(12.30 hodin)
(pokračuje Kladívko)

Je nutno zdůraznit, že pozměňovací návrh číslo 2 k tomuto návrhu zákona byl svým obsahem srovnatelný s pozměňovacími návrhy přijatými Senátem k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o některých dalších zákonech, tzv. krizový zákon.

Děkuji vám jménem Senátu za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Rozprava je otevřena. Teď jde o to, jestli se přihlásí někdo další tady ve sněmovně. Ještě jednou pan poslanec Klučka.

 

Poslanec Václav Klučka: Dámy a pánové, tady dochází k hlubokému omylu. Tady se nic nemění ze starého zákona. Prostě obce mají svůj odbor, který nazývají krizovým plánem a který platí jak ze samosprávy, tak z přeneseného výkonu státní správy z příspěvku, který dostávají.

Dámy a pánové, Hasičský záchranný sbor bude zpracovávat krizové plány. To jsou státní prostředky. To je stát, který figuruje tady v této věci. Já se obávám, že tady opravdu došlo k omylu, že si nerozumíme. Prosím, schvalme poslaneckou verzi.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Chlad.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Vážený pane předsedající, vládo, dámy a pánové, velice krátce. Připojuji se k panu ministrovi schválit zákon bez pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Laudát.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, aby to zaznělo zcela jasně. Já od odborné veřejnosti mám jasné signály, že v tomto se Senát mýlí, že ten výklad není dobře, a proto se připojuji k tomu, abychom prohlasovali původní návrh, tak jak odešel z Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Tak se nám to vyjasňuje. Je to všechno snad do rozpravy, takže můžeme rozpravu ukončit a přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Sněmovny. K přijetí následujícího usnesení, zagongujeme, je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 65/3, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 65/4."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 6, přihlášeno 189, pro hlasovalo 28, proti 138. Konstatuji tedy, že jsme návrh zákona ve znění schváleném Senátem nepřijali.

 

Budeme hlasovat znovu. Nyní podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Sněmovny. A teď prosím o klid, aby všichni věděli přesně, o co se jedná, protože při minulém hlasování se ukázalo, že to všem v první fázi úplně jasné nebylo. Teď prosím, abychom opravdu jsme vědomě udělali to, co chceme. K přijetí tohoto usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy 101 poslance. Už je to nastaveno.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona, kterým se mění zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve znění, ve kterém byl postoupen Senátu, podle sněmovního tisku 65/3."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento text usnesení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 7, přihlášeno 190, pro hlasovalo 155, proti nula. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas, tedy že jsme návrh zákona přijali.

 

Tím vlastně končím projednávání tohoto bodu, neb Sněmovna rozhodla. Pan poslanec Ohlídal.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, v předcházejícím hlasování jsem hlasoval proti senátnímu návrhu. Bohužel na sjetině mám ano. Jenom pro stenozáznam oznamuji tuto skutečnost, jinak hlasování nezpochybňuji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Děkuji panu senátorovi. Můžeme ukončit projednávání tohoto bodu a pokročit k dalšímu. To je

 

2.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců
na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 325/1999 Sb., o azylu a o změně zákona č. 283/1991 Sb.,
o Policii České republiky, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o azylu),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 70/3/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s návrhy pozměňovacími. Usnesení máme 70/4. Opět se tohoto zákona ujme senátor Tomáš Kladívko.

Prosím, aby se i nyní za navrhovatele k usnesení Senátu a návrhům Senátu vyjádřil místopředseda vlády a ministr Radek John. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, návrh zákona, kterým se mění zákon o pobytu cizinců na území České republiky, zákon o azylu, a další související zákony byl dne 8. prosince 2010 projednán Senátem a vrácen Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Vzhledem k tomu, že tento návrh zákona byl zde v Poslanecké sněmovně stejně jako předchozí návrh zákona projednáván v minulých týdnech a měsících, nebudu zde komentovat celý jeho obsah, ale rád bych zdůraznil to, že hlavním důvodem pro přijetí tohoto návrhu zákona je nutnost implementovat nové cizinecké právo Evropských společenství a Evropské unie do právního řádu České republiky, konkrétně transponovat tři směrnice a adaptovat právní řád České republiky na dvě přímo použitelná nařízení. Vedle toho je cílem plnit úkoly vyplývající z usnesení vlády, reflektovat soudní judikaturu a reagovat na poznatky, které se objevily v aplikační praxi.

To nejdůležitější, co bych chtěl zdůraznit: lhůta pro transpozici prvních ze směrnic uplyne již dne 24. prosince tohoto roku neboli za několik dní.

Pozměňovací návrhy jsou v příloze usnesení Senátu uvedeny ve čtyřech bodech. Se všemi pozměňovacími návrhy jsem již v Senátu vyslovil nesouhlas. Tři z těchto pozměňovacích návrhů Senátu, konkrétně pod body 2 až 4, se týkají cestovního zdravotního pojištění. Připomínám, že ohledně cestovního zdravotního pojištění byla při projednávání v Poslanecké sněmovně vedena velmi bouřlivá diskuse a že zde bylo uplatněno několik pozměňovacích návrhů, které se týkaly právě cestovního zdravotního pojištění. Mám tedy za to, že úprava cestovního zdravotního pojištění je výsledkem kompromisu nejen na vládní úrovni, tedy ministerstva vnitra, financí, zdravotnictví, zahraničních věcí, školství, ale hlavně zde, v Poslanecké sněmovně.

Dovoluji si vás tedy požádat o podporu návrhu zákona ve znění, ve kterém jste jej vy schválili a postoupili Senátu. Situace, že by nebyl přijat tento návrh zákona, by přinesla velmi závažné důsledky. V takovém případě by se totiž mimo jiné Česká republika reálně vystavila hrozbě sankčního řízení za porušení unijního práva. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo úvodní slovo pana ministra. Teď se zeptám paní zpravodajky poslankyně výboru pro obranu a bezpečnost Ivany Řápkové, jestli chce vystoupit k tomuto návrhu Senátu? Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP