

Za prvé. Ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek je vystaven tlaku směřujícímu k manipulaci se zakázkami.

Bod dva. Libor Michálek žádá o pomoc ministra vnitra. Ten ho namísto na specializovaný útvar pošle za novinářem, resp. mu řekne, že si má celou věc nějakým způsobem nahrát. A když mu pan Michálek namítá, že techniku nevlastní, tak ho tedy pošle za novinářem nebo mu doporučí novináře, který tuto techniku vlastní.

Bod tři. Libor Michálek žádá o pomoc pana premiéra. Mailem. Posléze je pozván k osobnímu jednání na Úřad vlády. Dvakrát kontaktuje premiéra, dvakrát ho jeho nadřízený ministr pokárá. Dokonce, pokud si dobře vzpomínám, tak jsme si poslechli na nahrávce věty typu: To, co jsem z Úřadu vlády slyšel, tak z toho už mi skutečně zaskočilo. Nebo něco takového. Čili to, že pan Michálek na Úřadu vlády hovořil velmi otevřeně, o tom z toho, co jsme si poslechli od pana ministra, asi není žádných pochyb.

Bod čtyři. Libor Michálek se setkává s ministrem Drobilem. Ten mu výměnou za zničení nahrávek nabízí místo náměstka ministra. A to je myslím fakt, který je asi nikým nezpochybněn a nezpochybnitelný.

Za páté. Libor Michálek podává informaci Policii České republiky a vzápětí Mladá fronta Dnes zveřejňuje odposlechy.

Bod číslo šest já považuji za poměrně klíčový v celé kauze. A sice - bod objasňující morální stav této vlády, neboť premiér napřed se ráno pana ministra zastal, na to si všichni vzpomínáme, a odpoledne nám sděluje, že se s ministrem životního prostředí dohodl na demisi už dva dny předem. To si také doufám všichni pamatujeme, všichni, jak zde sedíme. Ale že ho chce odvolat až v okamžiku, až ten provede příslušné personální kroky na fondu. Jinými slovy, až podle příručky pana ministra Johna vyhodí tohoto člověka - jestli ne z práce, tak alespoň z funkce.

Bod sedm. Co na nahrávkách zaznívá? Já myslím, že mnozí z nás si je poslechli nebo si přečetli přepisy. Já bych připomněl jenom hlavní body, které tady možná dneska ještě nezazněly. Na nahrávkách pan Knetig sděluje, že kampaň ODS stála 2,5 mld. korun, čistička odpadních vod má být předražena o 3 mld. korun, 500 mil. má jít do fondu ODS a mají se rozdělit mezi dvě nějaké znepřátelené skupiny v této straně a 1 mld. konkrétně potřebuje pan Knetig vydělat, aby zajistil politickou budoucnost pana místopředsedy ODS Drobila.

Bod osm. Libor Michálek je vyhozen z funkce. Pan ministr to s laskavým posečkáním pana premiéra stihne. A poté je veřejně dehonestován premiérem této země. Ještě dnes ráno k mému velkému překvapení jsem si v rámci Studia 6 na ČT24 poslechl jiného vysokého funkcionáře ODS, pana místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku, který v této dehonestaci pokračoval. Prostě pro něho je postup pana Michálka naprosto nepřijatelný, stejně jak jsme si to dneska poslechli v případě pana premiéra.

Bod číslo devět. Jsou podána jakýmsi rakouským nebo českým občanem žijícím v Rakousku trestní oznámení, která se pravděpodobně vztahují i na premiéra této země a na ministra vnitra.

Bod deset je myslím mimořádně klíčový. A já bych poprosil pana premiéra, aby nám odpověděl na to, na co se zde ptal pan poslanec Tejc. A věřím, že na to odpověď dostaneme, že jsme se nedostali do stadia komunikace parlamentu s vládou, do stadia Leonida Brežněva, který přečte připravený statement a neodpovídá na otázky. Já bych skutečně chtěl vědět, s kým se tedy pan premiér setkal na oné utajené schůzce před schůzkou K9.

My víme, že se setkal s policejním prezidentem. To on říkal. Chci se zeptat, proč se s ním setkal, když on sám je předmětem pravděpodobně trestního oznámení, jak víme z médií. Proč se tedy setkal s policejním prezidentem? Jestli z něho chtěl vytěžit nějaké informace a jestli na to setkání byl skutečně pozván pouze policejní prezident, anebo i podřízený důstojník, který již je orgánem činným v trestním řízení. To je myslím informace velmi závažná.

Dneska jsme se dozvěděli, že pan poradce Knetig vydal prohlášení, že si všechno vymyslel, že vlastně přeháněl, že to byla jenom taková legrace a že nic z toho není pravda.

No, a závěrečná poznámka z celé této kauzy. Dnes servery Lidovky.cz a Novinky.cz, můžete se na to všichni podívat ve svých noteboocích, uvádějí svědectví starostů o praktikách na Státním fondu životního prostředí. Cituji: Podle Josefa Bartoňka, předsedy Sdružení místních samospráv, upozornili starostové na nekalé postupy ve Státním fondu životního prostředí už v říjnu, kdy vyjádřili nespokojenost s chováním zástupců Operačního programu životního prostředí, který fond spravuje. Jednalo se o zhruba o desítku starostů - upřesnil pro Lidové noviny Bartoněk. Ti si stěžovali na neprůhlednost hodnocení žádostí o poskytnutí dotací a zároveň tvrdili, že byli vyzváni k poskytnutí odměny členům řídícího výboru programu.

Tak teď nevím, jestli mám věřit panu Knetigovi, že si to všechno vymyslel, nebo jestli se jedná o systém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP