(9.10 hodin)

 

Poslanec Petr Gazdík: Prosím o zařazení po pevně zařazených bodech dnes.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dnes po pevně zařazených bodech. O tomto návrhu zahajuji hlasování pořadové číslo 34. Rozhodneme teď. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 34. Přítomno 156, pro 91, proti 11. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní pan kolega Tejc, který navrhuje zařazení nového bodu změny v orgánech Poslanecké sněmovny, a to zařadit do bloku voleb.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 35. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 35. Přítomno 158, pro 133, proti 4. Návrh byl přijat.

 

A nyní poslední z vznesených návrhů, je to návrh pana poslance Svobody. Ten navrhuje zařadit body 29, tisk 47, bod 37, tisk 138, bod 42, tisk 33, po třetím čtení státního rozpočtu, tedy příští středu. Upozorňuji pana kolegu, že jsou tam již čtyři pevně zařazené body, které souvisejí se státním rozpočtem. Proto vám navrhuji, aby vaše body byly body číslo pět, šest a sedm. Souhlasíte? Dobře.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 36. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 36. Přítomno 160, pro 107, proti 3. Také tento návrh jsme schválili.

 

Oznamuji vám, že pan poslanec Černý má náhradní kartu číslo 11.

Vypořádali jsme se se všemi návrhy, které se týkaly změny pořadu schůze.

Pan poslanec Vidím, předseda volební komise, má nyní slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna zařadila do pořadu schůze bod změny v orgánech Poslanecké sněmovny, vyhlašuji lhůtu pro podávání návrhů do tohoto bodu, a to do úterka 14. prosince do 19 hodin s tím, že tento bod nebude moci být projednáván v tom volebním bloku ve středu, ale nejdříve ve čtvrtek. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče.

Oznamuji, že náhradní kartu číslo 2 má pan kolega Jeroným Tejc pro dnešní den. A to jsou snad všechna upozornění, která měla zaznít, a my se budeme nyní věnovat schválenému pořadu schůze.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

1.
Vládní návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2011
/sněmovní tisk 102/ - druhé čtení

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr financí Miroslav Kalousek a já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Já jsem poměrně obsáhle uvedl návrh státního rozpočtu v prvém čtení a přišlo by mi jako mrhání vaším časem, kdybych teď trochu jinými slovy a v trochu jiné struktuře tuto materii představoval podruhé.

Chtěl bych poděkovat všem gesčním výborům za projednání jejich kapitol. Chtěl bych poděkovat rozpočtovému výboru.

Samozřejmě předpokládám, že i dnes padnou některé pozměňující návrhy, kterými ten či onen poslanec bude chtít pozměnit tu či onu prioritu. Až na výjimky ke všem těmto návrhům, jistě dobře míněným, si dovolím říct jednu obecnou větu: Kde nic není, ani smrt nebere. Nicméně suverénem jste vy. Vy budete ve třetím čtení rozhodovat o rozpočtových prioritách, neboť to je vrcholná, suverénní pravomoc Poslanecké sněmovny. Zdůrazňuji Poslanecké sněmovny, protože se jedná o zákon pouze de iure, nikoliv de facto. De facto je zákon o státním rozpočtu exekutivní normou, nicméně tak důležitou exekutivní normou, že je povýšen na zákon, který schvaluje Poslanecká sněmovna. A proto ho schvaluje jenom Poslanecká sněmovna, neboť vláda, jejíž je to norma, se odpovídá pouze Poslanecké sněmovně.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane ministře, že vás přerušuji.

Dámy a pánové, já vás důrazně všechny žádám, abyste zasedli do svých lavic, věnovali pozornost úvodnímu slovu ministra financí. Cokoliv, co potřebujete řešit, řešte mimo tento sál, pokud nehodláte sledovat toto úvodní slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, paní předsedkyně.

Chtěl jsem pouze dodat, že vláda se zpovídá pouze Poslanecké sněmovně, nikoliv Parlamentu jako celku, a proto návrh o státním rozpočtu, který je de facto exekutivní normou povýšenou na zákon, schvaluje pouze Poslanecká sněmovna, nikoliv Parlament jako celek. A proto jste pouze vy tím suverénem, který teď bude navrhovat některé změny, před kterými logicky obecně varuji, neb jsem vázán hájit vládní návrh, a pak o nich budete také hlasovat.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi.

Návrh byl rozhodnutím předsedkyně Poslanecké sněmovny přikázán k projednání rozpočtovému výboru, jehož usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 102/2. Prosím nyní o slovo zpravodaje tohoto výboru pana poslance Pavla Suchánka.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo a dobrý den. Já bych chtěl jen požádat všechny předkladatele pozměňovacích návrhů, kteří vystoupí u tohoto pultíku, aby všechny svoje návrhy, i ty, co byly rozdány do lavic, dávali potom mně, abychom je mohli shromažďovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to bylo slovo zpravodaje výboru.

K předloženému návrhu zákona otvírám nyní podrobnou... otvírám nyní obecnou rozpravu. Do obecné rozpravy mám dvě přihlášky. První přihlášku podal pan poslanec Stanislav Grospič, druhou pan kolega Jiří Paroubek. Doufám, že nebylo nějakého omylu, tady v tom úvodním zmatku jste mi sem nosili přihlášky. Já jsem se je snažila řadit tak, jak jste je přinášeli, takže doufám, že do obecné rozpravy se nikdo jiný kromě dvou jmenovaných pánů nehlásí.

Pokud tomu tak je, prosím nyní o úvodní slovo k úvodní rozpravě pana poslance Stanislava Grospiče. (Jmenovaný nereaguje. Krátká odmlka.)

Dámy a pánové, ještě si musíme upřesnit podle jednacího řádu, jak může probíhat druhé čtení zákona o státním rozpočtu. Uvedl zákon navrhovatel, po něm vystoupil zpravodaj rozpočtového výboru. A teď podle § 105 odstavec 2 se o návrhu zákona o státním rozpočtu a usnesení - a usnesení rozpočtového výboru k němu koná podrobná rozprava. Předkládají se pozměňovací, popřípadě jiné návrhy, které potom budou předány atd. Před třetím čtením vytisknuty a předány všem poslancům.

Čili podrobná rozprava. Podrobná rozprava. Pokud tedy se s tím mám vyrovnat v tuto chvíli, tak vám navrhuji, že bychom začali těmi přihláškami, které byly podány do podrobné rozpravy.

První z nich je přihláška od pana poslance Miroslava Opálky. Teď ale ještě před vaším vystoupením, pane poslanče, předseda vlády požádal o slovo.

Prosím, pane premiére. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP