(16.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

A za třetí, požadovali jsme, aby na této poslanecké sněmovně proběhla seriózní debata k tomu, jaké pozice, s jakým mandátem přichází vláda České republiky na jednání klíčových orgánů instituce, jejímiž jsme členy, tedy Evropské unie. Ani jeden z těchto bodů nezískal podporu vládní většiny.

Já se obávám, že vláda pokračuje ve své praxi, kterou zahájila na jednání Poslanecké sněmovny, kde Sněmovna vyjádřila důvěru této vládě Petra Nečase. Je to velmi zajímavá praxe. Já bych ji rád popsal, aby bylo zřetelné, do jakého prostředí, do jaké politické kultury velmi rychle tato Poslanecká sněmovna míří.

Když jsme tady projednávali otázku důvěry vládě, vystupovali poslanci opozice a kladli otázky členům vlády, panu premiérovi, jednotlivým ministrům. Neobdrželi jsme žádné odpovědi, jen krátké formální vystoupení premiéra na úvod a krátké formální vystoupení předsedy vlády v závěru. To se tady ještě nikdy nestalo, když se projednávalo programové prohlášení vlády. Teď máme další schůzi Poslanecké sněmovny, představitelé opozice tady jasně poukazují na vážné problémy, které vznikají při činnosti této vlády Petra Nečase, a opět odpovědí je - mlčení.

Mně připadá velmi zvláštní, že na této veřejné půdě vláda rezignuje na jakoukoli obhajobu své politiky. Ale kdyby šlo jenom o obhajobu. Vláda rezignuje na vysvětlování své politiky. Vždyť přece každé vystoupení člena vlády na půdě této Poslanecké sněmovny může přispět k tomu, aby se vláda snažila srozumitelně vysvětlit občanům skrze tuto Poslaneckou sněmovnu, a koneckonců i skrze média, co vlastně zamýšlí, k čemu její reformy směřují. I na toto vláda rezignuje. Mně to připadá velmi zvláštní, když dnes demonstranti, kteří byli u Ministerstva vnitra, chtěli hovořit s ministrem vnitra, ten nepřišel. Když dnes demonstranti u Ministerstva školství chtěli hovořit s ministrem školství, nepřišel. Já si myslím, že vláda by se neměla chovat jako němá barikáda, která něco prosazuje, ale odmítá absolutně komunikovat, odmítá absolutně cokoliv lidem vysvětlovat. Já si myslím, že tento styl nepomáhá politické kultuře. Může se do budoucna vymstít v situaci, kdy bude potřeba hledat shodu, širší shodu mezi vládou a opozicí.

Já bych rád vyzval pana premiéra, aby nešel touto cestou. Aby šel cestou veřejné obhajoby politiky této vlády. Pokud touto cestou veřejné obhajoby politiky vlády nepůjde, pak je zřejmé, že nemá dostatek argumentů, že není schopen ve skutečnosti obhájit nesmyslné návrhy ministra Drábka na reformu tarifního systému. Že není schopen ve skutečnosti obhájit, co se stane s rozpočtem policie, jestliže dojde k takto dramatickým škrtům. Že není schopen zdůvodnit, jak budou léčit naše nemocnice pacienty bez toho, aniž by tam byli kvalifikovaní lékaři a zdravotní sestry. Prostě nemá argumenty, a proto mlčí.

Tato Poslanecká sněmovna by měla být místem, kde se vede politická debata. Nemělo by to být místo, kde se vede politický monolog.

Dříve nebo později, pane premiére, budete potřebovat dohodu s opozicí. Já myslím, že bude dobré s touto debatou začít dříve nežli později. Děkuji. (Potlesk z opozičních lavic.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní se ještě o slovo hlásí předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, Poslanecká sněmovna právě hlasy vládní většiny odmítla zabývat se problémy, které skutečně trápí občany České republiky. Alespoň většinu občanů České republiky. Většinu, to znamená ty, kteří se živí prací jako zaměstnanci, ale odvozeně i rodiny s dětmi, odvozeně i seniory, odvozeně jde i o mladé lidi, kteří se připravují na budoucí zaměstnání.

Jestliže dnes jsou to státní zaměstnanci, zítra to může být kdokoli jiný a pozítří už nebude nikoho, kdo by ten zbytek práv, která zde zůstala, ještě obhajoval nebo na koho by ta tvrdá ruka vládní většiny nedopadla.

Přístup, který vládní většina zvolila, nelze nazvat jinak než arogance momentálně vedoucího mužstva. Tato neskutečná arogance a vysmívání se občanům je pro klub KSČM velmi dostatečným signálem, aby nepodpořil program, který jde mimo zájmy lidí této země, a my proto tedy budeme hlasovat proti schválení programu této schůze Poslanecké sněmovny. My chceme pracovat na věcech, které jsou pro lidi, nikoli na věcech, které jsou proti lidem. Děkuji. (Potlesk z opozičních lavic.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byl předseda poslaneckého klubu KSČM. Ještě se o slovo hlásil místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, poté předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl informovat především nové poslance vládní koalice, že v členských státech Evropské unie je zcela standardní, že premiér jak před jednáním Evropské rady, tak po ní informuje sněmovnu. To není žádný zběsilý nápad opozice. To je zcela běžná věc. A dokonce i v české Poslanecké sněmovně v minulosti premiéři, a to nejrůznější, informace podávali - před, a když to Sněmovna žádala, tak po, a dokonce v tom byl určitý rytmus. Premiér Topolánek se tady zavázal, že bude podávat informace pravidelně.

Teď se vytváří nový úzus. Zajímavé je, že v této chvíli ani nebyla reakce. Prostě jsem se ani nedověděl, proč se zasedáním Evropské rady zabývat nemůžeme. Protože ta praxe teď tady je, že opozice něco žádá a na to žádná odpověď ani žádná reakce nepřichází. (Hlas z koaličních lavic: To je život.) To je život, to jako říkáte? Je to život - prostě o tom mluvit nebudeme. (Smích z koaličních lavic.) Budiž. Já rozumím tomu, že vaše koalice dnes je přesvědčena, že má na některé otázky zásadně jiný názor, prostě se s námi o tom nehodláte bavit, a tak bych vám chtěl připomenout, že ale i politici vládní koalice mluvili před volbami i po nich opakovaně o tom, že jsou věci, které by neměly být věcí pouze koaliční debaty. Například konsensus zahraniční politiky, otázky bezpečnosti. Že prostě jsou to otázky - a poměrně snadno bych doložil, že to byli politici vašich stran, kteří řekli, že o těchto věcech by se v Parlamentu mělo jednat bez ohledu na to, jestli to jsou lavice koalice, nebo opozice. A opravdu, kde jinde než v zahraniční politice hledat dohodu o prioritách? Protože zahraniční politika by se neměla dělat na čtyři roky jako nějaká jednorázová koaliční záležitost, ale jako něco, co má dlouhodobou platnost, aby se prostě v Evropě vědělo, že toto jsou priority České republiky, které vlády drží, bez ohledu na to, jak dopadnou volby.

Takže před volbami - připomínám - byla shoda, že na tom budeme mít všichni zájem. Dneska volby dopadly tak, jak dopadly, a vy říkáte: To je život, ani o tomhle se s vámi bavit nepotřebujeme.

Já bych jenom byl rád, kdybyste si vy všichni, poslanci vládní koalice, uvědomili, mnozí z vás jste říkali, že přicházíte s novým stylem, novou kulturou do Sněmovny, a že dokonce s vámi přijde určitá vstřícnost a dialog, který tady nebyl. A já vám říkám, že takovéto arogantní "tohle je život" tady možná v minulosti nezaznělo. (Potlesk z opozičních lavic.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní prosím o slovo pana předsedu poslaneckého klubu ODS kolegu Petra Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Vážená paní předsedkyně, pane předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, já tady rozhodně nebudu zdržovat, jenom chci říci, že návrh programu této schůze, o kterém teď budeme hlasovat, je téměř totožný s návrhem, který předložil organizační výbor, na kterém samozřejmě zástupci sociální demokracie a komunistické strany tento návrh v této podobě podpořili. Já myslím, že opozici samozřejmě nikdo neupírá právo zde vystupovat, nikdo neupírá právo klást otázky členům vlády, od toho jsou interpelace a další záležitosti. Nikdo jim neupírá ani navrhovat různé nové body. (Smích z opozičních lavic.) Nicméně já si myslím, že hlavním posláním Poslanecké sněmovny je přijímat zákony. Já bych byl velmi rád, abychom se v tomto volebním období nedostali do podobného skluzu jako v tom uplynulém volebním období. Byl bych rád, abychom k tomuto přijímání zákonů konečně přistoupili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji vám, pane poslanče. Ještě jednou se hlásí o slovo předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, poté předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP