(12.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

Nicméně chtěl bych apelovat na všechny, aby ať už se rozhodnou hlasovat pro náš pozměňovací návrh, nebo pro pozměňovací návrh, který vznikl po dohodě ve výboru pro veřejnou správu, aby skutečně dbali na to, že bez zachování údajů, jako je trvalé bydliště nebo rodné číslo, na občanském průkazu nebudou např. moci občané podle zákona o bankách si zřizovat účet. Pokud budou advokáti v případě uzavírání smluv požadovat ověření totožnosti, budou muset občané, nebudou-li mít trvalé bydliště nebo rodné číslo na onom občanském průkazu, jít na Czech POINT a za úplatu požádat o vystavení potvrzení, které budou muset přinést pro každou tuto příležitost právě tomuto orgánu anebo advokátovi. Myslím, že těch případů, o kterých bychom mohli hovořit, je v tom běžném životě spousta. Já myslím, že je potřeba chránit osobní údaje, ale nedělat z toho fetiš. Ve chvíli, kdy obchodní rejstřík stále disponuje rodnými čísly všech, kteří kdy podnikali, měli podíl ve společnosti s ručením omezeným a to rodné číslo si tam můžete najít, tak tvrdit, že to někdo má na občanském průkazu, který má v peněžence a který v zásadě - ten občanský průkaz - předkládá jen ve skutečně omezeném počtu případů, je trošku nadnesené.

Proto bych vás chtěl požádat, abyste podpořili pozměňovací návrh, který zachová údaje na občanském průkazu do doby, než se skutečně zjistí, jak ony registry budou fungovat, protože si vzpomínám na debatu, která tady byla o datových schránkách. Tehdy jsme všichni byli přesvědčováni o tom, že vlastně zanikne jakákoli korespondence mezi státem a těmi, kteří budou mít onu datovou schránku. Ti z vás, kdo datovou schránku mají, tak zjistí, že finanční úřady jim zásadně posílají všechno doporučeně do trvalého bydliště, dokonce i Ministerstvo vnitra, když mi cosi posílalo, tak to neposlalo do datové schránky. A v případě soudů a justice, místo aby ten systém byl jednodušší, tak to práci ještě komplikuje, protože se všechno musí dvakrát zakládat a poslat soudní spis datovou schránkou je v podstatě nemožné. Takže abychom se nedostali do podobné situace, prosím vás tedy o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, který bude přednesen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy z místa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Petrů: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych jenom navázal na vystoupení mého kolegy Jeronýma Tejce a trochu se dotknu technikálií. Avizuji také samozřejmě, že se přihlásím k pozměňovacímu návrhu, který jste dnešní ráno obdrželi.

V obecné rozpravě bych tedy zmínil, že do doby plného a spolehlivého fungování základních registrů navrhujeme třemi vzájemně souvisejícími pozměňovacími návrhy zachování dosavadního rozsahu údajů zapisovaných do občanského průkazu podle platného zákona č. 328/199 Sb., o občanských průkazech. To znamená, že oproti vládnímu návrhu zákona, to je tisk č. 81, se zachovává též trvalé uvádění údaje o rodném příjmení, o rodném stavu nebo registrovaném partnerství, o rodném čísle a adrese místa trvalého pobytu. U občanů narozených v cizině se zachovává zapisování údaje o státu narození namísto navrhovaného kódu státu narození.

Zároveň také návrh umožňuje, aby držitel občanského průkazu se strojově čitelnými údaji vydaného do 31. prosince 2011 si mohl zvolit bezpečnostní osobní kód. O jeho zadání může držitel občanského průkazu požádat na kterémkoli obecním úřadě obce s rozšířenou působností. Tolik na vysvětlení technologie našeho návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane poslanče. Mám ještě další dva přihlášené - pan poslanec Votava, pan poslanec Polčák, potom ještě další přihlášky. Pan poslanec Votava má slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, já jenom navážu na to, co říkal pan kolega Tejc, možná to rozšířím.

Padala tady slova o ochraně osobních údajů. Pan ministr se zmínil o ochraně osobních údajů, ale já myslím, že si tak trochu hrajeme na ochranu osobních údajů. Jsou výzvy občanům: chraňte své rodné číslo, své osobní údaje. Přitom bohužel si myslím, že největší hrozbou pro ochranu našich osobních údajů je vlastně stát. Pan kolega Tejc tady zmínil obchodní rejstřík. Ano, pokud jsem podnikatel, jsem jednatel společnosti s ručením omezeným, tak si o mně všechno v podstatě přečtou v obchodním rejstříku, protože je to veřejně přístupné. Přečtou si tam moje rodné číslo a tak podobně. Druhým takovým příkladem je katastr nemovitostí. Tam se dozvím také v podstatě - nechám si udělat na někoho výpis a dozvím se samozřejmě i jeho rodné číslo. A co více, já se dozvím dokonce, i jaké má závazky vůči bance, jaké má v podstatě dluhy. Myslím, že to také není v pořádku. Třetí příklad - daňové identifikační číslo. Je složeno z rodného čísla, takže v podstatě si o komkoli jiném také přečtu jeho rodné číslo.

Já si myslím, že toto je věc, která by se měla také třeba i v souvislosti s registry řešit, a veřejně přístupné registry, přes internet nebo jakkoliv, by prostě měly ochranu osobních údajů ctít. Minimálně by tedy měla být veřejná část a neveřejná část, tak aby naše osobní údaje byly opravdu chráněny, a ne abychom si na to jenom hráli. Já jsem to už kritizoval i v minulém volebním období. Myslím si, že v tomhle má dluh nejenom vláda, ale samozřejmě i Úřad pro ochranu osobních údajů, protože ten by v tom myslím měl vyvinout i větší iniciativu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Dále se hlásí do obecné rozpravy páni poslanci Polčák a Koskuba. Pan poslanec Polčák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Polčák: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já děkuji mému předřečníkovi panu poslanci Votavovi, protože nastínil i ten druhý aspekt zákona a myslím si, že tento aspekt ochrany soukromí by neměl zapadnout. My když jsme ve výboru pro veřejnou správu projednávali tento návrh zákona, tak výbor de facto jednomyslně souhlasil s tím, aby tyto údaje, o kterých se zde bavíme, to znamená stav, bydliště a rodné číslo, z občanských průkazů vypadly. Souhlasili s tím i zástupci ČSSD i komunistické strany, samozřejmě ve výboru i zástupci vládních stran. Ochrana soukromí, tak jak jsme o ní hovořili, právě v důsledku jakéhosi kompromisního návrhu, který byl připravován na půdě řekněme předsednictva výboru, dospěla do té fáze, jak zde hovořil pan ministr. Je třeba si uvědomit, že v občanských průkazech po té lhůtě, která je stanovena v návrhu zákona, tyto údaje zůstanou zachovány vyjma rodného čísla. Není to tak, že by se v tuto chvíli tyto údaje vypouštěly. Pan ministr to řekl velmi správně a je třeba říci, že dneska jen ten, kdo by si cenil své ochrany, svého soukromí a zároveň tedy byl připraven na případné obtíže, které by s tímto nastaly, tak by musel v tu chvíli absolvovat ty cesty na Czech POINT, případně na nějaký jiný registr nebo na jiného správce registru.

Takže pokud mohu říci, obava, která zazněla a která je předložena ze strany pozměňovacího návrhu pana kolegy poslance Petrů, je mylná, protože pozměňovací návrh, který vám byl předložen na lavice a který jsem formálně podepisoval, je kompromisním návrhem, že ty údaje jsou zachovány, a ony ostatně ze zákona jsou vytahovány až k těm datům 31. prosince 2019, pokud se týká rodného čísla, a 31. prosince 2016, pokud se týká trvalého bydliště. To znamená do té doby stejně ty údaje jsou vedeny na občankách a po těchto datech budou vedeny, pokud schválíte příslušný pozměňovací návrh, jehož jsem tedy předkladatelem.

Já považuji návrh, který zde byl předložen ze strany pana kolegy poslance Petrů, za návrat ke stavu, kdy ty údaje budou vedeny všechny, a to mi vylučuje do jisté míry možnost mé podpory tomuto návrhu, protože já preferuji, aby si každý občan rozhodl, jestli chce ochraňovat soukromí, tak ať tyto údaje v občance nemá. Bude to pro něj možná znamenat skoro žádnou obtíž, možná nějakou mu to přinese, ale je to věcí jeho svobodné volby. Pro toho, kdo nepožádá o ochranu tohoto soukromí, se v zásadě vůbec nic nemění. To je podstata návrhu.

Děkuji vám za vaši pozornost.***




Přihlásit/registrovat se do ISP