(16.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Dovolte mi, abych tedy teď omluvil ještě z důvodu neodkladných pracovních povinností pana ministra Johna, který se dnes od 17. hodiny omlouvá z jednání Sněmovny. Tak.

A teď prosím paní místopředsedkyni.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat následujícím bodem našeho dnešního programu a tím je

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb.,
o výkonu povolání autorizovaných architektů
a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků
činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 183/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Bylo navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvním čtení, ovšem mám zde veto padesáti poslanců.

Nyní prosím, aby z pověření vlády předložený návrh uvedl ministr pro místní rozvoj pan Kamil Jankovský. Prosím.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Kamil Jankovský Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tohle je poněkud lehčí materiál.

Předložený návrh novely zákona č. 360/1992 Sb.,, o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, v platném znění, byl zpracován na základě usnesení vlády číslo 411/2009, kterým vláda uložila ministrům spravedlnosti, financí, pro místní rozvoj a ministryni zdravotnictví vypracovat a vládě předložit návrh legislativních opatření ke zkvalitnění státního dohledu nad činností profesních komor.

Navrhovaná novela zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, v platném znění, základní koncepci tohoto zákona nemění, pouze posiluje kontrolní vliv státu prostřednictvím účasti jeho zástupců v Autorizační radě České komory architektů a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, tedy orgánu, který má komplexní a zásadní vliv na dodržování zákonnosti a kvality při udělování autorizace k výkonu odborných činností ve výstavbě. Navíc opravňuje členy Autorizační rady účastnit se průběhu autorizačních zkoušek a ukládá komorám písemně sdělovat členům Autorizační rady den, místo a čas konání zkoušek. (V jednacím sále je opravdu značný hluk.) Při volbě řešení byl respektován především princip jeho přiměřenosti k povaze a závažnosti daného problému, respektive k riziku ohrožení veřejného zájmu v případě zachování stávajícího stavu.

Návrh zákona je v souladu s českým právním řádem a je plně slučitelný s právem EU.

Navrhovaná úprava nemá dopady na obyvatelstvo, podnikatelskou sféru a nevyžaduje požadavky na finanční prostředky z veřejných rozpočtů, protože náklady na činnost komor jsou kryty z jejich příjmů především členskými poplatky a veškeré funkce v orgánech těchto komor jsou čestné.

To je za mne asi v tuto chvíli vše. Je to skutečně technická novela, která upravuje způsob zastoupení v těchto orgánech a jejich další činnost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Dřív než dám slovo panu zpravodaji, kterým je pan poslanec Václav Horáček, tak bych vás chtěla všechny požádat o to, abyste se pokud možno ztišili. Myslím to úplně na všechny včetně předsedů poslaneckých klubů. Prosím, respektujme své kolegy. Děkuji pěkně.

Pan zpravodaj má slovo.

 

Poslanec Václav Horáček: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo.

Dámy a pánové, pan ministr Jankovský zde podrobně popsal vládní návrh, kterým se mění zákon číslo 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů.

Vzhledem k jednoduchosti a malému rozsahu navrhované právní úpravy jsme mysleli, že budeme jednat podle § 90 odstavce 2. Protože bylo uplatněno právo veta, tak budu navrhovat, aby bylo propuštěno do druhého čtení, zkrácení lhůty na 50 dní a přikázání k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně, pane zpravodaji. Požádám vás, abyste poté, až otevřu obecnou rozpravu, své návrhy ještě jednou přednesl.

Nyní tedy tuto obecnou rozpravu otevírám a ptám se, kdo se do ní hlásí. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Petrů: Dámy a pánové, vážená paní místopředsedkyně, chtěl bych pouze krátce zdůvodnit uplatnění veta proti projednání změny zákona číslo 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve zrychleném řízení podle § 90.

Tímto materiálem se mění § 29 citovaného zákona a umožňuje ministrovi pro místní rozvoj jmenovat na dobu tří let členy jak Autorizační rady České komory architektů, tak Autorizační rady České komory inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Zároveň dává ministrovi pro místní rozvoj pravomoc odvolávat členy autorizačních rad. V předloženém zdůvodnění vládního návrhu se na jedné straně hovoří o dvou variantách řešení a je konstatováno, že legislativní opatření bylo konzultováno se zástupci dotčených komor a komory považují za nejvhodnější takzvanou nulovou variantu. Na straně druhé je v předloženém materiálu prezentováno stanovisko Ministerstva pro místní rozvoj takové, že nulová varianta nepřipadá v úvahu. Tento poměrně silný nesoulad si jistě zaslouží časový prostor k řádnému projednání ve výboru. Proto podal poslanecký klub veto proti zrychlenému projednávání. Tolik pro vysvětlenou.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji pěkně. Kdo dál se hlásí do obecné rozpravy? Mohl by možná pan zpravodaj, který avizoval určité návrhy již ve své zpravodajské zprávě.

 

Poslanec Václav Horáček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vzhledem k tomu, co tady bylo řečeno, navrhuji propuštění do druhého čtení, zkrácení lhůty na 50 dnů a přikázání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Já si jenom ověřím - zkrácení lhůty na 50 dní, ano? Děkuji pěkně. (Ano.) Zkrácení lhůty na 50dní. Rozumíme si naprosto přesně.

Já se podívám po sále, zda se hlásí někdo z místa ještě do obecné rozpravy. Nikoho nevidím. Tuto obecnou rozpravu končím.

Ptám se pana ministra a pana zpravodaje, zda si ještě přejí vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak. Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Nejdříve se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání.

 

Organizační výbor a taktéž pan zpravodaj navrhli přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Já se vás chci zeptat, zda někdo chce navrhnout ještě jiný výbor, který by se tímto tiskem z rozhodnutí Sněmovny měl zabývat. Žádný jiný návrh nevidím, proto budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru, o tom, že tento tisk projedná výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Zahajuji hlasování a žádám ty, kteří tento návrh podporují, aby stiskli tlačítko ano. Kdo je proti?

Hlasování číslo 47. Z přihlášených 154 poslanců pro 111, proti žádný. Tento návrh byl přijat.

 

Další návrh, o kterém hlasováním rozhodneme, je návrh na zkrácení lhůty k projednávání na 50 dní.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje tento návrh, nechť stiskne tlačítko ano. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování číslo 48 z počtu přihlášených 154 poslanců pro 89, proti žádný. I tento návrh byl přijat.

 

Mohu konstatovat, že návrh tohoto zákona byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, lhůta pro jeho projednání byla zkrácena na 50 dní. Děkuji panu předkladateli a panu zpravodaji a končím projednávání tohoto tisku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP