(11.40 hodin)
(pokračuje Nečas)

Takže byť to bylo formálně vedeno v kolonce výběrové řízení, žádné výběrové řízení neproběhlo, protože zůstal jeden jediný uchazeč - ten, o kterém se od začátku mluvilo o tom, že je odsouzen k výhře. A tak se také stalo!

V roce 2010 renomovaná zahraniční autorita, britský protikorupční úřad, jednoznačně konstatovala ve svém rozhodnutí, že v kauze opatření letounu Gripen pro Českou republiku, Maďarsko a další státy došlo ke korupci, ke korupci v řádech stovek milionů korun. Toto bylo konstatováno naprosto jednoznačně a týkalo se to právě těchto dvou akvizic, které zabezpečovala vláda vedená Českou stranou sociálně demokratickou.

Další pozoruhodná kauza: kauza Pandur. Kauza Pandur nezačala v letech 2007, 2008 nebo 2009, opět pro nové paní poslankyně a pány poslance! Rozhodnutí o nákupu kolových obrněných transportérů Pandur učinila sociálně demokratická vláda v lednu 2006. Kontrakt mimochodem byl podepsán ale až na základě rozhodnutí vlády v čele se sociálními demokraty, shodou okolností také po volbách, ale vládou, která odstupovala. Takže opět velmi závažná záležitost za 20 mld. korun, která už potom byla jenom horko těžko hašena, aby s aspoň podařilo snížit objem této zakázky z 20 mld. korun na 14 mld. korun.

Takže mohli bychom věřit České straně sociálně demokratické, že opravdu upřímně jí záleží na stavu akvizičního procesu v resortu Ministerstva obrany? Mohli bychom jim to věřit, kdybychom ignorovali fakta, která jsem tady přednesl! Fakta, která ukazují, že rozdali 55 mld. korun, 75 % všech akvizic, bez jakéhokoliv výběrového řízení! Jednotka politického pokrytectví - kdyby to byla fyzikálně měřená veličina - tak jednotka by se jmenovala jeden Sobotka!

Děkuji, dámy a pánové. (Dlouhý potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dalším přihlášeným ke slovu je pan poslanec Černý. Prosím, máte slovo. (Dotazy z pléna, zda má právo vystoupit.) Pan poslanec, protože slyším šum, byl pověřen klubem KSČM, je místopředsedou klubu KSČM a hovoří místo pana poslance Kováčika.

 

Poslanec Alexander Černý: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi jenom ještě jednu poznámečku, než se budu věnovat tématu, na adresu pana premiéra. Když jsem ho slyšel, vydedukoval jsem si z toho, protože je nám bezesporu všem jedno, protože se řídíme heslem padni komu padni, že vyzývá tímto svým projevem všechny poslance v této Sněmovně, aby učinili, co bude v jejich silách, aby pomohli vyčistit ten Augiášův chlév, řekněme zatím na Ministerstvu obrany, i když víme, že se to týká i celé řady dalších resortů. Mohlo by se to také ale interpretovat, jako když někdo křičí, tedy zloděj s prominutím křičí: chyťte zloděje! (Potlesk poslanců KSČM a části ČSSD.) Protože ministrů, kteří se v resortu obrany vystřídalo, bylo dost. Jestli se nepletu, tak 15. A nepochybuji ani na vteřinu o tom, že všichni usilovali o to, aby vymýtili korupci ze svého resortu. A jak se jim to podařilo, to jsme slyšeli před chvílí. Hlavně bychom se měli pokusit uvěřit tomu, že ten patnáctý, pan Vondra, který je někdy připodobňován k jakémusi sv. Jiří, akorát s tím, že nebojuje proti drakovi, ale že na koni a s mečem v ruce usekává chapadla nějakému podivnému hlavonožci. Chobotnice to asi nebude, protože ta má chapadel jenom osm, a to by s osmi chapadly rozhodně nezvládla, protože tak výkonnou chobotnici jsem v životě neviděl a asi ani nikdo z vás. Bude to nějaký druh hlavonožce, který chapadel bude mít určitě daleko víc.

Jen pro zajímavost. Některá čísla už tady padla, ale jen na dokreslení. Resortem obrany za necelých 20 let proteklo hodně přes bilion korun. Tedy daňoví poplatníci na naši obranu vydali přes bilion korun. Poměrně dost přes bilion korun. Kdo se trošičku orientuje v tom, jak se tvoří rozpočet Ministerstva obrany, tak ví, že zhruba polovina z této částky jde na mandatorní výdaje a zbytek v poměru tak 30:20 se potom dál rozděluje - jednak na provoz a přirozeně i na nákup nové techniky, zbraní atd. A pan Nečas tady před chvílí uváděl celou řadu čísel a říkal, že zhruba 75 % z toho bylo rozdáno bez výběrových řízení. Dovolím si jenom upozornit na to, že se bavil jenom o těch 20 %. Ale i z té další třicetiprocentní částky se platí celá řada věcí, kde ceny jsou ne vždy zcela transparentní, kde výběrová řízení také by zřejmě mohla probíhat. Jde o služby a celou řadu činností, které si armáda dnes objednává, a i tam se ztrácejí nebo mohou ztrácet obrovské peníze. Kdybychom připustili, že z prostředků, o kterých je možné vůbec uvažovat, že se tam nějaká míra korupce může projevit, se jen třeba desetina může stát předmětem tohoto zájmu, tak se pořád pohybujeme v řádu desítek miliard korun. A to opravdu stojí za pozornost!

Dovolím si ještě - nebudu vám tady provádět výčet toho, co armáda udělala, nebo neudělala, jaké akvizice si pořizovala a v jakém režimu; to jsem doufal, že bude mj. předmětem jednání komise, pakliže Sněmovna rozhodne o tom, že vznikne. Chtěl bych ale upozornit spíš na to, proč se pan premiér tak vehementně zaobírá třeba kauzou gripeny. Gripeny, to je věc, která byla nějak rozhodnuta. Rozhodně by stálo za to, aby se komise zabývala například tím, jestli je všechno v pořádku v kauze gripeny, ale za celá léta, co se vyšetřování v kauze gripeny provádí, vážení, já jsem nikdy nezaznamenal, že bychom v Česku udělali krok dopředu. Zaznamenal jsem to v Británii nebo ve Spojených státech, ale tam jsem také zaznamenal, že i za korupci si můžete klidně koupit beztrestnost. Jenom to stojí hodně peněz. Ale pro firmu, která se živí touto technikou, to byly částky přijatelné. Prostě v Británii si koupíte i v případě korupce beztrestnost. Stíhání bez ohledu na to, že už byl vyřčen ortel, je zastaveno, všechno je v pořádku, nahlíží se na vás, jako by se nic nedělo. V Česku ovšem ne. V Česku se k žádnému závěru žádný orgán nikdy nedopracoval a víme, že teď zrovna zase pracují orgány činné v trestním řízení na tom, aby odhalily, jak to s gripeny u nás bylo. A já skoro nabývám dojmu, že se nám nebo někomu v této zemi může možná už příští rok velice hodit, že kauza gripeny buď ještě uzavřena nebude a bude tady pořád viset nějaký otazník a pořád si budeme říkat, jestli to bylo všechno košer a jestli je dobré s touto firmou spolupracovat i do budoucna. A už jsme u jádra pudla! Když tady byl loni pan Joe Biden, viceprezident Spojených států amerických, tak přece už nabízel alternativní řešení. A víme, že na stole budou i jiné nabídky. A troufám si tvrdit, že budou i dražší než to, co by mohly poskytnout gripeny. A bude se zase muset rozhodnout, protože ostraha vzdušného prostoru - prosím vás, ukažte mi někoho v této Sněmovně, kdo by řekl, že český stát nemusí chránit svůj vzdušný prostor - nějak. Alternativ je mnoho. Pan kolega Vidím mě ubezpečuje, že to jde i jinými než našimi vlastními prostředky. Je ale otázka, jestli to bude lacinější a co to udělá se suverenitou naší země. Ale to už je jiná věc.***




Přihlásit/registrovat se do ISP