(12.40 hodin)

 

Poslankyně Ivana Řápková: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, ztotožňuji se s návrhem pana ministra Johna a též doporučuji, abychom kladně hlasovali o návrhu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď otevírám rozpravu a znovu požádám pana senátora Kladívka, aby se za Senát vyjádřil.

 

Senátor Tomáš Kladívko: Děkuji, pane předsedající. Budu velice stručný. Ty čtyři pozměňovací body k návrhu zákona o pobytu cizinců na území České republiky směřují ke dvěma problematikám.

První navrhuje v § 57 odst. 2 vypustit podpis žadatele. Je to navrácení do původní předlohy vládního návrhu zákona, který jste tady projednávali vy. Ostatní body směřují ke zdravotnímu pojištění. U bodů 2 a 4 se jedná opět o návrat do pozice vládního zákona, který jste tady projednávali a přijali k němu změny.

Třetí pozměňovací návrh pod bodem 3 je úplně nový a hovoří o tom, aby součástí cestovního zdravotního pojištění při pobytu nad 90 dnů bylo také pojištění pro léčení duševních poruch, tak aby i tato oblast byla u cizinců zahrnuta do pojištění a nedocházelo ke ztrátám ve zdravotnických zařízeních.

Děkuji vám za podporu těchto senátních návrhů.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo dál do rozpravy? Pan poslanec Bublan. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Bublan: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, jak zde bylo již řečeno, asi klíčovým bodem tohoto našeho hlasování bude § 180 písm. j) odst. 5. Tam se upravuje takzvané cestovní pojištění cizinců. Ono se to týká asi 100 tisíc cizinců, kteří u nás nemají trvalý pobyt a nejsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Netýká se to samozřejmě občanů Evropské unie.

Vedli jsme k tomu velkou diskusi a byli jsme možná i oslovováni různými pojišťovnami a hledali jsme nějaké optimální řešení. Domnívám se, že senátní verze je ještě optimálnější než to, co jsme zde vymysleli, protože při komplexním zdravotním pojištění se částka pro jednoho cizince z dosavadních asi 5 tis. ročně navýší asi na 30 tis. ročně. Pro takové ty rodiny s dětmi to bude částka docela nemožná, aby ji splnili, takže ti lidé budou potom bez pojištění a následky budou pro zdravotní zařízení ještě horší.

Současně se vylučují pojišťovny z tohoto pojištění, z komplexního pojištění, které nemají nasmlouván dostatečný počet zdravotních zařízení, takže je zde takový trošku kartel asi pěti největších pojišťoven, které se dohodly na tomto znění. A my jsme jim to tady odhlasovali.

Já bych se skutečně přimlouval za senátní verzi. Zdá se mi spravedlivější a lepší. A do budoucna bych se přimlouval - určitě bude zase nějaká novela cizineckého zákona, nebo tak jak bylo slibováno, bude komplexně nový zákon o pobytu cizinců - aby otázka zdravotního pojištění v tomto zákoně řešena nebyla. Ať je to řešeno v zákoně o zdravotním pojištění. V tom cizineckém zákoně může být pouze zmínka o tom, že cizinec je povinen předložit potvrzení o zdravotním pojištění. A jakým způsobem se to bude řešit, nechť řeší zákon, který se týká zdravotnictví, nikoliv Ministerstva vnitra, protože to činí velké problémy.

Přimlouvám se za senátní verzi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Kdo dál se hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou ruku, ani tu nemám přihlášku, tak to zřejmě znamená, že rozpravu ukončíme.

Budeme hlasovat. Myslím, že zagonguji. Jsou tady všichni. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4. K přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení, nejdříve senátní verzi: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 70/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 70/4."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 8, přihlášeno 192, pro hlasovalo 54, proti 97. Konstatuji, že jsme tedy návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Budeme hlasovat nyní znovu - podle § 97 odst. 5. Tady je k přijetí usnesení zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance. Je to nastaveno.

 

Budeme tedy hlasovat o tomto textu usnesení, který přednesu: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o azylu), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 70/3."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 9, přihlášeno 192, pro hlasovalo 109, proti 9. Konstatuji, že s návrhem zákona jsme vyslovili souhlas.

 

Zákon jsme přijali. Toto je poslední bod 11. schůze. Já tedy končím jednání této schůze a zároveň sděluji Sněmovně, že na základě dohody klubů 10. schůze Poslanecké sněmovny bude zahájena v 15 hodin.

 

(Schůze skončila ve 12.48 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP