(14.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Pokud jde o celkový průběh projednávání návrhu pořadu schůze, dnešní grémium se rozhodlo vyhovět žádostem ministrů.

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg požádal o pevné zařazení bodu 84 návrhu pořadu, to je sněmovního tisku 151, a bodu 91 návrhu pořadu, sněmovního tisku 182, na středu 8. prosince jako první a druhý bod odpoledního jednání, samozřejmě se předpokládá až po skončení projednávání státního rozpočtu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger požádal o pevné zařazení bodu 17 návrhu pořadu, sněmovního tisku 165, na pátek 10. prosince jako první bod po bloku třetích čtení.

Pak je tu návrh ministra financí. Miroslav Kalousek požádal o pevné zařazení bodu 5 návrhu pořadu, sněmovní tisk 98, a bodu 6 návrhu pořadu, sněmovní tisk 129, na středu, tyto dva body, které máme dnes v úvodu, na středu 8. prosince jako bod třetí a čtvrtý odpoledního jednání po bodech místopředsedy vlády Karla Schwarzenberga, které jsem právě přečetl. To je tedy také zítřek odpoledne.

Dále grémium navrhuje bod 10 návrhu pořadu, sněmovní tisk 133, projednat dnes jako první bod bloku druhých čtení. To jsou platy ústavních činitelů. Je tady návrh tento bod projednat dnes jako první bod bloku druhých čtení. Bod 11 návrhu pořadu, to je sněmovní tisk 26, zařadit pevně na úterý 14. prosince jako poslední bod po již pevně zařazených bodech, které předkládá Senát a kraje. To jsou, tuším, pozemní komunikace. Tento bod 11 až na úterý 14. prosince jako poslední bod.

Nakonec připomínám, že ve čtvrtek 9. prosince bychom jednali i po 19. hodině a projednávali bychom pouze body z bloku "smlouvy", druhé a první čtení smluv.

To je vše z porady vedení Sněmovny.

Nyní vás prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Mám tady písemné přihlášky. Jako první tady mám paní poslankyni Kateřinu Konečnou, dále Ludmilu Bubeníkovou, Miladu Halíkovou, pana poslance Davida Ratha a Jana Vidíma. To jsou písemné přihlášky k pořadu schůze. Prosím Kateřinu Konečnou, aby přečetla svůj návrh jako první.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dobré odpoledne. Dovolte mi navrhnout zařazení nového bodu do programu naší schůze, a to Informace vlády o výsledcích summitu NATO v Lisabonu.

Summit NATO v Lisabonu schválil tzv. novou strategickou koncepci, která zásadně mění politiku NATO a deklaruje závažné globální cíle. Z tohoto důvodu je třeba začít debatovat o formě a rozsahu naší účasti. Vzhledem k tomu, že některé informace, které byly poskytnuty ze strany zahraničních médií i českých politiků, jsou natolik závažné, že by měly zaznít podle mého názoru také na půdě zákonodárného sboru, a vláda se navíc zavázala při svém jednání, že bude postupovat v součinnosti s centrálou NATO, rádi bychom znali odpovědi vlády České republiky a stanoviska, ke kterým se zavázala, a to především v oblastech:

- jaká je strategie dalších akcí v Afghánistánu k požadavku na účast armády v těchto operacích,

- jakým způsobem bude budován protiraketový deštník, zda to bude deštník NATO pro státy NATO,

- jaký bude reálný vztah Ruska a NATO při výstavbě tohoto deštníku,

- jaký bude vztah ke globální protiraketové obraně USA a zapojení České republiky do této obrany.

Informace o tom, že cena deštníku bude kolem 200 mil. dolarů, se mi zdá podhodnocená, a proto se nabízí také objasnění vlády, kolik vybudování tohoto deštníku bude stát české daňové poplatníky.

Dále bychom se také rádi vlády zeptali na to, jak v nové doktríně NATO, když se hovoří o celosvětovém jaderném odzbrojení, a z nám dostupných informací však není jasné, zda Spojené státy ponechají své jaderné zbraně v Evropě a do kdy, a to jsou všechno otázky, které z tohoto summitu vyplynuly, a já si myslím, že jsou natolik závažné a důležité pro občany České republiky, že by o nich měl být informován i Parlament České republiky. Proto navrhujeme zařadit tento nový bod.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, paní poslankyně, omlouvám se, že jsem nezachytil, kam zařadit a kdo by měl tu zprávu předložit.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Zprávu by měl předložit premiér vlády, který zastupoval na summitu NATO vládu České republiky. Navrhujeme ji zařadit na příští týden ve středu odpoledne jako první bod.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Příští týden středa odpoledne první bod. Dobře. To byl návrh paní poslankyně Konečné.

Teď poprosím paní poslankyni Ludmilu Bubeníkovou.

 

Poslankyně Ludmila Bubeníková: Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové. Žádám o zařazení bodu číslo 25 z návrhu pořadu této schůze jako pátý bod na zítřejší odpoledne, tedy ve středu 8. 12.

Důvod. - Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. - Směrnice Evropského parlamentu a Rady zavazuje členské státy, aby do 23. února 2011 uvedly svoji národní legislativu do souladu s touto směrnicí. Nezajištění této harmonizace by bylo kvalifikováno jako porušení povinnosti členského státu vůči společenství. Směrnice má být transponována v režimu plné harmonizace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Bod 25 navrhujete jako pátý bod zítra odpoledne. Dobře. Děkuji.

Další je paní poslankyně Milada Halíková, pak poslanec David Rath. Prosím paní poslankyni.

 

Poslankyně Milada Halíková: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové poslanci, obracím se na vás se žádostí o zařazení tisku číslo 163, kterým je návrh zákona o nájemném z bytu a jeho sjednávání na tuto schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je nový bod?

 

Poslankyně Milada Halíková: Ano. Uvedený návrh v tisku 163 vychází důsledně ze zásady dohody při uzavírání nájemní smlouvy a má řešit -

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Promiňte, paní poslankyně, já se moc omlouvám. Mně jde o to - to, že ten zákon tam není, pokud byl řádně navržen, mohlo být způsobeno tím, že ještě nemá lhůtu na to, aby mohl být zařazen. Vy v této chvíli víte, že ten návrh má splněné lhůty a nic nebrání jeho zařazení? Víte to, dobře, tak se omlouvám. Prosím.

 

Poslankyně Milada Halíková: Ještě jednou. Návrh vychází ze zásady dohody při uzavírání nájemní smlouvy a má řešit jak nájemné, tak platby za služby spojené s bydlením obecně.

Jsem si vědoma, že vláda předkládá vlastní návrh novely občanského zákoníku, kterým chce reagovat také na situaci po skončení účinnosti části zákona o jednostranném zvyšování nájemného ke konci tohoto roku. Jsem přesvědčena, že projednání obou předloh umožní najít co nejlepší způsob, jak se s touto situací vyrovnat, a to především tak, aby se možným soudním sporům předcházelo, a k tomu celý předložený návrh směřuje. Chtěla bych zdůraznit, že ho považuji za hodný zřetele právě koaličními stranami, které vyhlásily program šetření. Návrh by měl totiž zabránit tomu, aby miliardy korun ze státního rozpočtu putovaly na výplatu dalších sociálních dávek, především příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení pro osoby a domácnosti, které mohou být nadměrně zatíženy rostoucími výdaji na bydlení a jejichž nárok na tyto dávky po Novém roce může značně vzrůst.

Navrhuji, vážené kolegyně a kolegové, zařadit tisk 163 do bloku prvních čtení, a to před tisk 188, tedy v danou chvíli jako bod 20 navrženého pořadu jednání. Děkuji za vaši podporu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Paní poslankyně, mně je to velice líto, ale musím vám sdělit, že tento návrh lhůty splněné nemá. Stanovisko vlády přišlo druhého a musí tady být deset dní, aby mohl být návrh zařazen. Dnes je sedmého, takže od druhého to deset dní není, takže dnes opravdu ještě ten návrh zařazovat nemůžeme a nemůžeme o něm ani hlasovat. Takže taková je situace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP