(13.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane ministře, já vás opět poprosím o chviličku. Já se opět pokusím zjednat klid.

Dámy a pánové, prosím o klid! Nechte pana ministra hovořit! I když on říká, že je spokojený, že mu to nevadí, ale prosím vás, když tak běžte korzovat na chodby a prosím vás o trochu klidu. Je to trošku neúcta vůči panu ministrovi, který vám tady čte zprávu.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za pochopení.

Meziroční příjmy klesly o 89,3 mld. korun. Konsolidovaná daňová kvóta včetně pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění zaznamenala v roce 2009 pokles o 2,7 procentního bodu na 32,3 % hrubého domácího produktu.

Vykázané výdaje státního rozpočtu za rok 2009 dosáhly výše 1 bil. 167 mld. korun a byly tak o 1,5 % pod úrovní rozpočtu po změnách.

Vykázaný schodek státního rozpočtu za rok 2009 ve výši 192,4 mld. korun se navrhuje vypořádat financujícími položkami takto: vydanými státními dluhopisy ve výši 185,8 mld. korun, přijatými dlouhodobými úvěry ve výši 11,9 mld. korun, změnou stavu na účtech státních finančních aktiv ve výši minus 3 mld korun. Vypořádání schodku státního rozpočtu vyplynulo ze zákona č. 475/2008 Sb., o státním rozpočtu na rok 2009.

Ještě několik slov o vztahu k Evropské unii. Česká republika získala v roce 2009 od Evropské unie prostředky v celkové výši 78,1 mld. korun, do rozpočtu Evropské unie odvedla 35,8 mld. korun, získala tak o 42 mld. korun více, než zaplatila, což bylo podstatně více než v roce 2008, kdy čistá pozice dosáhla necelé 24 mld. korun.

Tolik k hospodaření státního rozpočtu v roce 2009. Vybral jsem z připraveného projevu skutečně jenom to úplně nejpodstatnější. Doufám, že jsem nic z toho, co byste chtěli ústně slyšet, přestože máte všechny podklady písemně, neopomněl.

Ještě jenom krátce k hospodaření zbytku veřejných rozpočtů.

Hospodaření rozpočtů krajů, obcí a dobrovolných svazků obcí a regionálních rad regionů soudržnosti skončilo v roce 2009 celkovým schodkem 25,9 mld. korun. Po konsolidaci z toho kraje vykázaly schodek necelých 8 mld. korun, obce více než 18 mld. korun, regionální rady vykázaly přebytek ve výši 166 mil. korun. Zadlužení obcí ke konci roku 2009 dosáhlo hodnoty 80,6 mld. korun, zadlužení krajů hodnoty 20,9 mld. korun.

Stav státního dluhu bez započítání závazků státu z nezplaceného upsaného kapitálu, obsahujícího především dluhové pokrytí převažující části vykázaného schodku státního rozpočtu a čerpání dluhové rezervy financování, se za rok 2009 zvýšil o 178,4 mld. korun. Podíl státního dluhu na hrubém domácím produktu se zvýšil z 27,1 % na 32,5 %. Tržní hodnota státního dluhu dosáhla na konci roku 2009 úrovně 1 bil. 225,6 mld. korun.

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, doufám, že se mi tímto velmi stručným vystoupením podařilo přiblížit vám předložený vládní návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2009. Dovolte mi na závěr vyslovit přesvědčení, že s přihlédnutím k podmínkám, za nichž státní rozpočet hospodařil, se vláda se svými úkoly na tomto úseku v roce 2009 vyrovnala. Proto si vás dovoluji jménem vlády požádat, abyste předložený návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2009 vzali na vědomí a zároveň odsouhlasili vypořádání schodku státního rozpočtu za rok 2009 tak, jak je uvedeno v návrhu usnesení Poslanecké sněmovny.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, pane ministře, já vám děkuji za stručnost.

Rozpočtový výbor projednal za účasti zpravodajů usnesení výboru k tomuto materiálu a přijal usnesení, které jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1/2. Kontrolní výbor přijal usnesení, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1/2a. Dále kontrolní výbor projednal stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu a přijal usnesení, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 1/1a.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Pavel Suchánek a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, rozpočtový výbor projednal tisk číslo 1 dne 15. září a jeho usnesení jste obdrželi, jak bylo řečeno, jako tisk 1/2. Rozpočtový výbor doporučuje Sněmovně, aby vzala závěrečný účet na vědomí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím, aby nás o jednání kontrolního výboru informoval zpravodaj poslanec Vladimír Koníček. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, kontrolní výbor projednal stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2009 a po rozpravě vzal na vědomí stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu k návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2009. Tolik zpráva o činnosti výboru.

Ale já bych chtěl v tomto okamžiku vznést procedurální návrh. Protože Poslanecká sněmovna doposud neprojednala státní závěrečný účet za rok 2008, tak se domnívám, že je předčasné projednávat státní závěrečný účet za rok 2009, a dávám tedy procedurální návrh na přerušení projednávání do doby projednání státního závěrečného účtu za rok 2008.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: V tuto chvíli se pokusím přivolat ještě kolegy z kuloárů, takže zagonguji. Je to procedurální návrh, a proto o něm budeme bez rozpravy hlasovat. Takže prosím všechny kolegy, kteří mají zájem si ještě dneska zahlasovat, aby přišli do jednacího sálu. Já vás pro tuto chvíli také odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili.

 

Dámy a pánové, budeme hlasovat o procedurálním návrhu na přerušení projednávání návrhu státního závěrečného účtu České republiky, tak jak zazněl od pana poslance Koníčka.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 25 z přihlášených 130 pro 45, proti 78. Tento návrh byl zamítnut.

 

Takže budeme pokračovat v projednávání. Otevírám všeobecnou rozpravu. V tuto chvíli neeviduji žádnou písemnou přihlášku, nevidím, že by se někdo hlásil. Končím všeobecnou rozpravu a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné, do které také nemám žádnou písemnou přihlášku. Nikoho nevidím, že by se hlásil do podrobné rozpravy. Končím podrobnou rozpravu a chci se zeptat, jestli chce mít pan ministr nebo zpravodaj závěrečné slovo. Nechtějí mít závěrečné slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP