(14.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Dostat do nemocnic, dostat do ordinací. Protože k čemu nám je ležících 14 miliard na účtu zaměstnaneckých pojišťoven, když zbytek systému se topí v dluzích a v problémech? A ten systém se začíná topit v dluzích. V dluzích se dnes topí prakticky všechny nemocnice. Do deficitu se nám začíná propadat Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Tady je vidět porucha v řízení systému. A já jsem nezaznamenal, že by vláda měla nějaký plán - a ono to není nic složitého, recept existuje a je docela jednoduchý - jak mobilizovat těchto zbytečně zakonzervovaných 14 miliard a postupně třeba během dvou let je dostat skutečně k pacientům, kteří jsou skutečně nemocní. Co máme ze 14 miliard, které leží bez užitku na účtech zdravotních pojišťoven, když se nám celý systém zdravotnictví propadá ve dluhu?

Dámy a pánové, chtěli bychom také vést s vládou debatu, proč se nezabývá zvýšením pořádku v lékové politice a v politice nákupu zdravotnického materiálu. Jestli si to dobře pamatuji, tak za léky utrácíme dnes někde kolem 80 až 90 miliard ročně. Neuvěřitelný nárůst! Opět často zcela zbytečně. A stále náklady na léky každoročně rostou nějakých 8 až 10 %. Totéž se týká zdravotnického materiálu. Já jsem nezaznamenal, bohužel, bohužel, že by vláda s kýmkoliv debatovala o tom, že má plán, má recept, jak udělat pořádek třeba v lékové politice, kde se bez problémů dá v příštím roce také uspořit nemalá finanční částka.

V neposlední řadě, kdyby tyto věci nestačily, tedy snížení provozních nákladů pojišťoven, transformace zbytečně ležících 14 miliard do zdravotnického systému, pořádek v lékové politice a ve zdravotnickém materiálu, tak můžeme debatovat i o tom, co může udělat stát vůči svým pojištěncům, za které platí málo. Ale možná ani to by nebylo potřeba, kdybychom realizovali ty první dva nebo první tři kroky, o kterých jsem tady mluvil.

O tom všem bychom rádi mluvili s vládou. My bychom skutečně chtěli tady slyšet, jak vláda chce čelit odchodům lékařů, co s tím udělá. Ona se nemůže tvářit jako dnes, že problém neexistuje nebo že třeba odejde jen málo lékařů nebo třeba že jich odejde hodně, ale ono to nějak dopadne. Čili já bych skutečně žádal tuto Poslaneckou sněmovnu, aby podpořila můj návrh a zítra jsme měli čas o těchto zásadních klíčových věcech vést debatu s ministrem zdravotnictví a s premiérem. Situaci považuji za velice vážnou. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A teď bych požádal pana poslance Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, paní a pánové, podstatně kratší a stručnější vystoupení. Chci požádat velectěnou Poslaneckou sněmovnu o pevné zařazení čtyř bodů, a to bodů, které jsou v našem pořadu schůze uvedeny pod pořadovými čísly 113 až 117, pro jistotu přečtu čísla sněmovních tisků: 10, 13, 95, 96 a 121. A chtěl bych Sněmovnu požádat o pevné zařazení těchto bodů, jedná se o soubor zpráv a informací, na pátek 10. prosince jako prvních pět bodů po již pevně zařazených bodech. Zdůvodňuji tento svůj návrh přítomností předkladatele, kterým je ministr obrany. Děkuji pěkně.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže pátek 10. prosince po pevně zařazených bodech. Body jsou to 113 až 117. Dobrá.

Pan poslanec Vladislav Vilímec, připraví se Zdeňka Horníková.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolím si předložit návrh na pevné zařazení bodů. Navrhuji pevně zařadit body 12, sněmovní tisk 101, a bod 13, sněmovní tisk 154, na úterý 14. 12. 2010 po bodech již pevně zařazených, čili navržených organizačním výborem k pevnému zařazení, pokud jsem dobře počítal, jako body 13 a 14 pořadu úterního jednání.

Důvodem mého návrhu je vyčkat projednání vládního návrhu zákona o platech ústavních činitelů, jedná se o tisk 133, který je ve druhém čtení, a teprve poté se vyrovnat s dalšími tisky, 101 a 154, týkajícími se téhož zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Teď prosím paní poslankyni Zdeňku Horníkovou.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Hezké odpoledne, pane předsedající, dámy a pánové, já k vám teď předstupuji s prosbou o předřazení bodu číslo 21, sněmovní tisk číslo 188, a žádám pana předsedajícího, zda by bylo možné tento tisk zařadit pevně jako první bod ve středu po projednání druhého čtení státního rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, vy říkáte ve středu teď? (Poslankyně Horníková souhlasí, že tento týden.) Ale tam už máme pevně zařazované body.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: V tom případě upřesním - po již pevně zařazených bodech. Děkuji pěkně.

Dovolte mi, dámy a pánové, abych vám velmi krátce vysvětlila, proč vás žádám o zařazení tohoto bodu. Jedná se o novelu občanského zákoníku, který řeší problematiku nájemného. Ti z vás, kteří seděli v Poslanecké sněmovně, ale i ti, kteří se dívali doma na televizi, zřejmě zjistili, že 31. prosince t. r. končí zvláštní předpis, tj. zákon číslo 107, který Poslanecká sněmovna přijala v roce 2006. Tímto zvláštním předpisem tehdy Poslanecká sněmovna pravila: Dáváme pravidla pro zvyšování nájemného. Tento předpis končí 31. prosince 2010. Po této lhůtě již není žádný právní předpis, který by nadále upravoval výši nájemného. My jsme již tehdy měli připomínky k tomu, že de facto zakonzervujeme výši nájemného od 1. 1. 2011, de facto nastavíme znovu regulaci a hlavně vystavíme jak vlastníky, tak nájemníky do velmi nepříjemné situace, jak zvýšit, příp. snížit stávající nájemné, protože žádný právní předpis v tuto chvíli nebude platit. My jsme prodloužili lhůtu zákona 107 pouze pro velká krajská města a města kolem nebo nad 10 000 obyvatel ve Středočeském kraji, ale většina měst zůstává bez jasného právního předpisu.

Já bych chtěla velice poprosit o zařazení tohoto bodu, protože tento tisk už bývalým poslancům není neznámý. Vláda se tímto tiskem nebo touto problematikou zabývala už v roce 2008, minulé volební období jsme zde měli téměř totožný tisk pod číslem 805, který problematiku řešil. Bohužel Poslanecká sněmovna se nedostala k projednání tohoto tisku, přestože všichni jsme si vědomi, jak naléhavé projednání tohoto tisku je. Tento tisk, bych řekla, je nesmírně férový.

A teď vám řeknu jednu nepříjemnost, kterou můžete sdělit všem u vás doma, ať jsou to vlastníci nebo nájemníci. V případě, že po 1. lednu a při nepřijetí této novely se budou odvolávat k soudu a budou žádat zvýšení či snížení nájemného, a především zvýšení, a soud nebude konat a nebude konat měsíce, roky, tak v okamžiku podání žádosti o zvýšení nájemného se nájemné postupně nasčítává až do okamžiku rozhodnutí soudu. A pak může dojít k velmi nepříjemné situaci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP