Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. září 2010 v 9.05 hodin
Přítomno: 179 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, prosím, usaďte se do svých lavic. Zahajuji druhý jednací den 5. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás na něm vítám.

Prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo si vyžádal vydání karty náhradní. První, kdo si tuto kartu vyžádal, je pan poslanec Tluchoř a má kartu číslo 7. Prosím, má ještě někdo náhradní kartu? Nemá.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci. (V sále je velký hluk, mnozí poslanci se ještě neusadili do lavic.)

Páni poslanci a paní poslankyně, já budu pokračovat teprve tehdy, až zklidníte hladinu hluku na takovou míru, abychom se vůbec vzájemně slyšeli. (Hluk v sále trvá, předsedající chvíli čeká.)

Já bych poprosila hloučky jak v levé straně sálu, tak uprostřed, aby se rozhodly, zda potřebují diskutovat v sále, nebo nás poslouchat, nebo jít diskutovat do předsálí. Děkuji vám všem, kteří jste to respektovali.

Teď vám tedy sdělím, kdo se omlouvá z dnešní schůze. Jsou to páni poslanci Farský Jan ze zdravotních důvodů, Hubáčková Gabriela taktéž ze zdravotních důvodů, Jalowiczor Petr osobní důvody, Koskuba Jiří z odpoledního jednání z důvodů zdravotních, Krátký Jiří osobní důvody, Lukša Pavol pracovní důvody, Roztočil Aleš rodinné důvody, Šenfeld Josef pracovní důvody, Váhalová Dana osobní důvody, Váňa Roman dopolední jednání osobní důvody, Velebný Ladislav zdravotní důvody, Wenigerová Jaroslava bez udání důvodu a Zemánek Jiří pracovní důvody. Z členů vlády se omlouvají pan ministr Kocourek Martin z odpoledního jednání z pracovních důvodů, Schwarzenberg Josef zahraniční cesta, Vondra Alexandr pracovní důvody.

Na dnešní dopolední jednání máme pevně zařazené body 10, 11, 12, 43, 57, 40 a 53. Připomínám, že volební body 62, 63, 64 a 65 jsme si zařadili na 12.45 hodin. Odpolední jednání zahájíme body v pořadí 9, 13, 14 a poté bychom pokračovali dalšími body podle schváleného pořadí.

V tuto chvíli zde mám jednu písemnou přihlášku paní poslankyně a předsedkyně poslaneckého klubu VV Kočí Kristýny k návrhu programu. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kristýna Kočí: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, kolegové, dovoluji si požádat o zařazení nového bodu pořadu schůze s názvem novela zákona o veřejných zakázkách, sněmovní tisk číslo 45, druhé čtení, a to po pevně zařazených bodech dnešního jednání, nejdříve však ve 12 hodin, kdy uplyne lhůta od rozeslání usnesení výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, děkuji také. Hlásí se ještě někdo k návrhu programu? Pan předseda Sobotka. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegyně, vzhledem k tomu, že poslanecký klub sociální demokracie v minulosti předložil veto k rychlému projednávání novely zákona o zadávání veřejných zakázek, rád bych vás informoval o našem postoji k této věci.

My jsme absolvovali v uplynulých dnech jednání, kterého se účastnil i ministr pro místní rozvoj jako odborný garant této problematiky, a dospěli jsme k možnému kompromisu, který spočívá v tom, že místo toho, aby se z uvedené části zákona o zadávání veřejných zakázek vypustila všechna ustanovení, která do něj byla včleněna na sklonku minulého volebního období, a tím pádem by tam vůbec nebyla řešena problematika možného střetu zájmů a také problematika zveřejňování informací o akciových společnostech, tak se podařilo najít jinou cestu. Ta jiná cesta, tak jak budeme v této věci za malou chvíli informováni, spočívá v tom, že v příslušném zákoně zůstanou zachovány části, které nám umožní zvýšit transparentnost procesu zadávání veřejných zakázek. Zejména poslanci sociální demokracie uvítali, že v zákonu bude uvedeno příslušné ustanovení, které založí povinnost podat při tom procesu ucházení se o veřejné zakázky informaci o aktuálním seznamu akcionářů s podílem vyšším než 10 %, a to u všech typů akciových společností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP