(9.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tento bod za dnes pevně zařazené body, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 50. Přihlášeno 112. Pro hlasovalo 58, proti 28.

 

Hlásí se poslanec Váňa.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Zpochybňuji hlasování. Hlasoval jsem ne, a na sjetině mám ano.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Byla tady námitka pana poslance Váni, který zpochybňuje hlasování. Budeme hlasovat. Zvoním do předsálí. Budeme hlasovat o námitce pana poslance Váni.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout námitku pana poslance Váni, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 51. Pro hlasovalo 113, proti žádný. Námitka byla přijata.

 

Můžeme nyní hlasovat znovu o návrhu pana poslance Husáka, bod 20, úřady práce, zařadit dnes po pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto zařazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 52, přihlášeno je 113, pro hlasovalo 58, proti 38, bylo to přijato.

 

Můžeme hlasovat o dalším návrhu. Pan poslanec Úlehla, to se týkalo bodu 17, návrh poslanců, týká se ochrany ovzduší. Tady byl návrh, abychom zákon, který se týká ochrany ovzduší, abychom ho začali projednávat dnes ve 12.30 hodin. Budeme o tom hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ve 12.30 zařadit projednávání zákona, tisk 90, ochrana ovzduší, dnes ve 12.30? Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 53, přihlášeno je 114, pro hlasovalo 108, proti 3. Zařadili jsme opravdu zákon na 12.30. Řídící to pak bude muset nějak provést, že ve 12.30 se začne projednávat tento zákon. Takto jsme to rozhodli, doufám, že se to tak i stane.

 

To je snad všechno, co jsme mohli hlasovat. Mám trochu pozměněný program schůze. Ovšem ne zas tolik. Začneme písemnými interpelacemi. Po jejich skončení, připomínám, v 11 hodin, projednáme bod 89, to je zpráva veřejného ochránce práv, a pak půjdou pevně zařazené body 68 až 71. To jsou tisky 6, 31, 32, 125, s tím ale, že jsme rozhodli, že ve 12.30 se bude projednávat bod 17. A to by nám snad mohlo stačit jako informace o tom, co se bude dít dopoledne.

 

Takže se můžeme pustit do prvního bodu programu a to je bod

 

86.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Na pořad jednání 7. schůze byly předloženy tři odpovědi na vznesené interpelace, s nimiž nebyli poslanci spokojeni, požádali o zařazení na pořad schůze Sněmovny. Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6, které zní, že není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se k odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní ani nezaujme stanovisko, ani o ní nejedná.

A nyní přistoupíme k projednávání odpovědí, seznam máme tady. Je to interpelace na předsedu vlády, Alexandra Vondru a Miroslava Kalouska.

První je interpelace na předsedu vlády. Je to interpelace poslance Davida Ratha ve věci snižování platů ve veřejném sektoru. Je to sněmovní tisk 106 a pan poslanec Rath se zřejmě ujme slova, aby zdůvodnil, proč nesouhlasí s odpovědí předsedy vlády na tuto interpelaci. Požádám pana poslance, aby se, pokud chce, ujal slova. Vzhledem k tomu, že tady pan premiér není... mám ho tady mezi omluvenými, tak jenom připomínám, že premiér je na zahraniční cestě.

Prosím, pane poslanče, pokud i přesto chcete vystoupit, máte slovo.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, dámy a pánové, samozřejmě mě trochu mrzí, že premiér v době interpelací na premiéra tu není, neboť tento materiál, který je interpelován, tedy snížení platů státních zaměstnanců a zaměstnanců veřejné sféry, je materiálem, který nebude speciálně projednáván a diskutován v této Poslanecké sněmovně jako samostatný bod, protože je to výhradně kompetence vlády ČR, rozhodnout o výši tarifních tabulek, resp. v tuto chvíli současná vláda Petra Nečase přichází s návrhem na snížení těchto tarifních tabulek.

Také mě velmi mrzí, že je tady poměrně málo ministrů, jejichž resortů se to přímo dotýká. Ať je to resort vnitra, kde se to týká policistů a hasičů, ať je to resort zdravotnictví, kde se to týká lékařů, zdravotních sester, ošetřovatelů, nebo resort sociální péče, kde se to týká zaměstnanců v sociálních službách, zaměstnanců domovů důchodců, zaměstnanců zařízení, která pečují o děti bez rodičů, a zařízení, která pečují o tělesně či mentálně postižené osoby.

Mrzí mě, že tady není ministr školství, kterého také nevidím, protože se to týká i resortu školství, byť ministr školství tvrdí, že učitelům takto platy neklesnou. Tak za prvé toto tvrzení není pravda, Ministerstvo školství učitelům neříká pravdu, a současně se to dotkne už jednoznačně všech ostatních nepedagogických pracovníků, ale samozřejmě se to dotkne třeba i vědeckých pracovníků, kterým také mají klesnout platy. Čili resortu školství se to také týká.

Nevidím tady ani pana ministra kultury. Resortu kultury se to týká také velmi zásadně, protože platy se mají snižovat a tato vláda chce snižovat platy i zaměstnancům a pracovníkům kultury.

Musím pochválit, vidím tady pana ministra zemědělství. Toho se to netýká, tam nevím o tom, že by snižovali někde platy, protože tam je minimum státních zaměstnanců, mimo zaměstnanců Ministerstva zemědělství a případně jeho organizací, ale i to je tedy záslužné, že alespoň pan ministr zemědělství na tuto interpelaci přišel, byť jeho resortu se to týká okrajově. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP