(15.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře. Následuje interpelace paní poslankyně Zdeňky Horníkové na pana ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Dobrý den, paní předsedající. Vážený pane ministře a pane kolego poslanče z Královéhradeckého kraje. Moje otázka bude znít na možnost a stav a situaci při zřízení iktového centra Oblastní nemocnice Náchod.

Přiznám se, že jednání s vámi do této chvíle bylo nesmírně seriózní, za což vám děkuji. Co mě ovšem překvapilo a zaskočilo, je jednání komise Ministerstva zdravotnictví, která navštívila všechny nemocnice v kraji, které dokonce ani nejsou tak připraveny jako Oblastní nemocnice Náchod, a náchodskou nemocnici vynechala. Takže se ptám také proč.

Dovolte mi pár věcí, abych připomněla. Vy je zajisté víte, nicméně do 30. června 2010 proběhlo 17 systémových trombóz. Během roku 2009 bylo na neurologickém oddělení v Náchodě přijato 493 pacientů s diagnózou cévní onemocnění mozku. Oddělení má samostatnou neurologickou jipku a návaznost na akutní lůžkovou rehabilitaci. Myslím, že to všechno hovoří pro zřízení iktového centra a to, co chci poznamenat.

Pane ministře, vy víte, že proběhla určitá změna v činnosti Záchranné služby Královéhradeckého kraje a že dnes jsme v situaci, že všichni pacienti s podezřením na mozkovou příhodu budou směřováni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Také ale víme, že odvoz všech pacientů není možný, a pokud vezmu spádovost Broumovska, Náchodska a části Rychnovska, je to 150 tisíc obyvatel. Tímto rozhodnutím je ale vystaveno těchto 150 tisíc obyvatel, že nedostanou včas dostatečnou a potřebnou péči, která je s iktovým centrem spojena. Dvě zbývající pracoviště v Královéhradeckém kraji totiž nejsou schopna svou kapacitou vyhovět požadavkům, který náš kraj má.

Otázky jsem sdělila. Děkuji, pane ministře, za vaši odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní má slovo pan ministr zdravotnictví.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, dámy a pánové, interpelace na iktové centrum v Oblastní nemocnici Náchod navazuje na celou řadu iniciativ z Náchodska, které jsem už projednával. Zmíním kromě jiných jenom jednání s ředitelem nemocnice a s panem královéhradeckým hejtmanem, který také vyjádřil snahu získat do náchodské nemocnice iktové centrum. Takže ta věc již je v běhu a myslím si, že uspokojivě připravena na řešení.

Pokud jde o fakt, že Oblastní nemocnice Náchod statut iktového centra nezískala, bylo to ještě před mým nástupem na Ministerstvo zdravotnictví, ale nic nemění na tom, že audit proběhl zcela seriózně a v pořádku. To, že komise nemocnici nenavštívila, bylo zcela běžné v systému auditů i předchozích, kdy se auditovala i velká centra kardiologická a traumatologická centra. Prostě centrum, které a priori nesplňovalo podmínky, které byly dány ve věstníku a které byly připraveny dlouho předtím a projednány s příslušnou odbornou společností, tak tam, kde bylo zjevné, že podmínky splněny nebudou, komise nevyjížděla, mimo jiné tedy pro ušetření prostředků, protože auditování v rámci plošného zkoumání po celé republice je velmi náročné. Takže prosím, abyste to nebrali jako nefér postup. Byl to postup zcela standardní.

Já se domnívám, že v současné době nemocnice již statutu vyhovuje. My jsme nachystali přehodnocení celé věci a bude se v jarních nebo v zimních měsících příštího roku vypisovat i další výzva k tomu, aby bylo možno se o statut iktového centra ucházet. To, co já jsem se snažil korigovat v postupu Ministerstva zdravotnictví z pohledu dalších výběrů center, které existují, je, aby postup, který je u center menších na rozdíl od center klíčových, centrálních bych řekl, kterých je řekněme v republice vždycky asi tolik kolik krajů, aby centra, kterých je potom v kraji více, to jsou iktová centra druhého stupně, o které se Náchod uchází, aby probíhal po konzultaci s kraji, protože ve snaze, aby proces byl transparentní, ministerstvo rozhodlo o tomto postupu, že se bude postupovat podle toho, která centra nebo která potenciální centra jsou již připravena.

Já se domnívám, že pro tento případ je možno aplikovat zcela stejně objektivní, zcela stejně transparentní metodiku, že se nabídne naopak krajům, kde by centra chtěla mít, protože jsou to venkoncem jejich nemocnice a kraje jsou schopny asi lépe z hlediska logistického posoudit, kde bude dopravní situace příznivější a kde je potřeba větší z hlediska regionálního, a potom bude tedy nemocnice požadovat, pokud by centra měla býti deklarována oficiálně věstníkem ministerstva, aby kraj doplnil vybavení v případě, že nevyhovuje předpokladům odborné společnosti, aby ho doplnil na patřičnou úroveň, a pak statut bude moci být přiřknut.

Takže já doufám, že během jara bude záležitost se všemi centry, ono se to týká více krajů, uspokojivě vyřešena. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně, můžete ještě reagovat.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane ministře, pane kolego, já vám v tuto chvíli velice děkuji, protože jste mě přesvědčil svou odpovědí, že jste si vědom toho, že Oblastní nemocnice Náchod je druhým největším zdravotnickým zařízením po Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Jsem velice ráda, že jste zde na mikrofon řekl, že v tuto chvíli Oblastní nemocnice Náchod splňuje předpoklady k tomu, aby toto centrum bylo vytvořeno. Já si myslím, že jste nesmírně seriózní člověk a že to, co jste tady řekl, se skutečně obrátí v to, že problém vyřešíme. Měla jsem doplňující otázku, už nemám, protože sám jste řekl, že další kolo bude vyhlášeno na začátku, případně v průběhu prvního pololetí příštího roku, takže já vám za vaši odpověď nesmírně děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím, pane ministře, ještě můžete reagovat.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já přece jenom si dovolím dodat, aby chvály nebylo zbytečně mnoho. Já jsem doufal a doufám, že jsem řekl, a jestli ne, tak se za to omlouvám, že jsem přesvědčen, že nemocnice splňuje, ale já samozřejmě nejsem subjekt, který by měl posouzení provést definitivně. Audit tam proběhne. Já doufám, že bude všechno v pořádku a že to teď již je. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším interpelujícím je poslanec Jiří Paroubek, který interpeluje ministra dopravy Bártu. Chci připomenout, že pan ministr je zdravotně indisponován, takže vám odpoví písemně. Připraví se pan poslanec Jan Látka.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážený pane indisponovaný ministře, obracím se na vás s interpelací ve věci financování dopravní infrastruktury.

Byli jsme svědky v poslední době řady vašich kroků, které vy jste sám odmítal nazývat koncepčními. Po vašem nástupu na ministerstvo a zjištění, že vám váš předchůdce zanechal v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury deficit, jste namísto adekvátní restrukturalizace rozpočtu a vyhledání finančních zdrojů zastavil financování všech staveb, abyste po krátkém čase téměř všechny stavby snad s výjimkou čtyř staveb znovu zahájil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP