(16.40 hodin)
(pokračuje Konečná)

Na jaře letošního roku hledali odborníci i někteří politici nástroje, které by pomohly co nejrychleji zlepšit stav ovzduší v Ostravě a které by pomohly předcházet smogovým situacím. Jako nejrychleji prosaditelný a skutečně účinný nástroj bylo navrhováno zrušení zpoplatnění dálnice D1 procházející Ostravou. Byl by tak nejen učiněn krok ke zlepšení stavu ovzduší v Ostravě, bylo by to také zrovnoprávněné postavení Ostravy ve vztahu k Praze, Brnu, Mladé Boleslavi a dalším městům, kterými procházejí dálnice, jejichž městské úseky nebyly nikdy zpoplatněny.

Byť se to jeví jako krok jednoduchý, který může během několika dní učinit Ministerstvo dopravy, odmítl jej realizovat předcházející ministr dopravy a odmítá jej realizovat i současný ministr dopravy Vít Bárta. Argument, kterým svůj odmítavý postoj zdůvodňuje, je údajný záměr zpoplatnit všechny úseky dálnic v České republice, tedy i úseky přes Prahu, Brno, Mladou Boleslav, Plzeň a další města.

Ministr životního prostředí, který zná situaci v ostravské aglomeraci, určitě velice dobře ví, že v posledních týdnech ustoupil od snahy přimět Ministerstvo dopravy ke zrušení zpoplatnění dálnice přes Ostravu. Místo toho navrhuje v novele zákona o ochraně ovzduší řešení, které by mělo zpoplatnění zrušit pouze v případě vyhlášení smogových situací.

Takové řešení, vážený pane ministře životního prostředí, se vší úctou k vašim odborným znalostem ale vůbec nic neřeší. V případě vámi navrhovaného řešení zcela rezignujete na účinky opatření, kterými bude smogovým situacím předcházeno.

Vážený pane ministře, opravdu souhlasíte se zachováním současného stavu, kdy město Ostrava bude nadále znevýhodňováno ve vztahu k Praze, Brnu a dalším městům a kdy občané Ostravy budou na rozdíl od občanů Prahy, Brna a dalších měst platit dálniční poplatky, budou-li chtít využít několik kilometrů dlouhý úsek dálnice vedoucí přes jejich město, na kterou tak dlouho navíc čekali? A pokud s takovým stavem nesouhlasíte, prosím, abyste mi sdělil, jaké kroky jste podnikl a jaké kroky podniknete v nejbližších týdnech vzhledem k Ministerstvu dopravy, aby došlo k nápravě současného stavu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Doufám, že pan ministr vám to sdělí.

A můžeme přejít k další interpelaci, kterou by chtěla podat paní poslankyně Marta Semelová na ministra Josefa Dobeše ve věci Výchovného ústavu Chvalčov. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Vážený pane ministře, chtěla bych se zeptat na osud zmíněného Výchovného ústavu Chvalčov. Jedná se o zařízení pro děti, u nichž byla ze závažných důvodů soudem nařízena ústavní nebo ochranná výchova. Důvody zrušení, které Ministerstvo školství uvádí, konkrétně vysoké náklady na rekonstrukci, malá nabídka učebních oborů a špatná perspektiva uplatnění na trhu práce, jsou mimo realitu.

Výchovný ústav Chvalčov je plně funkční areál, jehož součástí je internát, sportoviště, které je v zimě využíváno jako velké kluziště s mantinely, v létě potom je zde antukový kurt na volejbal, nohejbal, tenis a basketbal s osvětlením, travnaté hřiště na kopanou, atletická sportoviště jako běžecká dráha, skok daleký, skok vysoký, vrh koulí apod. V areálu se nachází také rybník, který je využíván pro sportovní rybolov a jízdu na člunech. Ústav je mimo obec, v přírodě, kde jsou naprosto vyhovující podmínky pro výchovu pod nezbytnou kontrolou a dohledem speciálních pedagogů. Žáci zde studují učební obor mechanizátor lesní výroby, přičemž praxi vykonávají přímo v lesích kolem areálu. Kromě výučního listu pro odborné práce v lesním hospodářství získávají i řadu specializovaných osvědčení, jako je práce s motorovou pilou, řidičský průkaz na traktor apod., což jim umožňuje uplatnit se v řadě dalších odvětví, jako je ve stavebnictví, zemědělství, pilařských provozech, dopravě dřeva, zahradní architektuře apod.

Chtěla bych se vás proto zeptat: Za prvé. Považujete za nezbytné zrušit kvůli 17milionové úspoře to, co funguje? Za druhé. Uvědomujete si dopady na žáky, pedagogy, kteří poté, co ztratí práci, těžko v tomto regionu najdou nějakou jinou, ale také dopady na Olešnici, kam mají být žáci převedeni? Za třetí. Považujete za korektní, že se ředitel a ostatní zaměstnanci tohoto ústavu o plánovaném rušení dozvěděli z médií? A konečně za čtvrté. Co se má stát se zmíněným velice atraktivním areálem? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr slyšel interpelaci, takže ho prosím, aby na ni odpověděl.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Josef Dobeš Vážený pane předsedající, paní poslankyně, dámy a pánové, začnu jinak. Protože paní poslankyně mně tam vymezila ty mantinely, řeknu to tak, jak to teď vidím.

Výchovné ústavy musí projít stejnou procedurou jako střední školy, jako vysoké školy, to znamená nepochybně redukcí. To je první věc.

Druhá věc je, že prioritou vlády, a tady řeknu za mě, za ministra školství, prioritou ministra školství je mít v ústavech jen ty děti, pro které není možná alternativa. Přiznám se, že to je nějaké moje krédo. To nás vede k tomu, že síť musí být redukována. Já vycházím z optimalizace z roku 2008/2009, kde byly vytipovány některé tyto výchovné ústavy. A Chvalčov je mezi nimi.

Udělám malinký můstek k jisté naději. Ta je v tom, že jsem přijal nového ředitele odboru pro speciální školství a rovné příležitosti, pana dr. Viktora Hartoše. Pro vaši informaci, je to pediatr, psycholog, který pracoval s těmito problémovými dětmi léta ve Skotsku. Mně se ho podařilo přitáhnout na Ministerstvo školství. A chtěl bych dlouhodobě nastavit koncepci, protože ve speciálním školství byla koncepce, kdy se šlo ode zdi ke zdi. Tam dneska se dělí lidi na pilařovce a na laurenčíkovce. Za bývalého vrchního ředitele pana dr. Pilaře byl velký akcent na podporu výchovných ústavů, speciálního školství. Vrchní ředitelka, náměstkyně paní Laurenčíková naopak měla velkou tendenci tohle zeštíhlovat.

Můj přístup je nějaká střední cesta. Já si na jednu stranu velmi vážím lidí, kteří pracují ve speciálním školství, a jsem přesvědčen, že jistá podpora, síť, ve speciálním školství je nutná a stejně tak i ocenění těchto lidí, protože pracují v poměrně těžkých podmínkách. Na druhou stranu tam by měly být děti, pro které není jiná alternativa.

No a teď k tomu Chvalčovu. Znovu říkám, že bych byl rád, kdyby pan dr. Hartoš se podíval na restrukturalizaci ústavů a teprve on definitivně na to řekl svůj názor. To znamená jinými slovy, situace není ještě úplně rozhodnuta a nemusí se jednat o Králíky, Chvalčov, tak jak to bylo nasměrováno.

Na druhou stranu k tomu, co jste řekla, je potřeba říci, že jestli mám informace přesné... Já tedy nemám o tom hřišti a o tom vrhu koulí, skoku do výšky, ale mám informaci, že to je zařízení pro 32 dětí a využitá kapacita je 50 procent. Je pravda, že je to v lesích, což je výhoda i nevýhoda, protože je tam obtížná dostupnost rodin, které by popřípadě s těmito dětmi chtěly být v kontaktu. A mám tedy informaci, že je tam jenom ten jeden učební obor, mechanizátor lesní výroby, i když ty různé aplikace, práce s pilou apod., to nevylučují.

Možná varianta děti přemístit do Olešnice dává dvě věci, které jsou ke zvážení. Jednak je tam mnohem větší možnost uplatnění dětí, je tam více učebních oborů. Je sice hezké, že ony mají praxi v těch lesích, ale potom s vyučením mechanizátor je velmi obtížné se uplatnit. A já mám pocit, že cílem výchovného ústavu není jenom ho dotáhnout k nějakému vzdělání. Pak se zavřou dveře a dítě odejde z ústavu, ale měla by tam být vidět nějaká návaznost. A v tomhle mně připadá ta úvaha, že v Olešnici mají děti nebo ti chlapci lepší start do života tím, že mají větší škálu učebních oborů, jako důležitá.

Úspory jsou. Vy jste je říkala. Já mám dokonce ještě menší. Je tam 14 milionů. To by byla ta úspora. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP