(19.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A poslední otázka, kterou bych chtěl položit panu premiérovi, když tady popisoval ty události: Pane premiére, to vám skutečně nepřipadalo divné, že si ředitel fondu životního prostředí jde stěžovat na Úřad vlády a neobrátí se na svého ministra? To jste, pane premiére, ani na chvíli neuvažoval o tom, jak je možné, že se neobrátí na svého nejvyššího nadřízeného a snaží se ho obejít tím, že kontaktuje vás a dožaduje se pomoci Bezpečnostní informační služby? Vždyť už přece v tom byl jasný signál toho, že tady něco není v pořádku. Že se tady dějí procesy, na které je potřeba reagovat, že není možné je ponechat, tak jak jsou. Ale jak se zdá, předsedovi vlády to nevadilo, prostě proto, že předseda vlády nezasáhl.

Dnes už se to nedá napravit, chyba se stala, ale je důležité, aby z této chyby premiér vyvodil odpovědnost, a vzhledem k tomu, že to byl předseda vlády, kdo řekl, že boj proti korupci bude klíčovou prioritou jeho vlády, tak by měl také rezignovat, protože on ve své činnosti ukázal, že boj proti korupci rozhodně není prioritou jeho vlády a že on osobně uplatňuje jiné priority. Záměr ODS, vztahy s místopředsedou Drobilem, udržení lidí z ODS na fondu životního prostředí a na Ministerstvu životního prostředí, to v říjnu a listopadu pro premiéra evidentně byly vyšší priority než na to, aby bojoval s korupcí, tak jak to sliboval občanům naposledy na billboardech před senátními a komunálními volbami.

To je realita a já bych chtěl skutečně velmi vážně požádat, aby nedocházelo ke zkreslování toho, co se zde událo. Je to několik dní. My si to tady všichni pamatujeme. A není možné připustit, aby nyní vláda v euforii z toho, že pan prezident tedy přispěchal a přinutil koaliční partnery k nějakému kompromisu, tak aby vláda v této euforii najednou začala tvrdit, že tady vlastně žádný skandál nebyl, že nikdo za nic nemůže, nikdo o ničem nevěděl, nikdo nemohl zasáhnout, nikdo nic ve vládě nemohl udělat a byl tady jenom jakýsi zoufalý pan Michálek, který obcházel jednotlivé úřady a snažil se upozornit na to, že se zde děje něco špatného.

A musím říci, že vrcholným momentem snahy popírat realitu, měnit ji, snahy vrtěti psem, je dnešní prohlášení pana Knetiga, které se objevilo v médiích, že se nic nestalo a že všechno, co pan Knetig sděloval řediteli fondu životního prostředí, že si vlastně vymyslel, že se snažil zvýšit svoji roli a váhu, na ministra že vlastně nikdy neměl žádný vliv a že to celé byla jenom smyšlenka z jeho strany. Myslím si, že tomu můžou věřit jenom lidé z PR oddělení ODS. Myslím si, že nikdo jiný prohlášení tohoto typu uvěřit nemůže. Ale i takováto prohlášení tady jsou. A je to součást snahy zakrýt to, co se ve skutečnosti ve státní správě stalo, co tady připustil předseda vlády Nečas, tak aby se rozptýlila pozornost, aby se tato vláda zbavila pozornosti.

Pokud jde o postoj strany Věcí veřejných, tak jak ho tady veřejně popsal Radek John, myslím si, že by bylo krásné tohle všechno natočit, co se tady odehrávalo v posledních měsících, a pustit to voličům Věcí veřejných někdy v dubnu, květnu letošního roku. Já myslím, že by to byl bestseller, že by na něj stály fronty v kinech, a obávám se, že všichni voliči Věcí veřejných, kteří by to viděli a v kinech to zhlédli, nikdo z nich už by Věci veřejné v květnových volbách nevolil. Škoda, že to lidé nevěděli před volbami, jakým způsobem se budete k vládě chovat a co všechno budete tolerovat na Ministerstvu obrany, na Ministerstvu životního prostředí, možná dokonce budete nadšeně hlasovat pro ekotendr, který jste slibovali před volbami, že zrušíte. To bude další zářný moment boje této vlády proti korupci, až se dohodnete na tom, že ekotendr bude vesele pokračovat dál. (Potlesk v části sálu)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní zde další přihláška, pan poslanec Vojtěch Filip má nyní slovo. Po něm pan poslanec Grebeníček.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, členové vlády, paní a pánové, v jednu chvíli jsem si připadal, že jsem na jiném jednání než na jednání podle § 85 zákona o jednacím řádu. Nerad bych, aby komedie, která tady začala vystoupením místopředsedy vlády a ministra vnitra, pokračovala. Chtěl bych vrátit jednání této sněmovny do normálních kolejí.

Víte, mě jako mladého začínajícího politika učil některé věci prof. Ivan Sviták. Vysvětlovali jsme si na jednom neslavném jednání bývalého Federálního shromáždění České a Slovenské Republiky rozdíl mezi demokracií a demokraturou. My jsme nepostoupili blíže k demokracii, ale jsme hluboko v demokratuře. Možná jsou tady instituce, ale to, co se od nich očekává, není splněno.

Pan premiér prohlásil, že stabilita vlády je důležitá věc. Vůbec nezpochybňuji tuto větu. Jen se ptám, jestli stabilita vlády je víc než její důvěryhodnost, a jsem přesvědčen, že ratingové agentury nestojí o stabilní vlády, které svým způsobem vedou ekonomiku do záhuby. Zato vlády, které mají důvěru občanů a občané za nimi stojí, dokonce jsem přesvědčen, že mají hodnotu u všech možných agentur mnohem vyšší než tzv. vlády stabilní. A v tomto ohledu mohu říct, že důvěru občanů jste dávno ztratili. Je jistě možné, že si svými 118 hlasy odhlasujete důvěru. To se nakonec stalo. Nebude to mít žádný vliv na to, jakým způsobem se bude pohybovat důvěra občanů České republiky. A jestli si některý z ministrů snad myslí, že přihlouplými poznámkami za mými zády mě dovede k tomu, že budu říkat něco podobného, co říkal pan místopředseda vlády, tak se hluboce mýlí.

Chtěl bych připomenout jednu věc. Víte, ono mimorozpočtové financování, o kterém se tady mluví, má úplně jiné světlo, které vrhá na jednotlivé kroky vlády v balíčku, který jste předložili.

Ano. Ministr vnitra a vláda obhajovali novelu zákona o politických stranách, ve kterém měly být sníženy příspěvky politickým stranám. Dobře. Tak se na to podívejme z pohledu poslední kauzy, o které tady hovoříme. Dobře, mimoparlamentní politické strany, které dostaly nad 3 %, dostanou jakýsi státní příspěvek, patřičně snížený, a budou živořit někde. Ostatní politické strany také dostanou snížený finanční příspěvek - a vy budete mít mimorozpočtové příjmy, nejasné dárce, bohaté sponzory, a ptám se, co jim za to nabídnete, jaká bude politika politických stran, které budou mít mimorozpočtové hospodaření. Bude to politika občanů České republiky? Bude to politika alespoň vašich členů? Nebo to bude politika těch sponzorů a těch toků mimorozpočtových peněz, které jste si přihráli do svých kapes? To je vážná otázka. To není otázka Vojtěcha Filipa na vás. To je otázka občanů této republiky. Jaké zájmy bude taková politická strana hájit? Jestli ještě bude mít svobodnou vůli svými poslanci, svými ministry realizovat potřeby občanů České republiky. Myslíte si, že vám někdo uvěří? Vážně si myslíte po těch sponzorských darech Ostroje Opava do pokladny TOP 09, tu ODS, tu Věcí veřejných a po vašem hlasování ve čtvrtek dopoledne o interpelaci, ve které ministr vlády nezajistil podle veřejného ochránce práv to, aby Česká republika nepřišla o zástavní práva? Myslíte si, že je to vůbec možné, aby vám v této souvislosti někdo ještě uvěřil, že hájíte zájmy České republiky, když je máte hájit jako ministři této vlády? Kdyby to bylo stanovisko Vojtěcha Filipa, tak si řeknete, říká to Filip, je to komunista, tomu nevěřte. Ale to říká veřejný ochránce práv České republiky, že na ministerstvu se odehrála věc, která připravila Českou republiku majetkově o jednu miliardu korun! Vy si vážně myslíte, že ti lidé vůbec nic nečtou? Vy si vážně myslíte, že takový postup je možný vůči občanům České republiky? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP