(9.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Kdo to je, ten Ivan, který se má starat o mimorozpočtové zásobování ODS penězi? Odpovězte mi na to, pane premiére! To snad máme právo vědět! Když v této Sněmovně hlasujeme snížení příspěvku politickým stranám, když se tady tedy všichni uskromňujeme a musíme hospodařit s méně, tak vy si chcete shánět peníze jiným způsobem! To je přece legitimní otázka po tom, co jsme slyšeli. Je pan ministr Drobil ten, který má na starosti zajišťování peněz pro financování? Ano, my se jako strana uskromňujeme, sociální demokracie, víme, že musíme hospodařit s menšími penězi, a vy si sháníte půlmiliardu, protože jste zrovna vládní strana! Tohle je normální politická soutěž? S tím se máme dneska spokojit? To tady máme mlčet?

Říkáte: Soustřeďme se na státní rozpočet. Máme dneska vážné téma. Zřejmě nekažte nám naše kruhy.

Já jsem ráno procházel mezi hasiči do Sněmovny, kteří tam křičí. Já si myslím, že to jsou lidé, kteří si své peníze zaslouží. Vy na nich škudlíte a teď nám budete předkládat rozpočet, ve kterém chcete ušetřit 30, 40 mld., na státních zaměstnancích tuším 11,5 mld! Takhle chcete šetřit veřejné peníze a zároveň nám říkáte: toho si nevšímejte, nějakých pár miliard. Přece analýzy říkají, že v této zemi na veřejných zakázkách uniká nějakých 40 mld. korun. Kdybyste v tomhle dokázali udělat pořádek, tak máte peníze na úspory, o kterých říkáte, že jsou nutné.

Místo toho, abyste tedy věc korupce vzali vážně, tak to tady, pane premiére, bagatelizujete a říkáte, ať vás nerušíme od práce a schvalování státního rozpočtu. Dokonce pan ministr Kalousek řekl, že to nesouvisí, že to nemá souvislost. To jsou opravdu asi jiné peníze. Ty peníze, které se tady kradou, jsou jiné než peníze, ze kterých se pak berou peníze státním zaměstnancům.

Jak můžete mít tolik drzosti! Jak můžete mít vůbec tolik pokrytectví, že nám řeknete, že tady máme mlčet! Jestli to je tak, jak říkáte, každý si vezmeme svou špínu a nekritizujme se navzájem, tak se rovnou rozejděme. To nás přece lidé zákonitě v této zemi musí roznést, jestli takhle budeme mluvit a takhle se budeme chovat. Už tam dneska křičí hasiči před Sněmovnou. A vy tady klidně řeknete: nechte to plavat. Vždyť bych se styděl, kdybych řekl, že mi tohle nevadí! Tyhle výroky pana ministr Drobila ho naprosto diskvalifikují jako vysokého úředníka státu. A vy, jestli myslíte svou funkci premiéra vážně, tak ho musíte okamžitě odvolat. A jestli to neuděláte, tak odstupte sám! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále vystoupí pan ministr vnitra Radek John. (V sále je neklid.)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Poslouchám, co bylo řečeno, a je mi opravdu špatně. (Veselost v levé části sálu.) Tady se říká: všude se krade. Já musím říci, že nechci žít ve státě, kde se všude krade. Nechtěl bych být poslancem v Poslanecké sněmovně, pokud se všude krade, a nechtěl bych být ve vládě, pokud se všude krade. Jediné, co musíme udělat, je vyšetřit všechno, kde se krade, a zabránit tomu.

A dobrá zpráva na tomto, co se stalo, je, že obyvatelé této země už si nenechají házet špínu na hlavu. Už se prostě ozvou. Já vyzývám všechny lidi, kteří jsou svědky jakékoliv korupce, kteří mají jakékoliv podezření (veselost poslanců ČSSD), ať se obrátí na policii. (V sále je veliký hluk.) A pozor - nechte mě to dopovědět. Nechte mě to dopovědět.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Prosím o klid!

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Radek John: Nechte mě to dopovědět. A současně musíme garantovat, že ta policie nezávisle věci vyšetří. V této chvíli se tento člověk bál obrátit na policii, protože nevěděl, jestli bude nezávislé vyšetření. A řešíme to přes novináře. V této chvíli každý, kdo má podezření na korupci, se bojí, že to nebude správně vyšetřeno, a proto to děláme přes noviny. Pojďme se dobrat stavu, kdy dáme jasné signály: ano, policie nezávislá, ano, nejsou žádné zásahy.

To, co slyšíme, je děsivé. A jediné, co můžeme udělat, je jednání o tom, jak zajistit, aby do policie nikdo neintervenoval. To znamená nezávislý policejní prezident, nezávislý management nespojený s některými jmény, která tady padají. A potom vyzveme občany: "Vážení občané, oznamte všechny věci, které víte o korupci, a pokud to policie nevyšetří, jděte za Jankem Kroupou, ať napíše, že policie selhala." Ale dejme policii šanci a pojďme garantovat nezávislou policii. To je dneska to nejdůležitější, co můžeme v této zemi udělat!

Protože - já se musím omluvit hasičům a policistům. Brát jim peníze, a pak mít tady kauzy, že někde mizí miliardy na nějaké soukromé financování něčeho, je nehorázné! (Potlesk poslanců KSČM, ČSSD a VV.)

Můj návrh je, že strany se musí koaličně sejít a garantovat, všechny strany vládní koalice, že nebudou zasahovat do policie, a musíme se opravdu domluvit, jak v této zemi vyčistit klima. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM, ČSSD a VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Kolegyně a kolegové, jakkoliv chápu emoce, které tu vládnou, tak prosím, abychom alespoň trošku dodrželi hladinu, která nám umožní dále mluvit. Přečtu pořadí přihlášených: Karolína Peake, Zaorálek, Kováčik. Všem se omlouvám, že bez titulů.

 

Poslankyně Karolína Peake: Dámy a pánové, pane premiére, vážená paní předsedkyně, vážená paní předsedající, situace, která zde nastala, není vážná pouze pro ministra životního prostředí, není vážná pro premiéra této vlády, je vážná pro celou vládu a pro všechny tři koaliční strany. Pokud chceme dostát protikorupčnímu krédu této vlády, musíme postupovat razantně. Klub Věcí veřejných požaduje svolání K9, pokud možno ještě na dnešní den. (Potlesk poslanců VV.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Dále vystoupí pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych se chtěl přes řídícího obrátit na pana ministra Johna a chtěl bych ho upozornit, že jeho 57bodový program boje proti korupci dostal 58. bod a on si toho zřejmě nevšiml, a ten 58. bod, to doporučení, zní, jak ho říká pan ministr Drobil: "Pokud se dostanete k nějakým důkazům nebo informacím o korupci, tak je rychle zničte." Ale pokud to neuděláte a jste ten trouba, že s tím někam jdete, tak vás vyhodí z práce. To je whistleblowing počesku! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dále vystoupí pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Tak na to, kolegyně a kolegové, koukám na vlastní oči (veselost zleva) a přestávám jim věřit. Jako bychom tu měli dát průchod praktikám, které koneckonců vedou k té průšvihové situaci, ve které jsme. Ano, já rozumím tomu, že na jedné straně potřebujeme novináře jako hlídací psy zákonnosti, demokracie, pořádku a nevím, čeho všeho si ještě vymyslíme, abychom to odůvodnili. Ale mně připadá, že tady, a vláda už je u moci docela dlouho na to, aby svůj takzvaný protikorupční étos dokázala oplodnit i nějakým konkrétním činem, tady pořád jako by byl strach jít na policii, tady pořád jako kdyby novináři byli ti, kteří, pardon, omlouvám se novinářům, někteří novináři byli ti, kteří mají určovat, co je zde správné, co je zde morální, co se vyšetří, co se nevyšetří, co půjde na světlo světa a co vlastním očím národa zůstane skryto.

Pojďme už okamžitě od toho pryč. Ale vidím, že to prostě nezvládne nějaká K9, že to prostě nezvládne jenom pouhá výměna ministra na tom či onom postu, že to prostě je třeba vzít skutečně za úplně jiný konec. A já mám obavy, že hlasy, které čím dál tím častěji slyším u občanů, zejména u těch, kteří mají čím dál tím výše do žlabu díky politice této vlády, že to budeme muset zkusit znovu a s jinou vládou.

Poslanecký klub KSČM bude, pokud se velmi rychle nevyšetří tato - neříkám nepříjemnost, tato aféra, tato megaaféra, jak vypadá, na každé schůzi Poslanecké sněmovny požadovat odstoupení celé vlády České republiky. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP