(11.10 hodin)
(pokračuje Němcová)

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

66.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Švýcarskou konfederací
o předávání a přebírání osob pobývajících neoprávněně na jejich území,
podepsaná dne 17. září 2009 v Praze
/sněmovní tisk 50/ - druhé čtení

Opět požádám místopředsedu vlády a ministra vnitra Radka Johna o úvodní slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám návrh na ratifikaci tzv. readmisní smlouvy se Švýcarskou konfederací. Smluvní dokumenty tohoto typu jsou jedním z důležitých nástrojů boje proti nelegální migraci. Cílem předkládané smlouvy je poskytnout základní právní rámec pro spolupráci České republiky a Švýcarské konfederace při předávání a přebírání nelegálně pobývajících občanů těchto států, občanů třetích států a osob bez státní příslušnosti.

Smlouva zakotvuje podmínky pro vznik závazku osobu převzít, náležitosti a způsob podání a vyřizování žádosti o převzetí osoby a samotnou realizaci předání. Zároveň smlouva obsahuje i úpravu spolupráce při průvozu osob přes území smluvních stran do cílového státu. Standardně je upravena ochrana osobních údajů a hrazení nákladů spojených s prováděním smlouvy. Iniciativa ke sjednání smlouvy vzešla ze švýcarské strany. Švýcarská konfederace usiluje o sjednání obdobných smluvních dokumentů se všemi státy Evropské unie.

Smlouva vyžaduje souhlas Parlamentu České republiky a ratifikaci prezidentem republiky, neboť jde o mezinárodní smlouvu upravující práva a povinnosti osob a zakotvuje úpravu vyhrazenou zákonu.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane ministře. Prosím zpravodajku zahraničního výboru paní poslankyni Gabrielu Peckovou, aby odůvodnila usnesení výboru. Toto usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 50/1. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, pan ministr mi velmi usnadnil moji úlohu, takže já jenom doplním, že zahraniční výbor tuto readmisní smlouvu projednal na své 5. schůzi dne 13. října 2010 a doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci smlouvy mezi Českou republikou a Švýcarskou konfederací o předávání a přebírání osob pobývajících neoprávněně na jejich území, podepsané dne 17. září 2009 v Praze."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, paní poslankyně. Otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo do ní hlásí, neb písemná přihláška mi nebyla žádná doručena. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Přikročíme k hlasování o usnesení, které navrhl zahraniční výbor.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 214. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 214. Přítomno 110, pro 96, proti nikdo. Konstatuji že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Končím tím projednávání bodu 66, sněmovního tisku 50.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

72.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou,
kterou se mění a doplňuje Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou
o společných státních hranicích ze dne 4. ledna 1996,
podepsaná dne 13. května 2010 v Bratislavě
/sněmovní tisk 59/ - druhé čtení

Opět uvede tuto smlouvu, tento návrh, místopředseda vlády a ministr vnitra Radek John. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, účelem smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, kterou se mění a doplňuje Smlouva mezi Českou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích, je především změna charakteru státních hranic na hraničních vodních tocích z dosavadního pohyblivého na nepohyblivý.

V současné době se v některých úsecích státní hranice přizpůsobují drobným změnám polohy koryt hraničních vodních toků. V případě větších změn polohy koryta je nezbytné buď vrátit koryto do původní polohy, nebo změnit průběh státních hranic na základě mezinárodní smlouvy a navazujícího ústavního zákona. Předkládaná smlouva stanoví státní hranice téměř po celé délce jako nepohyblivé. Výjimkou je prozatím zhruba 60metrový úsek přiléhající k pohyblivému bodu styku státních hranic České republiky, Slovenské republiky a Rakouské republiky. Tento úsek bude až do dosažení dohody s rakouskou stranou pohyblivý. Rakouské straně byl již předložen společný česko-slovenský návrh příslušné trojstranné mezinárodní smlouvy.

Důvodem pro změnu charakteru státních hranic je zejména zintenzivnění ochrany životního prostředí. Odpadnou ekologicky nešetrné zásahy do přirozené polohy a podoby koryt vodních toků. Dále snaha o stabilizaci majetkoprávních vztahů k pozemkům přiléhajícím ke státním hranicím a ulehčení práce katastrálních úřadů. Současná smlouva umožní zjednodušení způsobu stanovení průběhu státních hranic pomocí tzv. nevyznačených lomových bodů hraniční čáry a zjednodušení jejich vyznačení v terénu díky možnosti jejich dočasného vyznačení signalizačními zařízeními.

Součástí smlouvy je nové hraniční dokumentární dílo, ve kterém je zaznamenán průběh státních hranic a které nahradí stávající přílohu Smlouvy mezi Českou a Slovenskou republikou o společných státních hranicích. Je třeba zdůraznit, že na základě smlouvy nedojde ke změně průběhu státních hranic se Slovenskou republikou. Průběh státních hranic bude fixován ve stavu, v jakém byl k 25. červenci roku 1997.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám,pane ministře. Zpravodajkou zahraničního výboru je paní poslankyně Lenka Andrýsová. Odůvodní usnesení výboru. Toto usnesení nám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 59/1. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Paní předsedkyně, dámy a pánové, náš výbor projednal tuto smlouvu 13. 10. 2010. Doporučujeme Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, kterou se mění a doplňuje Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou o společných státních hranicích ze dne 4. ledna 1996, podepsaná dne 13. května 2010 v Bratislavě."

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám. Otevírám rozpravu. Nemám do ní písemnou přihlášku. Hlásí se prosím někdo? Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o návrhu tak, jak je obsažen v usnesení zahraničního výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 215. Kdo je pro tento návrh usnesení? Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 215. Přítomno 112, pro 93, proti nikdo. Konstatuji tedy, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím jsme se vyrovnali s bodem 72, sněmovním tiskem 59, a já zahajuji projednávání bodu číslo

 

73.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Republiky Makedonie o spolupráci v boji proti trestné činnosti,
podepsaná dne 9. února 2010 v Praze
/sněmovní tisk 60/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo místopředsedu vlády ministra vnitra Radka Johna. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, účelem Dohody mezi vládou České republiky a vládou Republiky Makedonie o spolupráci v boji proti trestné činnosti, která byla podepsána 9. února roku 2010 v Praze, je poskytnout policejním a celním orgánům obou států potřebný právní rámec pro efektivní spolupráci v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti, stanovit základní pravidla pro jejich přímé kontakty a zásady nakládání s předávanými informacemi.

V současné době není spolupráce českých a makedonských policejních orgánů na bilaterální úrovni upravena. Region západního Balkánu je přitom z hlediska potřeb spolupráce orgánů příslušných k boji s trestnou činností velmi významný a sjednání smluv o policejní spolupráci se zeměmi tohoto regionu je v současné době jednou z priorit Ministerstva vnitra v mezinárodně smluvní oblasti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP