(19.30 hodin)
(pokračuje Opálka)

Já se v podrobné rozpravě přihlásím znovu k tomuto návrhu, ale chci apelovat na vás, jak je tento problém složitý, že vedle mého pozměňovacího návrhu máte identický návrh místopředsedy a místopředsedů koaličních stran dnes na stole, čili předkládají také tento pozměňovací návrh, i když proti tomu mému na výboru hlasovali. Takže chci jenom naznačit, že problém je větší, než domyslela vláda. A to jsme měli projednat tento zákon podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu a nemít možnost vůbec žádné korekce.

Zákon o platech ústavních činitelů a představitelů samospráv, stručně řečeno, rovněž snižuje nemocenské dávky. Mně je jenom záhadou, proč se to týká všech, jenom ne prezidenta republiky. Monarchii tady nemáme, ale myslím si, že i tito činitelé by měli s tímto národem dýchat.

Ještě se vrátím k sociálnímu příplatku a už pomalu končím. V důvodové zprávě a v různých projevech jsme slyšeli, že potřebným rodinám bude kompenzován výpadek sociálního příplatku tím, že se nebude krátit rodičovský příspěvek v případě pobírání příspěvku na péči. Já si dovolím pár čísel. Strana 53 z důvodové zprávy: Prosté zrušení sociálního příplatku představuje 3,1 mld. korun. Kompenzace činí 300 mil. korun. 300 mil. - 3,1 mld... Tak nevím, jaká je to kompenzace, ale najdeme ještě jedno číslo, a to je navýšení rozpočtu na mandatorní výdaje pomoci v hmotné nouzi, a to 1,2 mld., to znamená ministerstvo, respektive vláda, počítá s tím, že při potřebě propadu rodin do hmotné nouze bude potřebovat státní podporu vyšší než v minulosti o 1,2 mld. korun. Co tím chci říci: vláda počítá s tím, že bude hůř, že bude více chudých a že o tom rozhodla v roce, který je v Evropě rokem boje proti chudobě.

Já si tedy dovolím v rozpravě, která bude otevřena, potom doporučit zamítnutí. I když si nedělám iluze, přesto cítím morální povinnost tak učinit. Děkuji vám zatím za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Tak to bylo slovo zpravodaje pana poslance Miroslava Opálky. Nyní rozhodneme o tom, zda povedeme obecnou rozpravu k tomuto návrhu zákona. Přivolám naše kolegy. Budeme rozhodovat v dalším hlasování. Jakmile se všichni dostaví do jednacího sálu, tak o této věci, o tom, zda povedeme obecnou rozpravu, musí Sněmovna též rozhodnout. Přivolávám naše kolegy.

Dám prostor ještě panu zpravodaji, aby nás seznámil s návrhem usnesení výboru.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Já se moc omlouvám vám všem, ale protože jste tisk obdrželi, tak chci jenom říci, že usnesení výboru má číslo 151/1 a výbor mimo jiné doporučuje projednávat jak v obecné rozpravě, tak projednávat všechny jeho části v rozpravě podrobné a projednat tento tisk do 5. listopadu do 16 hodin. Co se týká návrhů změn, ty jsou samozřejmě uvedeny. To nebudu číst.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji za toto upřesnění.

 

Nyní se domnívám, že budeme moci rozhodnout o návrhu, zda povedeme k tomuto zákonu obecnou rozpravu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 8. Táži se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 8 přítomno 146, pro 40, proti 16. Konstatuji tedy, že Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, že obecná rozprava k tomuto návrhu zákona vedena ve druhém čtení nebude. To je výsledek tohoto hlasování.

 

Nyní se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, musím říci, že to je velmi zvláštní, že vládní koalice nepřipustila obecnou rozpravu k tomuto návrhu zákona. Můžeme tedy očekávat, že podobný přístup bude volit i k nadcházejícím návrhům, které jsou před námi a které by měly být projednány na této schůzi Poslanecké sněmovny.

Mě by tedy zajímalo, jakým způsobem může opozice v rámci projednávání těchto svých návrhů zákonů vyjádřit svůj názor. Kde tedy mohou opoziční poslanci v této Poslanecké sněmovně sdělit své výhrady, jestliže vládní většina zakázala obecnou rozpravu o takto důležitých návrzích zákonů. Mě by velmi zajímalo a rád bych požádal pana ministra Drábka či pana premiéra Nečase, aby odpověděli na jednoduchou otázku, kde, v jakém čase, v jakém prostoru může opoziční poslanec v této Poslanecké sněmovně vyjádřit svůj názor na tento projednávaný návrh zákona, pokud není zpravodajem nebo pokud nemá přednostní právo v rámci rozpravy.

Vy jste opozici toto právo svým hlasováním jednoznačným způsobem upřeli. Podle mého názoru to není v pořádku a v každém případě toto bude muset být předmětem zkoumání Ústavního soudu, pokud jde o správnost procedury, která vedla k přijetí tohoto návrhu zákona, neboť prostor pro projednání těchto věcí ve výborech byl z logiky věci velmi omezen, prostor pro projednání této věci na plénu Poslanecké sněmovny jste vaším rozhodnutím výrazným způsobem omezili. V tuto chvíli za sociální demokracii, za celý náš poslanecký klub, který je nejsilnějším klubem v této Poslanecké sněmovně, mohou vystoupit pouze dva poslanci. Pouze dva poslanci, a to jenom proto, že mají přednostní právo. Žádný jiný poslanec sociální demokracie díky vašemu rozhodnutí nemůže v obecné rozpravě vystoupit a nemůže k tomuto návrhu zákona sdělit kritické stanovisko. To je opravdu demokratické.

Gratuluji Občanské demokratické straně k tomuto názorovému vývoji. Gratuluji Věcem veřejným, že se posunuly až tímto způsobem, že zamezují jakoukoliv kritickou diskusi o těchto návrzích. Gratuluji TOP 09, která se tvářila a tvrdila, že chce přinést do Poslanecké sněmovny novou, lepší politickou kulturu. Ano, přinesli jste ji. To znamená rozhodli jste se nasadit opozici roubík. Nasadit opozici roubík, aby ani nemohla tady nic říct v rámci obecné rozpravy kromě těch poslanců, kteří mají právo vystoupení. To je myslím velmi konkrétní příklad takzvaně lepší politické kultury!

Já si myslím, že pokračujete v tom, co jste tady předváděli celý den. Pošlapáváte demokratickou politickou kulturu, omezujete možnosti opozice, aby tyto návrhy kritizovala. Já chápu proč. Chápu proč. Prostě proto, že tady je celá řada vážných důvodů, proč konkrétně tento návrh zákona napadnout. Já se vám nedivím, že jste zabránili diskusi, protože tady je celá řada vážných připomínek a námitek, které můžeme uplatnit.

Poměrně nedávno byl v této Poslanecké sněmovně zvolen nový ochránce lidských práv, byl zvolen nový ombudsman pan Pavel Varvařovský. Tento ombudsman byl zvolen převážně hlasy vládní koalice. Byl nominován senátory za ODS. Těžko může někdo předpokládat, že pan Varvařovský je nějakou prodlouženou rukou sociální demokracie v úřadu ombudsmana, že je to člověk, který automaticky přebírá naše kritické názory vůči tomu, co navrhuje váš ministr Drábek. Přesto mi dovolte, abych citoval jeho vyjádření, které je relativně čerstvé. Je to vyjádření ombudsmana, ochránce lidských práv, ze 27. října letošního roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP